Senioren Journaal van donderdag 27 januari
Zeeuws-Vlaanderen als voorland
In Oostburg hebben Zorgsaam en gemeente een miljoenenplan gepresenteerd voor vernieuwingen in de zorg. Uitgangspunt is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen met alle voorzieningen die daarbij nodig zijn. In hofjes bij elkaar. Zodat personeel en zorg gedeeld kunnen worden. René Smit, bestuurder van ZorgSaam, zegt tegen Omroep Zeeland dat het ‘delen van zorg’ een heel belangrijk onderdeel is nu steeds meer ouderen een beroep doen op de zorg en het personeelstekort alsmaar groter wordt. Volgens hem is dit plan een blauwdruk van de toekomst van de zorg. “We lopen hier in Zeeuws-Vlaanderen voorop met vergrijzing én een oplopend personeelstekort. Dit is het voorland van heel ons land.”
Opgelet, overstekende ouderen
Ze staan er inmiddels al wel een poosje, maar nog steeds vragen veel passanten het zich af: waarom staan die opvallende borden met ‘Opgelet, overstekende ouderen’ aan de weg tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse? BN De Stem legt uit hoe de borden er gekomen zijn bij de zorgboerderij An de Diek, direct langs de provinciale weg. Iemand van de provincie, die zag hoe bij het oversteken problemen ontstaan, meldde dat er borden zijn om te waarschuwen voor dit soort situaties. En korte tijd later stonden ze er. Volgens de provincie gaat het om een ‘ludiek bord’.
Hogere pensioenen in het verschiet
Pensioenfondsen hebben een goed beleggingsjaar achter de rug, ondanks veel economische onzekerheid. Voor het korten van de pensioenuitkeringen hoeft inmiddels niet meer gevreesd te worden. Sterker nog, het gedeeltelijk indexeren en verhogen van de pensioenuitkeringen komt dit jaar al in beeld. Een en ander blijkt volgens de NOS uit de jaarcijfers van de vijf grote pensioenfondsen. Ondanks dat er weer miljarden in de pensioenkassen zijn bijgestort, ligt er voor de miljoenen deelnemers van de grootste fondsen in ons land geen cent indexatie in het verschiet, constateert de Telegraaf: Geen cent uit gespekte pensioenkas.
Onzekerheid voor gepensioneerden
Er moet meer haast worden gemaakt met het nieuwe pensioenstelsel, vinden bestuurders van de grootste pensioenfondsen volgens de Telegraaf. Dan kunnen de pensioenen ook vaker en met hogere percentages geïndexeerd worden. “Wat ons betreft gaat het nieuwe stelsel per 1 januari 2025 in plaats van 2026 in”, zegt topman Eric Uijen van pensioenfonds PME. Gepensioneerden verkeren in onzekerheid, aldus Uijen in Trouw. Dat komt doordat de AOW losgekoppeld dreigt te worden van het stijgende minimumloon. “Voor onze gepensioneerden is de AOW meestal het belangrijkste deel van het maandelijks inkomen, dat aangevuld wordt met een pensioenuitkering van PME.”
Slimme (valdetectie)lamp
Een groep investeerders steekt €13 mln in de Belgische scale-up Nobi. Dit van origine Belgische bedrijf heeft volgens het FD een slimme (valdetectie)lamp ontwikkeld, waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven. “Dankzij de Nobi-lamp kan het personeel zich minder bezighouden met controlerondes en administratie, en meer tijd en energie investeren in kwalitatieve zorg”, meldt een van de medeoprichters in het Belgische tijdschrift Trends.
Jong versus oud werkt polariserend
Regelmatig wordt in de krant een negatief beeld geschetst van ouderen, aldus de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant. “Wij zijn stinkend rijk met onze afbetaalde huizen en pensioenen. Wij zouden jongeren haten door voor een verhoging van de AOW te zijn.” De briefschrijver herkent zichzelf (71 jaar) en veel van haar medebejaarden totaal niet in dit beeld. “Met evenveel gemak schrijf ik een stuk over jongeren die verwend zijn, geen tijd over hebben voor vrijwilligerswerk, alleen maar uit zijn op luxe en vakantie vieren. Maar wat schieten we hiermee op? Het werkt alleen polariserend, terwijl we juist samen moeten werken om het leven voor nu en voor jongeren in de toekomst zo goed mogelijk te maken.”
Bouw wijken voor ouderen
Er liggen plannen op tafel om in de Flevopolder hele wijken bij te bouwen, schrijft een Telegraaf-lezer uit Lelystad: Wellicht kan naar Amerikaans voorbeeld een wijk speciaal voor senioren worden ingericht. In Florida is een plaats genaamd ’The Villages’. Daar wonen mensen van 55 jaar en ouder bij elkaar. Alles is er daar op gericht om het leven voor mensen op leeftijd zo aangenaam mogelijk te maken. De hele stad is gelijkvloers. Nergens zijn trappen en drempels. Er zijn golfbanen, zwembaden en talloze clubs. Voor elk wat wils! De ouderen zijn er niet eenzaam en leven sportief en gezond. Ik zie het al helemaal voor me dat er tussen Lelystad en Dronten een nieuw stadje voor ouderen verrijst met de naam ’Paradijsje’.
Meer woningen en ook extra verpleeghuis
Niet alleen meer woningen voor ouderen, maar ook een extra verpleeghuis moet er volgens de VVD in Amstelveen komen. De toenemende vergrijzing vraagt volgens de politieke partij om actie. Het College van B&W van Amstelveen heeft een Woonzorgvisie Ouderen geschreven die in februari behandeld gaat worden. De VVD roept bij RTV Amstelveen op om de zaken concreet te maken en al vast locaties aan te wijzen waar de woningen en een nieuw verpleeghuis gebouwd moeten worden.
Dammen tegen eenzaamheid
De gemeente Tilburg lanceert ‘Doe een zet tegen eenzaamheid’ is gekoppeld aan het WK dammen in Eindhoven. Jongeren en ouderen die zich eenzaam voelen, kunnen elkaar ontmoeten en samen activiteiten gaan doen. Een potje dammen of een stuk wandelen bijvoorbeeld. Op basis van persoonlijke interesses en voorkeuren worden Tilburgse jongeren en ouderen aan elkaar gekoppeld.
Woongemeenschap in Stevensbeek
Gezien de belangstelling lijkt het er volgens De Gelderlander sterk op dat Piet Vloemans (75) en zijn partner Marjan Driessen (61) uit Sambeek een gat in de markt hebben aangeboord met hun zelfbedachte woonproject. Dat komt in hartje Stevensbeek. Hun aanbod: kom in ‘onze’ woongemeenschap wonen waar iedereen naar elkaar omkijkt, spullen deelt en toch de privacy behoudt. “We zoeken mensen die een hoge mate van tolerantie in zich hebben, een stabiele achtergrond hebben en flexibel zijn in hun denken. Verdere criteria zijn er niet.”
Meeste AOW’ers hebben het prima voor elkaar
De AOW verhogen voor iedere gepensioneerde zou, met de piek van de vergrijzing nog lang niet in zicht, zo’n 3 miljard euro per jaar kosten, constateert EW. “Waarbij het grootste gedeelte van dat geld terechtkomt bij huishoudens die het – ondanks de vaak achterblijvende indexatie van het werknemerspensioen – financieel prima voor elkaar hebben. Nog nooit had de generatie gepensioneerden zo’n hoog inkomen en zo’n groot vermogen.”
Verkiezingsbijeenkomst voor senioren
De Lokaal Samenwerkende Bonden van Ouderen (LSBO) in Den Helder organiseert op 10 februari een verkiezingsbijeenkomst voor senioren. Lokale politieke partijen komen langs om hun standpunten ten aanzien van het seniorenbeleid te vertellen en ouderen worden uitgenodigd om hen te bevragen, meldt Regio Noordkop.
Wethouder speciaal voor ouderen
Hart voor Delft pleit voor een wethouder die zich volledig toespitst op de zorg voor senioren. Dat bleek bij Omroep Delft bij een verkiezingsdebat met het CDA over veranderingen inde zorg.
Oversterfte, dan AOW-leeftijd naar beneden
De oversterfte (hoger aantal doden dan de verwachting) is in 2021 nog hoger dan in 2020. Dat betrof vooral ouderen, schrijft een Telegraaf-lezer. “Je zou zeggen dat dit mede door corona is gekomen. Dientengevolge zou de gemiddelde levensverwachting weer lager zijn en zou de AOW-leeftijd weer naar beneden bijgesteld moeten worden. Maar dat zal wel niet gebeuren.”