Senioren Journaal van dinsdag 28 juni

Onze leeftijd is ons wapen

Grootouders voor het Klimaat hebben een zeker schuldgevoel: zij waren al volwassen toen in 1972 het alarmerende rapport Grenzen aan de groei van de Club van Rome verscheen, maar wat deden ze eraan? Nu willen ze dat goedmaken en bereikt hun onlinenieuwsbrief 3.600 sympathisanten, terwijl in het hele land lokale grootoudergroepen ontstaan.

Online boodschappen niet  zo in trek

Bijna 80 procent van de ouderen zegt weleens aankopen te doen bij webwinkels, blijkt uit een online peiling van ANBO. Maar online boodschappen doen is niet zo in trek: slechts 21 procent meldt de levensmiddelen weleens via internet te bestellen.

Zelfredzaam weer naar huis

Getijde. Dat is de naam van het tijdelijk verblijf dat woonzorgorganisatie Coloriet, Woonzorg Flevoland en ziekenhuis St Jansdal in Lelystad in oktober beginnen en waarover FlevoPost bericht. Het tijdelijke van de zorg die Getijde biedt komt in de naam terug. ‘Cliënten blijven niet bij ons, maar gaan zelfredzaam weer naar huis.’

Boze ouderen doen hun pensioenverhaal

Onder deze kop bericht de Telegraaf over Zwarte Zwanen: In een nieuwe aflevering duikt Cees Grimbergen weer in de Nederlandse pensioenwereld. Voor Omroep MAX maakte hij tussen 2013 en 2018 een zevental documentaires over het onderwerp. Nu is hij terug met een tweedelige reeks. De eerste heeft als titel Pensioen? Veel sparen, weinig krijgen. NPO 2, 20.24 uur.

Zoeken wat wél kan

Binnen alles wat niet kan, net dat ene dingetje zoeken dat wél kan. In een verpleeghuis met belevingsgerichte zorg kijkt de gespecialiseerd medewerker welzijn met een helikopterblik naar elke bewoner: wat heeft hij of zij nodig om gelukkiger of tevredener te zijn? Iedere instelling wil zulke medewerkers, maar als er bezuinigd moet worden, wordt hierop het eerst beknibbeld.

Woon-zorgmarkt KBO-Brabant

Zaterdagmiddag 2 juli organiseert seniorenvereniging KBO-Brabant in het provinciehuis in Den Bosch een woon-zorgmarkt. Woon-zorg is zaterdag in de ochtenduren het thema van het congres van KBO-Brabant.

Huisarts verdient alle steun

Huisartsen die deze week protesteren omdat ze vinden dat ze onvoldoende tijd hebben voor hun patiënten, krijgen nadrukkelijk bijval van ouderen. “Nu ’langer thuis wonen’ de norm is, voelt de oudere Nederlander dat de huisarts het water aan de lippen staat”, schrijft de Seniorencoalitie in de Telegraaf.

Aboutaleb hekelt doorgeschoten automatisering

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hekelt de doorgeschoten automatisering. In de Drees-lezing in Den Haag zei hij volgens AD Rotterdams Dagblad gisteravond: “De overheidsdienaar bij wie burgers terecht konden is gedigitaliseerd, vervangen door callcenters met eindeloze digitale menu’s waarin jouw vraag nooit past en websites van overheidsdiensten met DigiD waarmee ouderen niet overweg kunnen. Digitalisering is voor velen een zegen, maar voor anderen een gedrocht.”

Nodig ouderen eens wat vaker uit

Arme wijken verdienen veel meer aandacht van de overheid, aldus voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher in de Thorbecke-lezing op 30 juni, in verkorte versie vandaag te lezen in de Volkskrant. “De gezondheidsverschillen bestrijden, niet door van iedereen een topsporter te willen maken, maar bijvoorbeeld gewoon door ouderen niet te laten vereenzamen en wat vaker uit te nodigen voor een kopje koffie en een wandeling.”

Camping gegarandeerd verdienmodel

Tip voor de boeren die zich in hun bestaanszekerheid bedreigd voelen, schrijft een lezer van de Volkskrant: begin een camping. Gegarandeerd verdienmodel: er komen steeds meer gepensioneerden, er zijn de afgelopen jaren tienduizenden campers en caravans extra verkocht, en de bedrijfsvoering is milieuvriendelijk. Dus laat je zo snel mogelijk uitkopen, leg een fraai kampeerterrein aan en wacht op de eerste boekingen.

Graag zelf het overzicht houden

Stel: je wilt geld aan een goed doel geven, hoe doe je dat straks als de acceptgiro verdwijnt? Die vraag wordt behandeld in het magazine van de Leeuwarder Onafhankelijke Senioren Vereniging. Organisaties bellen veel ouderen met het verzoek van automatische betaling. Liever niet, zo adviseert een redactrice van het blad. “Ik wil zelf graag het overzicht houden.” Het zal voor de organisaties nog een hele uitdaging worden om ouderen te bereiken, constateert het Dagblad van het Noorden, zeker wanneer ze niet via internet bankieren.