Senioren Journaal van maandag 27 september

Meldpunt financiële leeftijdsdiscriminatie

Minder rood mogen staan, een waardeloze creditcard bezitten en moeilijkheden bij het afsluiten van een bepaalde verzekering. Steeds meer senioren lopen hier tegenaan omdat ze volgens de verstrekkers te oud zijn voor deze en andere vormen van krediet. Seniorenorganisatie KBO-PCOB meldt deze financiële leeftijdsdiscriminatie aan de kaak te stellen en opent het meldpunt Te Grijs Voor Rood. Het AD sprak met klanten: “Mijn limiet werd verlaagd omdat ik 70 werd.”

Mantelzorg in de knel door corona

Een op de vijf mantelzorgers heeft tijdens de coronacrisis minder zorg en ondersteuning kunnen geven dan nodig was. Een op de tien mensen die mantelzorg ontvangen, heeft vanwege de coronacrisis minder zorg gekregen dan noodzakelijk was. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research waarover Binnenlands Bestuur bericht.

‘Kosten van valincidenten verdubbelen’

Zonder maatregelen zullen binnen tien jaar 50 procent meer ouderen op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen belanden na een val en zullen de directe medische kosten daarvoor verdubbelen tot 2,4 miljard euro per jaar. Dat stelt Kenniscentrum Letselpreventie VeiligheidNL volgens NRC in een prognose over vallen, de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij 65-plussers. “De aanpak van valpreventie is momenteel te ad hoc, kleinschalig en op projectbasis.”

‘Meer streektaal in ouderenzorg’

Oldenzaal is vrijdag het decor voor een internationaal congres over de streektaal. Wetenschappers uit verschillende landen komen dan in de Hofkerk samen om te praten over het gebruik van de streektaal op de werkvloer, in het bijzonder de zorg. Volgens Adrie Hemmink van het Twentehoes, organisator van de conferentie, is het van groot belang om werkers in de ouderenzorg vertrouwd te maken met de streektaal, zegt hij in dagblad Tubantia. “Het gebruik van de streektaal bezorgt mensen een thuisgevoel.”

Ouderen week in het zonnetje

In Assen zetten o.a. burgemeester Marco Out en diverse wethouders zich op Nationale Ouderendag (1 oktober) in door bingo te spelen en pannenkoeken te bakken. Met de activiteiten wil Assen voor Assen aandacht schenken aan eenzaamheid en de verbinding leggen tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, schrijft de stichting over het programma in het kader van Nationale Ouderenweek.

Samen beslissen in dementiezorg

In een artikel op de website van Vilans gaat een ‘Samen beslissen’-pluim naar Patty en Charlène van Belle. Zij ontwikkelden samen met mantelzorgers, mensen met dementie en zorgverleners de methode Demenzien. Deze methode helpt zorgprofessionals en mantelzorgers om in contact te blijven met de persoon met dementie en te blijven aansluiten bij wat belangrijk voor iemand is. De methode wordt nu ingezet in het verpleeghuis bij Laurens, De Zorgcirkel en Accoladezorg.

Passende zorg bij maculadegeneratie

Ouderen met de ernstige oogaandoening leeftijdsgebonden maculadegeneratie kunnen langer zelfredzaam blijven en een goede kwaliteit van leven behouden, aldus Zorginstituut. Er valt met onder meer met leefstijladviezen, sneller verwijzen en betere begeleiding bij behandeling en revalidatie, veel winst te behalen voor de patiënt. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie, waarbij het zicht achteruit gaat, wordt jaarlijks vastgesteld bij 14.000 Nederlanders vanaf 55 jaar.

Analyse Prinsjesdag 2021

Nu Prinsjesdag voorbij is, analyseert KBO-PCOB wat de kabinetsplannen voor ouderen betekenen. “We zetten het voor u op een rij, onderverdeeld in vier thema’s: koopkracht, zingeving, zorg & wonen, en digitalisering.”

Overuren voor QR-code

Veel mensen die niet digitaal vaardig zijn, konden niet op tijd een papieren QR-code aanvragen. De QR-spreekuren in bibliotheken draaien overuren. Ouderenbond ANBO wil dat het gele boekje ook geldt als coronapas. “Zo kunnen alle mensen blijven meedoen.” Honderden telefoontjes per dag krijgt de ANBO over de QR-code.”Het gaat om mensen die niet-digitaal vaardig zijn, maar ook mensen met reuma of dementie”, zegt ANBO-directeur Anneke Sipkens in EenVandaag.

Voortdurend nieuwe producten

De coördinator van de Technologie en Zorg Academie stond zaterdag, op verzoek Cosbo Almelo, op de jaarlijkse infomarkt voor senioren om voorlichting te geven over producten die er op dit moment zijn waardoor ze veiliger en langer thuis kunnen blijven wonen. In dagblad Tubantia zegt hij: “We staan hier om de bewustwording bij ouderen te vergroten, maar ook om de acceptatie van zorgtechnologie te bevorderen. Een mooi hulpmiddel is bijvoorbeeld een anti-trillepel. Die is voor mensen met Parkinson. Er worden voortdurend nieuwe producten ontwikkeld. Daar willen we mee laten kennismaken.”