Senioren Journaal van vrijdag 25 juni
Oudere met zorg thuis leeft langer
Ouderen die thuis intensief verzorgd worden, leven ongeveer een jaar langer dan ouderen in het verpleeghuis. Dat blijkt volgens Trouw uit een onderzoek van de Vrije Universiteit . De onderzoekers volgden de ouderen vier jaar lang. Wie koos voor verpleeghuiszorg thuis, leefde gemiddeld na het begin van de zorg nog drie jaar, wie koos voor het verpleeghuis nog twee jaar.
Modern noaberschap in Loppersum
Zeven partijen hebben een sociaal contract ondertekend bij Zonnehuis Wiemersheerd. Daarmee verklaren zij zichzelf én elkaar tot partners in de Plus van Loppersum. De komende twee jaar gaan zij aan de slag gaan met ‘Wonen met een Plus’ voor alle inwoners van Loppersum. De partijen gaan uit van een soort modern noaberschap
Kunnen wij ons een zorgvilla veroorloven?
Sinds 2015 zijn verzorgingshuizen particuliere instellingen. Ze zijn nu vaak luxer en heten zorgvilla. Het zijn niet allemaal landgoederen. Er zitten ook eenvoudigere villa’s tussen. Het voordeel is dat de bewoners er minder betalen voor zorg, aldus uitleg in de Volkskrant. Er zijn honderden zorgvilla’s, te vinden via websites als zorgexpert.nl en wonenalsthuis.nl.
Elk jaar ‘boosterprik’?
De Wereldgezondheidsorganisatie denkt volgens RTL Nieuws dat gevaccineerden mogelijk elke twee jaar een ‘boosterprik’ moeten krijgen om hun bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil te houden. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zou dat wel eens elk jaar nodig kunnen zijn.
Einde verplichte keuring oudere automobilist?
Er komt misschien een eind aan de verplichte medische keuring voor automobilisten van 75 jaar en ouder die hun rijbewijs willen verlengen. ANBO is daar blij mee, “omdat we er altijd tegen zijn geweest dat mensen op basis van hun leeftijd worden gekeurd”. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil onderzoeken welke alternatieven er zijn en is een online raadpleging gestart.
Verouderingsproces remmen
In een Engelstalige video vertelt prof. Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC over zijn onderzoek naar veroudering. Door het bestuderen patiënten met zeer zeldzame ziekten, ontdekten wetenschappers dat DNA-schade een belangrijke oorzaak is van systemische veroudering. Dat bood ook verrassende inzichten over de belofte van voedingsinterventies om gezond oud te worden.
John de Mol krijgt AOW
Op 24 augustus krijgt John de Mol, wiens vermogen door Quote op 2,4 miljard euro wordt geschat, ook nog zijn AOW van 832 euro per maand, aldus Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. Hij is dan 66 jaar en vier maanden. In plaats van achter de geraniums te kruipen, wil hij weer gaan doen waar hij zichzelf het best in vindt: het verzinnen van televisie-formats.
‘Pensioenfonds is er ook voor ons, jongeren’
“Pensioenfondsen zijn er niet alleen voor pensionado’s, werkgevers en werkenden. Maar ook voor ons, jongeren.” Dat schrijft de voorzitter de Aandeelhouders van de Toekomst in de Volkskrant. Vandaag komt deze jongerenkoepel voor hetr eerst in actie, bij ABP. “Wij willen niet langer toezien hoe het pensioenfondsen ontbreekt aan een echte langetermijnvisie.”
Innovatie en preventie in langdurige zorg
In een nieuwe informatiekaart geeft de Nederlandse Zorgautoriteit een overzicht van de mogelijkheden om preventie en innovatie te bekostigen in de langdurige zorg. Later dit jaar verschijnt er ook een interactieve wegwijzer over ditzelfde onderwerp.
Specialisten ouderengeneeskunde
Nu is er in een enkele regio een tekort aan specialisten ouderengeneeskunde. Maar als er niets verandert, zullen de tekorten snel oplopen, schrijft voorzitter Jacqueline de Groot van beroepsvereniging Verenso in Medisch Contact. “En dat terwijl we allemaal weten dat het aantal ouderen fors zal toenemen. Zowel het aantal mensen met dementie als de behoefte aan 24-uurszorg zal stijgen.”