Senioren Journaal van woensdag 27 april

Gepensioneerden trekken aan kortste eind

Vijf deelnemers van metaalpensioenfonds PMT die fonds hun hadden gedaagd omdat hun pensioenen al veertien jaar niet geïndexeerd waren, hebben volgens de Telegraaf  ongelijk gekregen van de rechter. Dat hun uitkeringen r met 25% waren uitgehold is volgens advocaat Hans van Meerten ’volledig in strijd met het Europese eigendomsrecht’, maar de kantonrechter besloot anders.

Dichter bij het Verleden

Dichters uit de provincie Groningen gaan bijzondere verhalen ophalen van ouderen in de gemeente Midden-Groningen en die bundelen in een boek ‘Dichter bij het Verleden’. Het project draagt volgens de provincie Groningen bij aan het verminderen van eenzaamheid, houdt de Groningse taal en geschiedenis levend en biedt beginnende dichters de kans om ervaring op te doen.

Zuivel kan botten sterk houden

Kwetsbare ouderen krijgen vaak te weinig eiwitten en calcium binnen. Een grote Australische studie in verzorgingshuizen laat zien dat extra zuivel het aantal fracturen en valincidenten onder bewoners kan verminderen. Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde lijken de resultaten uit de Australische studie van belang voor Nederlandse geïnstitutionaliseerde ouderen

Verhuizen alleen als het moet

Ouderen vormen de minst verhuisgeneigde doelgroep op de woningmarkt, schrijft Geurt Keers (adviseur wonen en ruimtelijke ordening) op Stadszaken. “Zij wonen naar tevredenheid op de top van hun woonloopbaan. Verhuizen is vaak alleen aan de orde als het moet vanwege ouderdomsgebreken.”

Financiële positie pensioenfondsen verbeterd

In het eerste kwartaal van 2022 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het achtste opeenvolgende kwartaal verbeterd. Dit komt volgens De Nederlandsche Bank doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen.

Ruimte voor collectieve wooninitiatieven

In Dieren is de eerste bijeenkomst gehouden van een reeks waarin collectief wonen centraal staat. Collectieve wooninitiatieven zorgen voor saamhorigheid, betaalbaar wonen en een duurzame woon- en leefomgeving, aldus de provincie Gelderland. “We horen graag hoe u aan de slag gaat met collectief wonen. Om u en andere gemeenten te helpen, werken we namelijk aan een nieuwe handreiking Collectief wonen.”

QR-code menselijke zorg in minder tijd

Twee Haagse ouderenzorgorganisaties zetten QR-codes in om tijd te besparen en menselijke zorg te blijven leveren. Een uitkomst voor zzp’ers en invalkrachten, en ook de vaste medewerkers zijn enthousiast, schrijft Zorgvisie. Op een aantal locaties hangen naast de kamerdeuren stickers met daarop een QR-code. Als een medewerker die code scant, komt meteen de zorgkaart van de betreffende bewoner op de telefoon van de zorgverlener tevoorschijn.

Keuzehulp bij meerdere langdurige ziekten

KBO-PCOB is met een groep organisaties onder leiding van het Kennisinstituut van de Medisch Specialisten begonnen met het maken van een handleiding over keuzehulpen voor patiënten met meerdere langdurige ziekten. “Deze handleiding helpt zorgverleners bij het maken van keuzehulpen. Maar dit kan niet zonder senioren zelf!”

Hierom heb je voor de zorg gekozen

‘De eerste dag dat je wakker wordt zonder te registeren, is heel fijn wakker worden”, zegt een wijkverpleegkundige op de website van ActiZ in een artikel over de minutenregistratie. Ze merkt dat ze zich nu veel meer bezighoudt met het vak. ‘Hierom heb je voor de zorg gekozen.’ De minutenregistratie in de wijkverpleging staat symbool voor alle doorgeslagen regeldruk in de zorg.

Woonzorgvisie: betrek de gemeenteraad

De gemeenteraad moet de woonzorgvisie vaststellen. Vaak komt de gemeenteraad pas aan het einde van het traject in beeld. Daarmee mist de visie de input van de volksvertegenwoordigers én wordt de kans op weerstand van de raad, met wijzigingen op de visie als gevolg, groter. Platform31geeft tips hoe dit beter kan.