Senioren Journaal van donderdag 25 november

‘Werk aan je toekomst nu het nog kan’

“Jonge ouderen, verdiep je in de cijfers en werk aan je eigen toekomst nu het nog kan. Help om de zorgramp te benoemen en te verzachten, voordat je er zelf het slachtoffer van wordt.” Dat schrijft de Leeuwarder Cournat in een commentaar. Wie nu tot de ‘jonge ouderen’ behoort, zou de scenario’s goed op zich moeten laten inwerken. “Stel, je bent over vijftien jaar 85: is er dan nog garantie op een goede opvang? Wie slim is, neemt nu zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen om lang zelfstandig en gezond te blijven.”

‘Laatste fase voor code zwart is bereikt’

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft minister Hugo de Jonge gevraagd de laatste fase vóór code zwart af te kondigen. Dat bevestigt een woordvoerder van het LNAZ aan de Volkskrant. Dit betekent dat de ic-capaciteit maximaal moet worden opgeschaald, dat zoveel mogelijke reguliere zorg moet worden afgezegd en dat de inzet van het leger gewenst is. Ook NU.nl bericht hierover: De ziekenhuizen kunnen binnenkort geen chemotherapie, niertransplantaties en andere kritieke planbare zorg verlenen. De afgelopen weken konden ze al weinig tot geen heup- en knieoperaties en cosmetische ingrepen uitvoeren en nu moet ook geplande kritieke zorg eraan geloven.

CAK te weinig vooruitgang

Sinds 2019 zet het CAK stappen in het verbeteren van de interne organisatie. De Nederlandse Zorgautoriteit concludeert in haar toezichtsrapportage over 2020 dat het CAK hierin nog te weinig vooruitgang heeft geboekt. “Op onderdelen is zelfs sprake van achteruitgang. Hierdoor staat de dienstverlening aan burgers onder druk.” Vooral de bereikbaarheid en antwoordsnelheid op vragen is verslechterd. De NZa heeft het initiatief genomen voor het organiseren van een (periodiek) overleg met De Nationale Ombudsman en het CAK over het proces van klachtenafhandeling.

Eerste Thuishuis 55-plussers sluit

Het doek valt voor het eerste huis voor alleenstaande 55-plussers in Nederland. Thuishuis De Zevensprong in Deurne moet plaatsmaken voor appartementen, meldt het Eindhovens Dagblad. Het vernieuwende concept, een soort ‘studentenhuis’ om eenzaamheid tegen te gaan, oogstte veel applaus. Bedenker Jan Ruyten won er in 2015 de Eenzaamheidsprijs mee. Woningbouwcorporatie Bergopwaarts concludeerde dat het in Deurne ‘niet uitpakte zoals iedereen gehoopt had’. Jan Ruyten van Thuis in Welzijn zegt dat landelijk de vraag groot is. “In Noordwijk, waar we onlangs een huis hebben geopend, waren 140 aanmeldingen voor zes plekken. En die vraag gaat niet afnemen, die neemt alleen maar toe.”

Een op de vijf meed huisarts in lockdown

Een op de vijf mensen meed de huisarts tijdens de eerste lockdown van de corona-epidemie in het voorjaar van 2020. Dat meldt NRC uit een artikel van onderzoekers van het Erasmus MC in het wetenschappelijke blad PLOS Medicine. Van de groep die niet naar de huisarts ging had een op de drie klachten die kunnen wijzen op een ernstige aandoening. De groep die zorg meed bestond over het algemeen uit ouderen, mensen met chronische aandoeningen, plus angstige of depressieve personen.

Lisse krijgt Knarrenhof

In Lisse moet volgens B & W een Knarrenhof met veertig woningen voor ouderen komen in het gebied Grevelingen-Zuid, meldt Bollenstreek Omroep. De gemeenteraad moet nog groen licht geven. Gekozen is voor een gebouw met vier lagen aflopend naar twee met een gemeenschappelijke ruimte en binnentuin.

Wooncollectief Assen zoekt bouwgrond

Dringend gezocht in Assen, bouwgrond voor Woonstee Ass’n, een wooncollectief voor actieve vijftigplussers. Aldus RTV Drenthe. Het gaat om tien tot vijftien woningen, waar vijftigplussers in levensloopbestendige koopwoningen samen leven, omkijken naar elkaar en samen de tuin, fietsberging, auto’s en gereedschap delen. En komen er gasten logeren, dan is er een gezamenlijk logeerhuis.

Paul Rosenmöller in bestuur ABP

Paul Rosenmöller (65) neemt per 1 december zitting in het bestuur van ambtenarenpensioenfonds ABP, meldt de Telegraaf. De voormalige GroenLinks-leider (thans lid van de Eerste Kamer) zegt graag bij te dragen aan een nieuwe pensioenregeling, waarbij deze ook begrijpelijk moet zijn voor deelnemers. Daarnaast wil hij een actieve bijdrage leveren aan de duurzame koers van ABP met behoud van rendement.

State-of-the-art kunstheup of een kusje erop

Het is tijd, zo schrijft huisarts Dank Stuijver in haar column in de Volkskrant, voor de val van de muur volgehangen met nietszeggende certificaten, keurmerken, erkenningen, kwaliteitszegels, diploma’s en labels die geen waarborg, maar juist een bedreiging vormen voor de beschikbaarheid en kwaliteit van zorg. “Wordt de muur niet geslecht dan zal steeds minder zorg beschikbaar zijn voor steeds meer zorgvragers. Dan zullen we kunstheupen moeten verloten onder pechvogels met een gebroken heup: voor de winnaar een state-of-the-art kunstheup geplaatst door een top-of-the-bill chirurg gevolgd door een topnotch revalidatietraject. Voor de verliezers slechts een ampul morfine en, als er tijd voor is, een kusje erop.”

‘Ouderenzorg moet bovenaan politieke agenda’

Op voordracht van het bestuur van ActiZ wordt Anneke Westerlaken per 1 januari 2022 benoemd tot voorzitter van deze brancheverenging. Anneke Westerlaken (1983): ‘De zorg voor ouderen is hét maatschappelijke vraagstuk van de komende jaren en moet bovenaan de politieke agenda staan. En dat niet alleen: ook de samenleving moet hier nadrukkelijker bij betrokken worden.”

Ook Midden-Limburg loket Blijvende Zorg

Ook in de regio Midden-Limburg werken nu de gemeenten en zorgverzekeraar VGZ samen in een Kennisloket Thuis in Blijvende Zorg om ouderen beter te adviseren en te begeleiden in hun zoektocht naar passende, blijvende zorg. Het Kennisloket is een gratis service voor alle ouderen in deze regio, ook voor mensen die niet bij VGZ verzekerd zijn.

Koopkrachtverlies 2022 staat nu al vast

Voor 2022 rekende het CPB al op een minieme koopkrachtstijging met 0,1 procent, bij een inflatie van 1,8 procent. Maar de inflatie pakt dus veel hoger uit. Hoeveel? Stel, schrijft NRC-commentator Maarten Schinkel, we laten de inflatie pieken op 3,6 procent in januari volgend jaar en dan gestaag dalen naar onder de 2 procent eind 2022. In dat geval mag je rekenen op gemiddeld 2,8 procent inflatie voor het hele jaar. Dat is een procentpunt hoger dan gedacht. Een koopkrachtdaling volgend jaar is vrijwel gegarandeerd – en geen kleine ook.

‘Seniorenhuisvesting collectieve taak’

Met de huisvesting voor ouderen, zowel met als zonder zorgvraag, is er sprake van een grote maatschappelijke uitdaging blogt Erwin Drenth van Bouwinvest Real Estate Investors.

“Zowel vanuit de hardware (de huisvesting), de software (zorg en dienstverlening) als de orgware (hoe organiseren we dit) moet dit aanleiding zijn voor overheden en marktpartijen om massief in actie te komen.”