Senioren Journaal van vrijdag 25 februari

Training ouderenparticipatie in Drenthe

Denktank 60+ Noord en Alliantie Drentse Zorg met Ouderen houden op maandag 28 maart een basistraining over ouderparticipatie in de statenzaal van de provincie Drenthe in Assen, meldt de Hoogeveensche Courant. De training wordt aangeboden in samenwerking met CMO STAMM en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe. Op 11 april is er een training die dieper ingaat op de actuele situatie van de Drentse ouderenzorg.

Koningin in gesprek met oudere woningzoekenden

Koningin Máxima was donderdagochtend op werkbezoek bij Stichting !WOON in Amsterdam. Een ouder echtpaar vertelde haar op zoek te zijn naar een gelijkvloerse woning, maar dat dit niet zomaar gaat. “Je moet tegenwoordig alles online zoeken en invullen en dan gaat het vaak genoeg fout.” Hieruit kun je volgens de koningin twee dingen concluderen, schrijft de Telegraaf: dat de doorstroming op de woningmarkt niet goed verloopt en dat je als digibeet nog eens een extra stapje achterloopt.

Plezier en zingeving bij diaconaal platform

In Wognum hoopt het Diaconaal Platform ‘Binnenste Buiten’ met wekelijkse bijeenkomsten het isolement waar veel ouderen last van hebben, te doorbreken. De gespreksleider (69) zegt in het Noordhollands Dagblad: “Ervaringen delen via het eigen verhaal levert veel op. Plezier, gehoord worden, zingeving en levenslust.”

Dagbesteding wordt Dagbeweging

Kwaliteit van leven gaat om meer dan het doorkomen van de dagen. Bewegen is noodzakelijk voor mentale en lichamelijke weerbaarheid. Viva begint daarom Dagbeweging, een nieuwe vorm van dagbesteding voor kwetsbare ouderen en mensen met een niet aangeboren hersenletsel, meldt het Noordhollands Dagblad uit Heemskerk. De deelnemers worden gestimuleerd om in prettige omgevingen, binnen- en buitenshuis, hun lichaam en geest in beweging te brengen.

Minister erg fan van technologie

Slimme technologie is onmisbaar in de ouderenzorg van de toekomst. Dat zei minister Conny Helder gisteren op werkbezoek in Oegstgeest. De minister is volgens het Leidsch Dagblad  ‘zelf erg fan van technologie in de ouderenzorg’. “Deze beweging moet doorgaan. Het doel is om mensen te helpen om zichzelf te helpen. We hebben niet genoeg personeel, dus we moeten ook zorgen dat we minder cliënten krijgen.”

Wmo te lange wachttijd

Het lukt Bergen op Zoom niet om de lange wachtlijsten bij de Wmo weg te werken. Een extern bedrijf is ingeschakeld om het probleem op te lossen, meldt dagblad BN De Stem. Kosten: 450.000 euro. In totaal staan er nu 700 hulpbehoevende Bergenaren op de wachtlijst. Nu wachten de hulpvragers gemiddeld twaalf weken op ondersteuning, terwijl acht weken de wettelijke norm is.

Actieve hond houdt oudere gezond

Ouderen die een hond bezitten, blijven langer gezond, toont volgens het Haarlems Dagblad een nieuwe Japanse studie aan. Maar alleen als die hond hen geregeld het huis uit jaagt. Een kat in huis helpt dan weer niet. Volgens een Zweedse studie blijven hondeneigenaren langer gespaard van hart- en vaatziekten. Bij alleenstaanden is het hondeneffect drie keer sterker

Gemeente wil 55-plusser van de bank af krijgen

Meer ouderen in beweging krijgen. Daar zet de gemeente Montferland de komende jaren vol op in, aldus dagblad de Gelderlander. In het najaar wordt begonnen met het aanbieden van terugkerende activiteiten voor 55-plussers onder de naam Max Vitaal.

Pleidooi voor seniorenwethouder

In Utrecht sloot ‘seniorenburgemeester’ Corrie Huiding een verkiezingsdebat in het stadhuis (georganiseerd voor 65-plussers) af met de wens dat er een seniorenwethouder komt. In het debat ging het onder meer over de doorstroming op de woningmarkt, blijkt uit een impressie van De Utrechtse Internet Courant.

Voor alzheimermedicijnen nog geen finishlijn

Drie geneesmiddelenproducenten verwachten dit jaar onderzoeksresultaten voor een effectief middel tegen alzheimer. Wat betekenen deze verwachte resultaten precies? Alzheimer Nederland: “Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het medicijnonderzoek naar dementie is geen sprint met een finishlijn aan het eind van dit jaar.”

Ouderen als zegen voor de samenleving

Tijdens de algemene audiëntie sprak paus Franciscus deze week over de waarde en het nut van de ouderdom. Het Katholiek Nieuwsblad bericht hierover. De paus zei onder meer: “Oud zijn is net zo belangrijk en mooi als jong zijn. Laten we dit onthouden. De alliantie tussen de generaties, die de mensheid alle levensfases teruggeeft, is verloren gegaan en wij moeten dat geschenk terughalen.”

Hoezo Geraniums?

‘Maak gebruik van de arbeidskracht van vitale gepensioneerden.’ Die oproep deed de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan werkgevers en pensioenfondsen. Veel gepensioneerden van ABP kiezen nu al ervoor om actief te blijven tijdens hun pensioen. Wat drijft hen om niet ‘achter de geraniums’ te gaan zitten? In de serie ‘Hoezo Geraniums?’ gaat ABP op zoek naar het antwoord.

Extra coronaprik voor 70-plussers

Vanaf 26 februari worden o.a. mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen uitgenodigd voor een extra coronavaccinatie. De uitnodiging volgt ongeveer 3 maanden na hun laatste coronaprik. Dat schrijft minister Kuipers donderdag aan de Tweede Kamer.  “De groep 70-plussers krijgt hiervoor een uitnodigingsbrief en kan online of telefonisch een afspraak maken.”

Moet ik naar notaris als familielid overlijdt?

Bij het overlijden van een naaste verwijst de bank u naar de notaris voor een verklaring van erfrecht. Dat kost 500 euro. Waarom moet dit zo duur zijn? U vraagt zich af waarom een akte van overlijden van de gemeente niet volstaat. De Volkskrant-rubriek Geldvraag geeft uitleg: Een notariële verklaring hoeft niet altijd. Banken hebben een helpdesk voor nabestaanden, soms ook voor het doorverwijzen naar een notaris. Doehetzelfnotaris.nl is ook goedkoop.