Senioren Journaal van dinsdag 26 oktober

Amsterdam-ZO: Ouderenzorg is onze zorg

Zorgprofessionals, welzijns- en vrijwilligersorganisaties in Amsterdam Zuidoost hebben het netwerk ‘Ouderenzorg is onze zorg’ opgericht. In de multiculturele wijk wonen veel laaggeletterde ouderen, die nogal eens verstrikt raken in de zorgbureaucratie. Bovendien zoeken ouderen met een niet- Nederlandse achtergrond vaak eerst in eigen circuit naar oplossingen voor gezondheidsproblemen en komen dan soms te laat bij de huisarts. ‘Om problemen tijdig op te sporen heb je iedereen die om ouderen heen staat nodig: de familie, de kerk, de buren, medische professionals, sociaal werkers, vrijwilligers.’

‘Bezitsvorming? Straf is uw loon’

Het was ooit, drie generaties geleden, het wenkend perspectief: bezitsvorming. Kijk nu eens, schrijft NRC-commentator Menno Tamminga: “Spaartegoeden, pensioenfondsbeleggingen, huizenprijzen. Stuk voor stuk op recordhoogte. Met hoge aantallen deelnemers. Missie geslaagd, zou je zeggen.” Helaas. Wie spaart, wordt gestraft door de ultralage rente en overheidsbeleid dat uitgaat van 4 procent fictieve rente. Gepensioneerden worden gestraft door de ultralage rente en het overheidstoezicht. Potentiële huizenkopers én huizenbezit worden ontmoedigd.

Beweegplein senioren op het sportpark

Bewoners van de Zutphense wijk Noordveen kunnen zich vanaf komend voorjaar uitleven op sportpark Hanzepark. Het sportpark wordt openbaar en krijgt een grote facelift, zo meldt de Stentor, met onder meer een beweegplein voor ouderen. Naast jeu de boulesbanen, komen ook daar fitnesstoestellen. “Toestellen specifiek voor ouderen. Een handfiets bijvoorbeeld. Toestellen die erop gericht zijn op met minimale inspanning toch voor genoeg beweging zorgen.”

‘Zelfs 10% verhoging houdt pensioenpot op peil’

De politiek zou gemakkelijk door middel van een noodwetje de huidige pensioenregels buiten werking kunnen stellen totdat de nieuwe pensioenregeling in werking treedt, aldus de ‘brief van de dag’ in het AD. “Dat daarmee nog niet-gepensioneerden zouden worden benadeeld is flauwekul. Met een eenvoudige berekening is aan te tonen dat hoe dan ook niemand tekortkomt. Zelfs al zou elke gepensioneerde een verhoging van zo’n 10 procent krijgen, dan blijft er nog genoeg over voor de toekomstig gepensioneerden. Welke politieke partij zou hiervoor zijn nek durven uitsteken?”

Seniorenburgemeester kaart problemen aan

De Utrechtse seniorenburgemeester Corrie Huiding (69) ziet dat er nog steeds te vaak over, en niet mét, ouderen wordt gesproken. Macht heeft ze niet, vertelt ze tegen RTV Utrecht nu het einde van haar termijn in zicht is. “Maar ik kan wél lobbyen, mensen bij elkaar brengen en een luisterend oor bieden.” Volgens Huiding is het belangrijk dat oudere Utrechters iemand hebben die op het stadhuis hun problemen aankaart.

‘Dé oudere bestaat niet’

Op de ziekenhuislocatie Zuyderland in Heerlen vindt op dinsdag 2 november de themabijeenkomst ‘Dé oudere bestaat niet’ plaats, over Ouderengeneeskunde binnen het ziekenhuis. “Het wordt een steeds grotere uitdaging voor huisartsen, ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en zorginstellingen om de juiste zorg, op de juiste plek voor ouderen aan te bieden. Gelukkig staan we niet stil.”

Kosten Wmo beteugelen

Het abonnementstarief voor thuishulp en medische hulpmiddelen blijft de kosten van de Wmo opdrijven. In 2020 lagen de kosten nog in lijn met de ramingen van het ministerie VWS, maar in 2021 kan dat wel eens anders uitpakken. Maatregelen om de kostenstijging in te perken zullen dan ook nodig zijn. Dat schrijft demissionair minister De Jonge volgens Skipr in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Zorg voor passende zorg voor senioren’

Deze week wordt de begroting van VWS in de Tweede Kamer besproken. Seniorenbonden KBO-PCOB en ANBO hebben samen een reactie naar de zorgwoordvoerders van de partijen gestuurd. De kern van de boodschap: zorg voor passende zorg voor senioren. KBO-Brabant stelt: “De urgentie is groot om goed voorbereid te zijn op de vergrijzing, want het aantal zorgmedewerkers en mantelzorgers zal drastisch afnemen.” Patiëntenfederatie Nederland schrijft dat er al wel het een en ander is gedaan om de stapeling van zorgkosten te verminderen, maar nog niet voldoende.

Zorgen over besmettingen in verpleeghuizen

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, maakt zich zorgen over de snel stijgende coronabesmettingen in verpleeghuizen. De organisatie heeft het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om straks alle bewoners van verpleeghuizen zoveel mogelijk tegelijk te prikken met het boostervaccin. “Dus niet eerst de 90-plussers en daarna de 80-plussers”, zegt een woordvoerster tegen het ANP. Seniorenorganisatie KBO-PCOB steunt de oproep van Verenso.

Seniorenorganisaties schrijven kabinetsinformateurs

De Koepel Gepensioneerden heeft maandag samen met ANBO, KBO-PCOB en NOOM een brief gestuurd aan de kabinetsinformateurs Remkes en Koolmees. Hoofdpunten in deze brief zijn de positie van senioren in het kader van een integraal ouderenbeleid en een daadwerkelijk snelle indexatie van de pensioenen.

‘Schrijf kostenpost niet toe aan grijsaards’

In een artikel over de kosten van gezondheidszorg schreef de Volkskrant: ‘De kostenstijging ligt vooral aan de vergrijzing − vooral in de laatste levensjaren loopt de zorgbehoefte sterk op.’ Maar dat is een rare oorzakelijke relatie, reageert een lezer (’75 jaar en gezond’): “Bij ieder mens die een ‘natuurlijke’ dood sterft, is toch sprake van laatste levensjaren? En soms gaan die gepaard met oplopende kosten van gezondheidszorg. Dan lijkt het me onzin om die kostenpost vooral toe te schrijven aan de grijsaards onder ons.”

Eerlijke pensioenleeftijd

Een pensioengerechtigde leeftijd die afhankelijk is van het beroep, is eerlijker dan een gelijke pensioenleeftijd voor iedereen. Tot deze conclusie komen onderzoekers in een ESB-artikel over het effect van beroep op de levensverwachting. Met Nederlandse enquêtedata tonen ze aan dat de levensverwachting in de transport- en technische bedrijfstakken tot wel drie jaar lager ligt dan bij academische beroepen. Dit verschil is niet te verklaren door de verschillen in inkomen en de levensstijlkeuzes die met het beroep samenhangen, zoals roken en bewegen. Sommige beroepsgroepen profiteren dus minder lang van hun pensioen dan andere.

‘Amstelveense oudere kan geen kant op’

Tijdens een politieke bijeenkomst over de problematiek rond betaalbare ouderenwoningen in Amstelveen is pijnlijk duidelijk geworden dat veel ouderen geen kant op kunnen en hierdoor niet de levenskwaliteit krijgen waar ze na jaren hard werken recht op hebben. Dat concludeert GroenLinks Amstelveen, zo meldt AmstelveenZ. GroenLinks kwam met diverse expert-presentaties over woonvormen en technologieen die kunnen bijdragen aan mogelijke oplossingen.