Senioren Journaal van dinsdag 25 oktober
Tachtigplussers als postbezorger
De oudste bezorger van PostNL in Zwolle is 80 jaar geworden. Petra Bergman denkt nog niet aan stoppen en raadt eigenlijk alle ouderen aan een baantje te nemen zoals bij de post, zegt ze in dagblad de Stentor. “Je verdient een leuk extra centje en je houdt jezelf ook nog fit.” Uit navraag van de krant bij PostNL blijkt dat er landelijk meerdere tachtigplussers zijn die voor het bedrijf post door de brievenbus schuiven.
Soms warme maaltijd overgeslagen
1 op de 10 ouderen met een laag inkomen slaat weleens een warme maaltijd over om geld te besparen. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum in samenwerking met de ouderenorganisatie ANBO. Veel ouderen maken zich zorgen over de stijgende voedselprijzen, met name ouderen met een laag inkomen. Een beperkt budget staat gezond(er) eten soms in de weg.
Mantelzorg als norm in plaats van uitzondering
De burger moet wennen aan minder goede dienstverlening, constateert NRC in een hoofdartikel. “In de ouderenzorg – de bulk van de zorg is voor ouderen – zal familie meer moeten bijspringen dan de afgelopen jaren gebruikelijk was. Steeds vaker vragen verpleeghuizen of familie wil komen helpen met douchen en eten geven. Mantelzorg zal op termijn de norm worden in plaats van de uitzondering.”
Woonconcept Allezins in Almelo
In Almelo organiseert de COSBO (waarin de drie seniorenorganisaties samenwerken) op 3 november een symposium over Wonen en Zorg, zo meldt AAVisie. Hierin wordt De Portier gepresenteerd, een wooncomplex voor ouderen met tal van voorzieningen. Dura Vermeer het licht woonconcept Allezins toe, dat hieraan ten grondslag ligt.
Bejaardenhuis moet terug, in moderne versie
Steeds duidelijker wordt dat de leemte tussen het verpleegtehuis en een woning met zorg moet worden gevuld. Breng het bejaardenhuis terug, stelt Nicki Pouw-Verweij (arts en Tweede Kamerlid voor JA21): in een aantrekkelijker, moderne versie. En stop met ouderen verwijten dat ze niet willen verhuizen.
Noodkreet seniorenclubs helpt
Het voortbestaan van meerdere seniorenverenigingen in de gemeente Den Bosch is in gevaar sinds zij fors werden gekort op hun subsidie, zo luidt de noodkreet. De politiek in Den Bosch blijkt hier gevoelig voor, meldt het Brabants Dagblad. Meerdere partijen nemen het voor de seniorenverenigingen op. “We willen deze weeffout herstellen”, stelt het CDA. En de PvdA zegt: “We gaan met meerdere fracties op zoek naar een oplossing.”
KBO’s vijf provincies samen verder
KBO Gelderland, KBO Limburg, KBO Noord-Holland en KBO Overijssel zijn van plan per 1 januari 2023 uit de Unie KBO te treden. “Samen met de besturen van deze bonden willen we onze samenwerking verder formaliseren en uitbouwen onder de vlag: landelijk krachtig én lokaal verankerd”, aldus voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant, dat twaalf jaar geleden uit de Unie KBO stapte.
Manifest voor Seniorvriendelijke Provincie
Met het oog op de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart 2023 heeft KBO-PCOB samen met het netwerk Belangenbehartiging een Manifest voor een Seniorvriendelijke Provincie opgesteld. Urgente thema’s zijn: wonen, mobiliteit, groene omgeving en inclusie.
Verkiezing meest actieve oudere
De Rijswijkse politieke beweging Wij. organiseert sinds 2017 de ‘Oud is Goud’ Award voor de meest actieve oudere in Rijswijk. “Wij willen laten zien hoe waardevol ouderen zijn voor onze stad! Nomineer jouw favoriet daarom voor 10 november”, aldus de oproep op Rijswijk.tv.
Maatmensberekeningen nieuwe Pensioenwet
Afgelopen week werd in de Tweede Kamer, na maar liefst vier lange sessies, het zogenaamde ‘wetgevingsoverleg’ over de nieuwe Pensioenwet afgerond, meldt de Koepel Gepensioneerden. Eerstvolgende stap is het plenaire debat op 2 november. De Koepel heeft hierover nog vragen, om ‘maatmensberekeningen’ bijvoorbeeld, zodat duidelijker wordt wat de effecten van de nieuwe wet zijn.
Lokale hype historische plaatjes
Geen jongeren die hun stickeralbum met voetbalplaatjes vol willen krijgen, maar ouderen die ‘op jacht’ zijn naar plaatjes voor het album ‘Historisch Heusden’. “Het is onvoorstelbaar wat hier gebeurt”, vertelt de heemkundekring Onsenoort, die samen met de jubilerende gemeente Heusden het album ‘Gemeente Heusden, meer dan 25 jaar historie’, samenstelde. Plaatjes verzamelen is een ware hype in Heusden, meldt Omroep Brabant.
Regionale zorgknelpunten in beeld
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft 42 regiorapportages gepubliceerd met daarin onder meer het regionale zorggebruik afgezet tegen het landelijke beeld. De beschikbaar gestelde analyses geven regionale zorgnetwerken inzicht in de regio en mogelijke knelpunten. Dit moet de regio’s helpen om gezamenlijk concrete regioplannen op te stellen.
Seniorenvereniging begint dansavonden
Seniorenvereniging Bunde start zaterdag een proef met een maandelijkse dansavond voor senioren. Via crowdfunding is geld ingezameld om voor drie proefavonden een zaal te huren en een orkest engageren, aldus dagblad de Limburger. “We hadden het benodigde geld binnen de kortste keren bij elkaar.” De entree is de eerste keren gratis
Levende kist grens over
Het grootste uitvaartcentrum in Oostenrijk, Bestattung Wien, gaat de levende doodskist Loop Living Cocoon afnemen. Daarmee maakt de Nederlandse start-up Loop Biotech zijn eerste stap naar het buitenland, aldus de Telegraaf. De Loop Living Cocoon is gemaakt van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, waardoor de kist volledig afbreekbaar is.
Zorgpersoneel steeds vaker zzp’er
Ouderenzorginstellingen gaven vorig jaar ruim 124 miljoen euro meer uit aan de inhuur van personeel. Die kosten stegen van 1,5 naar 1,6 miljard euro, meldt het AD. Zo’n 10 procent van de personeelskosten betrof zelfstandigen. In deze sector bestond vooral bij heel grote organisaties een groter deel van de personeelskosten uit het inhuren van personeel. Recent bleek uit de FNV Zorgbarometer dat zes op de tien zorgmedewerkers onder de 35 jaar overwegen als zelfstandige aan de slag te gaan.