Senioren Journaal van maandag 25 juli

65+ Verhuisvoordeel blijvertje

De regeling in de regio Zaanstreek-Waterland waarbij 65-plussers met een bonus van 1000 euro worden gestimuleerd om te verhuizen naar een seniorenwoning, wordt voortgezet. Onderdeel van de regeling 65+ Verhuisvoordeel is ook dat huurders niet meer huur hoeven te betalen dan in hun oude woning.

Schrikken van kwaliteit ouderenzorg

Door een val kwam de 90-jarige voorzitter van FNV Senioren regio Alkmaar op de herstelafdeling van een verpleeghuis terecht. Ze is zich rot geschrokken van de staat waarin de ouderenzorg zich bevindt. “Ik ben afhankelijk geworden omdat ik ben gevallen, maar er is niemand om me te helpen.”

Samenwerkingsagenda GGoud in Tilburg

Zestien organisaties in Tilburg komen met een ‘Samenwerkingsagenda GGoud 2022-2026′. De volledige titel van de agenda is ‘Gezond en Gelukkig oud in Tilburg, ook in 2030 en 2040’. Het document is volgens de gemeente opgesteld om er samen voor te zorgen dat mensen die ouder worden eerder én beter in staat zijn om de regie over hun leven te pakken en te houden.

Op naar een seniorvriendelijk Noordwijk

Noordwijk als gemeente waar ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Baas kunnen blijven over hun leven. Wie weten beter dan de ouderen zelf wat hiervoor nodig is? Dit is het uitgangspunt van het project ‘Op naar een seniorvriendelijk Noordwijk’.  Ouderen maakten een documentaire over het wonen in Noordwijk, de ervaren problemen en hun wensen.

Subsidie ontmoetingscentra geschrapt

Ze werden volop bezocht, maar moeten nu noodgedwongen de deuren sluiten: de drie ontmoetingscentra van verzorgingshuis de Frankelandgroep in Schiedam. Ze kunnen niet meer op subsidie van de gemeente rekenen. Het besluit houdt de gemoederen bezig en leidt tot onrust bij zowel het personeel als de lokale politiek, zo meldt Rijnmond.

Regelmatig geen rolstoeltaxi beschikbaar

Ouderen in Spijkenisse klagen volgens AD Rotterdams Dagblad dat  er te weinig rolstoeltaxi’s zijn, waardoor mensen een taxibusje krijgen waar ze soms heel lastig inkomen. De taxicentrale in de regio heeft een beperkt aantal rolstoelbussen: 21. Van de andere taxibusjes zijn er zestig. “Als een rolstoelbus niet in de buurt is, omdat hij bijvoorbeeld in Amsterdam rijdt, sturen we een ander busje of een gewone taxi. Tenzij mensen de indicatie ‘rolstoel’ hebben, dan mag ik niks anders sturen.”

Taks hakt er enorm in

De plannen voor een extra belasting op de eigen woning zal volgens het Economisch Instituut voor de Bouw de huidige generatie vijftigers en zestigers als eerste hard raken in de portemonnee, zo meldt de Telegraaf. “Zij moeten fors hogere belastingen gaan betalen voor de eigen woning, maar zullen tijdens hun pensioen minder terugzien van de belastingverlaging die de Staat ertegenover wil stellen.”

Netwerk oud-zorgprofessionals

KBO-PCOB gaat een netwerk oprichten van oud-zorgprofessionals “die met ons kunnen kijken naar zorginhoudelijke vraagstukken”, aldus de nieuwsbrief van deze seniorenorganisatie. “Uw expertise en ervaring zijn van groot belang om de zorg beter te maken.”

Thuiszorg steeds verder onder druk

Vooral op het platteland komt de thuiszorg verder onder druk door vergrijzing en personeelstekort, aldus een reportage van EenVandaag. Minder mensen moeten meer ouderen verzorgen. Volgens Buurtzorg moeten we terug naar de jaren 80. “Wat vroeger door één persoon gedaan werd, wordt nu door twaalf mensen gedaan.” Bij Omroep Brabant legt een wijkverpleegkundige met 30 jaar ervaring uit waarom ze niet te spreken is over de plannen van minister Helder.

Thuiszorg onbevoegd personeel

Bij de Rotterdamse thuiszorgorganisatie JAR Zorg loopt de veiligheid van patiënten gevaar. De Inspectie Gezondheidszorg heeft de thuiszorgorganisatie op elf punten gecontroleerd en op alle punten een onvoldoende gegeven. Het personeel blijkt onvoldoende opgeleid en bevoegd, schrijft Trouw.