Senioren Journaal van vrijdag 25 maart

Snel op de been met nieuwe knie of heup

Met het project ‘Snel op de been’ zorgen het Dijklander Ziekenhuis en zorgorganisatie Omring samen dat meer mensen sneller een knie- of heupprothese kunnen krijgen. Zij noemen het een gouden formule: opereren bij het Dijklander, herstellen bij Omring.

Bewegen bevorderen door elkaar te motiveren

“Als ouderen in groepsverband bewegen, kunnen ze dagelijkse routines aanleren waardoor ze gezonder en langer kunnen leven.” Dit zegt de Leidse promovendus Paul van de Vijver, die onderzoek heeft  gedaan naar de rol van peer coaching. Hierbij motiveren deelnemers elkaar om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Psychosociale zorg in tijden van oorlog

“Het raakt ons allemaal, maar juist in de zorg voor de ouderen is het goed erbij stil te staan dat de impact voor hen extra groot kan zijn”, aldus het Universitair Netwerk Ouderenzorg Nijmegen over de oorlog in Oekraïne. Voor zorgteams is een leidraad opgesteld.

Demente oudere blijft straks thuis wonen

Minister Conny Helder verwacht dat ouderen met dementie thuis blijven wonen met ondersteuning van thuis- en mantelzorg en technische innovaties. Extra verpleeghuisplekken, zoals we die nu kennen, komen er niet of nauwelijks bij, zegt Helder vanavond in Meldpunt bij Omroep MAX.

Opmerkelijke daling wijkverpleging

Het aantal unieke patiënten in de wijkverpleging is vorig jaar gedaald,  meldt de Nederlandse Zorgautoriteit: opmerkelijk gezien de toename van de vergrijzing en de wens tot meer zorg thuis. De NZa gaat in kaart brengen of cliënten op een andere manier zorg hebben gekregen of geen zorg hebben ontvangen die wel gewenst was.

Surinaamse Nederlanders eenmalig bedrag

Het kabinet voelt er niets voor het AOW-gat van Surinaamse Nederlanders te dichten. Wel kunnen zij een eenmalig bedrag krijgen, maar dat mag formeel geen verband houden met de AOW, aldus Volkskrant.

Revalideren in eigen woonomgeving

Geriatrische revalidatiezorg helpt ouderen na een terugval om thuis weer goed te kunnen functioneren. Behandeling in de eigen omgeving is vaak het best, maar de huidige regelgeving en financiering verhinderen dit.

Oud worden zonder kleinkinderen

“Een kinderwens is nog springlevend, maar er zijn zoveel keuzes en onzekerheden, dat het er soms niet van komt”, schrijft emeritus hoogleraar demografie Jan Latten in de Telegraaf. “Misschien bent u zelf ouder van een tobbende millennial of kent u een andere ouder in dezelfde situatie. Oud worden zonder kleinkinderen. Ongeveer een op de vijf babyboomers overkomt het.”

Gesprek over de dood echt geen morele plicht

“Het beter bespreekbaar maken van het levenseinde is nodig. Daar is nog veel winst te behalen. Maar laten we daarbij niet alleen aandacht hebben voor óf, maar ook hóe het gesprek gevoerd wordt.” Dat schrijven twee Leidse wetenschappers in Trouw.

Veel vaker diagnose heupartrose

Huisartsen stellen de diagnose heupartrose veel vaker dan tot nu toe bekend was. Bijna twee keer zo vaak, becijferen onderzoekers van het Erasmus MC. ‘Als we willen dat 50-plussers kunnen blijven werken en actieve 70-plussers mantelzorg verlenen, dan moet er meer onderzoek en geld beschikbaar komen.’

Discussie in slaap houden demente patiënt

Artsen mogen probleempatiënten met dementie soms tot de dood in slaap houden, ook bij een levensverwachting van langer dan twee weken. De richtlijn hierover staat volgens een artikel in Trouw onder druk.

Geef ruimte traditioneel te bankieren

Een AD-lezer doet een oproep “aan de banken en met name ING, met een verleden als onderdeel van de Postbank. Ik doe niet aan onlinebankieren omdat ik bang ben opgelicht te worden. Ik heb ook een appje gekregen van m’n dochter om geld over te maken, haar mobiel was kapot. Je zou er werkelijk zomaar intuinen. Daarom banken, laat de kosten voor papierbankieren vervallen. Jullie maken miljarden winst.”

Beter aansluiten bij de zorgvraag

Met het samenwerkingsproject Synergie in de Trynwâlden proberen gemeente, zorgverzekeraar, welzijns- en zorgorganisaties beter aan te sluiten bij de zorgvraag van ouderen. Geslaagde projecten elders in het land zijn als voorbeeld gebruikt.

Ouderen gaan voor gebalanceerde coalitie

In Zaanstad heeft de Partij voor Ouderen en Veiligheid als grootste partij John Bijl gevraagd en bereid gevonden als informateur van een nieuwe coalitie. POV-leider Harrie van der Laan zegt in het Noordhollands Dagblad te streven naar een ruime en gebalanceerde vertegenwoordiging uit de raad. “Wat ons betreft maken zowel partijen links als rechts van het midden deel uit van die coalitie.”

Steeds meer gebruik spraakassistenten

Het aantal consumenten dat gebruik maakt van spraakassistenten steeg afgelopen jaar naar 37%. Dat blijkt uit onderzoek opdracht van Achmea, DDMA, NPO, Project Zilver en Y.digital. Hoewel het gebruik onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar het hoogst is, laat de doelgroep 65+ de grootste stijging zien.