Senioren Journaal van woensdag 28 juli
Nu minder grootouders besmet
In alle leeftijdsgroepen daalde het aantal positieve tests, behalve onder 70-plussers, meldt de NOS over de weekcijfers van het RIVM. Onder die groepen is het aantal positieve tests echter wel het laagst van alle leeftijdsgroepen. De jonge, vaak nog niet volledig gevaccineerde groepen, hebben de afgelopen weken minder dan in eerdere golven hun ouders en grootouders besmet, zegt het RIVM in NRC. “We worden heel erg geholpen door de vaccinaties. Het slaat niet meer op dezelfde manier over naar andere leeftijdsgroepen.”
‘Personeelstekort horeca oplossen met ouderen’
De horeca staat te springen om vakmensen. Sommige ondernemers halen zelfs hun personeel uit het buitenland. Het is daarom tijd dat de branche breder gaat zoeken, meent Randstad-topman Jacques van den Broek in de Telegraaf. “Ik wil horecaondernemers op het hart drukken om het profiel te veranderen. Kijk bijvoorbeeld ook naar de beschikbaarheid van ouderen.
‘Praat met cliënt die lijdt aan eenzaamheid’
In een voor wijkverpleegkundigen ontwikkelde richtlijn ‘eenzaamheid’ is de belangrijkste aanbeveling, verwoord door Rob van der Sande, lector eerstelijnszorg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: ‘Praat met je cliënt die lijdt aan eenzaamheid. Eenzaamheid is tenslotte geen ziekte. Je hoeft geen diagnose te stellen om te besluiten dat je iemand wilt helpen.’
‘Euthanasie moet tobberig thema blijven’
Ze zijn in een stevig inhoudelijk conflict verwikkeld, de topmannen Rinus Otte van het Openbaar Ministerie en Jeroen Recourt van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. Een machtsstrijd? “Zo zou ik het nooit betitelen”, zegt Otte in Trouw. “Dit is een juridische discussie. Zoiets cruciaals als dit moeten we in harmonie kunnen oplossen.” Wanneer de discussie over euthanasie is beslecht? Otte: “Ik kan me wel vinden in filosoof Paul van Tongeren, die vindt dat euthanasie een tobberig onderwerp is en dat misschien ook wel moet blijven. Ik vind het een teken van beschaving, dat zo’n kwestie tijd vergt.”
Contact maken via muziek
Emjoy is een start-up die een boek met liedjes van vroeger voor dementerende ouderen ontwikkelde en daarmee de publieksprijs won van de landelijke wedstrijd Student Company van het Jaar. NU.nl schrijft over het succes. “Onderzoeken tonen aan dat het stukje muziekgeheugen niet wordt aangetast door de ziekte. Ouderen leven echt op van muziek en dat helpt bij het contact maken met dierbaren.”
Digicoach in de ouderenzorg
Een nieuw beroep in de ouderenzorg is de digicoach. De Amsterdamse zorginstelling Amsta heeft nu drie van deze coaches. “Als digicoach ben je onderdeel van ICT-afdeling, maar sta je eigenlijk met één been op alle zorglocaties.” De digicoach is een oplossing voor collega’s die moeite hebben met digitaal werken (op computer, tablets, etc.). Daarnaast helpt een digicoach medewerkers die moeite hebben met digitaal werken maar ook voor medewerkers die het systeem beter willen leren kennen.
Football Memories bij NAC
NAC Breda begint met het project Football Memories waarbij oudere fans samen voetbalherinneringen ophalen. Eenzame senioren of mensen met de ziekte van Alzheimer leven op als het over voetbal gaat, schrijft BN De Stem. Bij het nieuwe project gaan senioren die geselecteerd zijn door zorginstellingen elkaar ontmoeten in het Bredase Rat Verlegh Stadion. Hierbij halen zij 90 minuten lang herinneringen op uit het voetbalverleden van NAC Breda. Dit doen ze onder leiding van vrijwilligers die graag meepraten over NAC.
Knarrenhofjes in Almelo?
Tussen de ‘knarren’ wonen of in een piepklein huisje? Dat moet straks kunnen in Almelo. Knarrenhofjes, tiny houses en woningen op het water? De gemeente gaat serieus kijken naar deze bijzondere woonvormen voor Almelo. Om tegemoet te komen aan wensen van inwoners, maar ook als één van de creatieve oplossingen voor het woningtekort, aldus dagblad Tubantia.
Pensioenfonds zet in op schuldhulp
Pensioenfonds ABP gaat samenwerken met de stichting Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Het pensioenfonds hoopt volgens de Telegraaf op die manier deelnemers die in financiële nood verkeren hulp te kunnen bieden. Klantenservice-medewerkers zijn volgens het ABP getraind om in een vroeg stadium signalen op te vangen die kunnen duiden op betalingsproblemen.
Netwerken integrale ouderenzorg
In Nederland werken steeds meer professionals en organisaties samen om ervoor te zorgen dat ouderen de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Daarmee willen ze ouderen helpen om hun gezondheid en welzijn te behouden. Ook helpt het hen om langer thuis te kunnen wonen. Het RIVM heeft in kaart gebracht is waar deze netwerken zitten, wat ze doen, wie eraan meewerken, en welke knelpunten zij ervaren. Aan de inventarisatie hebben 139 netwerken meegewerkt.