Senioren Journaal van vrijdag 27 mei
Pensioen als teken van beschaving
Gaat het ABP indexeren? “We hebben de intentie uitgesproken dat we willen indexeren zodra het kan, nadat we een evenwichtige belangenafweging hebben gedaan”, zegt ABP-topman Harmen van Wijnen. “En als het kan, willen we het ook echt volledig doen.” Pensioen is voor Van Wijnen: een teken van beschaving.
Orthopedie loopt 20.000 operaties achter
Volgens de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, loopt de beroepsgroep inmiddels 20.000 prothese-operaties achter, schrijft NRC. “Als je iemand een nieuwe heup geeft, is dat niet levensreddend. Maar je geeft iemand wel zijn leven terug. Die krabbelt op, kan weer lopen, en ook weer voor een ander zorgen”, zeggen chirurgen. “Hoe lang gaan we door met oncologische behandelingen? Gaan die altijd voor? Willen we het leven in de eerste plaats verlengen, of kies je eerst voor kwaliteit?”
Nieuwe vormen zelfstandig wonen met zorg
In Hillegom wordt een woonconcept in de klasse ‘middenhuur’ ontwikkeld met voornamelijk somatische zorg voor ouderen. Het is de eerste plek waar het concept Let’s Live wordt gerealiseerd: een woonvorm tussen zelfstandig wonen met zorg thuis en het traditionele verpleeghuis in.
Jong en oud met elkaar verbinden
Zet jongeren en ouderen bij elkaar aan tafel en de ene openbaring volgt de andere op, bleek volgens dagblad BN De Stem bij een bijeenkomst van Avans Hogeschool. “Je merkt dat de vooroordelen tussen de generaties helemaal niet kloppen.” Bij de ontmoeting tussen generaties sloten ook partnerorganisaties aan. “Al die organisaties zien het als een uitdaging om jong en oud met elkaar te verbinden.”
Kabinet pakt gelijk een sigaar terug
Waarom wordt de AOW-verhoging door ouderenorganisaties ‘een sigaar uit eigen doos’ genoemd? Politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag geeft uitleg: “Om in de vergelijking met sigaren te blijven: je krijgt vier sigaren van het kabinet, maar er wordt er gelijk eentje weer teruggepakt. Het gaat dus niet om 7,5 procent verhoging van de AOW, maar tussen de 5 en 5,5 procent.”
Navigeren door oerwoud van voorzieningen
Een vrijwilliger van de ouderenbond in Kudelstaart (gemeente Aalsmeer) vertelt in NRC hoe hij regelmatig in contact komt met mensen met ‘een smalle beurs’. Via de bond helpt hij mensen door ‘het oerwoud van gemeentelijke voorzieningen’ navigeren, zoals bij het aanvragen van bijstand of een energietoeslag. Hij ziet dat sommigen het financieel zwaarder hebben. “Laatst kreeg ik een onverwacht belletje uit het dorp. Dat was iemand die het voorheen niet heel slecht had. Nu kan hij zijn energierekening niet meer betalen en gaat hij energietoeslag aanvragen.”
Geen ouderen- maar inclusief beleid
In het gemeenteraadsprogramma spelen de ouderen geen rol, aldus de Seniorenraad Etten-Leur in dagblad BN De Stem. De wethouder zegt: “Wij delen in de kern dezelfde wensen en zorgen als de Seniorenraad. Wij maken als raad bewust niet de keuze voor beleid per doelgroep, zoals ouderenbeleid, maar kiezen voor een inclusieve benadering.” Woensdag is er een bijeenkomst van de wijkverenigingen met als thema ‘inclusieve samenleving’.”
Huisartsen stellen grenzen
De nieuwe visie psychische huisartsenzorg geeft niet alleen duidelijk aan waar de huisartsenzorg van is, maar geeft ook duidelijk grenzen aan, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging uit de ledenvergadering. Datzelfde geldt volgens de LHV voor het geactualiseerde Aanbod huisartsgeneeskundige zorg, inclusief het Aanbod huisartsenzorg voor ouderen, dat de kerntaken als basis heeft.
Specialist ouderengeneeskunde als zzp’er
In veel zorgorganisaties is het onrustig. Een specialist ouderengeneeskunde heeft daar geen behoefte meer aan en werkt als zzp’er. ‘Voor mezelf heb ik nu een manier gevonden om dit mooie werk op een leuke manier te doen. Ik steek mijn energie liever in doen waar ik goed ben: het helpen van mensen.’
Haren helpt Haren
Op initiatief van Harenaar Jan van der Meulen vindt aanstaande zaterdagmiddag voor het eerst een seniorenmarkt plaats op het Raadhuisplein in het dorp. Onder de titel ‘Haren Helpt Haren’ hoopt de tachtigjarige, slechtziende Van der Meulen zijn dorpsgenoten op leeftijd in contact brengen met zaken die het leven gemakkelijker kunnen maken, vertelt hij tegen Oog TV.
Mispakken op energietoeslag
KBO-Brabant trekt volgens het Brabants Dagblad aan de bel voor duizenden gepensioneerden die mispakken op 800 euro energietoeslag. Veel gemeenten in Brabant negeren een aftrekpost die voor senioren het verschil maakt tussen wèl of géén compensatie. Het Noordhollands Dagblad meldt dat in de gemeente Dijk en Waard een motie van Forum voor Democratie om meer inwoners in aanmerking te laten komen voor een energietoeslag van 800 euro geen steun heeft gekregen. “Waar leg je de grens?’, vroeg Senioren Dijk en Waard zich af.
Babyboomer toch niet zo van de autonomie
Op echte zelfbeschikking over het levenseinde zal het nog lang wachten zijn, want wij babyboomers zijn toch minder van de autonomie dan we zelf altijd dachten. Dat schrijft John Jansen van Galen (journalist en schrijver) in de Volkskrant. “Onder generatiegenoten merk ik nooit dat wij de dood met open vizier tegemoet treden. Het naderend levenseinde vervult ons eerder met een huiver die tot wegkijken en stilzwijgen noopt. Al eens een betoging van zestigplussers voor de wet-Dijkstra gezien, met vlammende teksten op de spandoeken?”
Voltooid Leven echt een probleem
Het is niet alleen de Raad van State die het wetsvoorstel Voltooid Leven ondeugdelijk vindt, schrijft Bert Keizer in zijn column in Trouw. “Waarmee echter het probleem van Voltooid Leven niet is opgelost. Want er is echt een probleem, en deze eerste poging kan misschien de aanzet zijn om met een beter voorstel te komen.”
Hoe oud willen we worden?
Zelfs voor levensgenieters kan het een keer genoeg zijn: het leven heeft een spanningsboog waar op een bepaald moment de rek uit is. De laatste levensfase steeds verder verlengen kan ten koste gaan van de betekenis ervan. Daarnaast kunnen jongere generaties de zorg voor steeds oudere ouderen niet garanderen. Filosoof en oud-Denker des Vaderlands Marli Huijer vraagt zich in een essay in het FD af: hoe bepalen we wat de juiste levensduur is?
Ziektevrij door medische vooruitgang
Het is goed om aandacht te vragen voor de vergankelijkheid van het leven, maar doe dat niet door het voorkomen van een onbehandelbare situatie als voorbeeld te gebruiken van de medicalisering van de dood, aldus een reactie van een verpleegkundige in de Volkskrant op een opiniestuk van Marli Huijer. “Er bestaat ook medische vooruitgang die mensen juist ziektevrij laat leven en gezonde tijd geeft. Tijd die iedereen naar eigen keuze kan gebruiken om na te denken over de eindigheid van het leven.”