Senioren Journaal van woensdag 25 augustus

Nog lekker wat chauffeuren of klussen

Nederland telt steeds meer werkenden die ouder zijn dan 65 jaar, meldt het AD uit cijfers van het CBS. Van deze 65-plussers met een betaalde baan is een op de tien ouder dan 75 jaar. In 2003 waren negenduizend 75-plussers nog aan het werk, nu zijn dat er 30.000. Dat betekent dat vorig jaar 2,2 procent van de bevolking van 75 jaar of ouder nog betaald werk verrichtte. Sociaal contact is een belangrijke component, is te lezen in Trouw: Het moeten is er van af.

Maanden dood in huis

Dat meneer De B. (76) bijna drie maanden dood in huis lag zonder dat hij gemist werd, klinkt als een uitzonderlijke situatie. Maar dat is het niet, zeggen cijfers van de GGD. In 2020 werden er in de regio Utrecht 13 mensen gevonden die langer dan 28 dagen overleden waren, voor ze werden opgemerkt. “Heel herkenbaar en voor ons al langer een zorg”, zegt seniorenorganisatie ANBO over het verhaal van meneer De B. in AD Utrechts Nieuwsblad.

‘Dé oudere bestaat niet’

Dat er een tekort is aan voor ouderen geschikte woningen, is bekend. De vereniging van woningcorporaties Aedes wil deze uitdaging aangaan samen met onder meer de zorg, de gemeenten en het Rijk. Aedes-voorzitter Martin van Rijn ziet dat een ‘one size fits all’ oplossing niet gaat werken en dat we de individuele woon- en leefwensen van ouderen moeten ophalen, zegt hij in een Vilans-interview. ‘Je moet beseffen dat dé oudere niet bestaat.’

‘Ouder worden biedt kansen’

Onze samenleving is nog onvoldoende ingericht op goed ouder worden, zegt Atie Schipaanboord van ANBO. Zij wil dat er integraal ouderenbeleid komt, waarbij alle departementen betrokken zijn. “Ouder worden biedt kansen en dat willen we verzilveren. We worden allemaal ouder en dat willen we allemaal op een zo prettig mogelijk wijze. Maar hoewel we weten wat er moet gebeuren, liggen er geen concrete plannen.”

Favoriete pensioenleeftijd jongeren 60

Uit onderzoek van SD Worx onder werknemers uit vijf landen blijkt dat Fransen, Belgen, Duitsers en Britten veel eerder met pensioen willen dan Nederlanders. Een andere uitkomst is volgens de Telegraaf dat jonge werknemers eerder willen stoppen dan ouderen. In de groep werknemers 18 tot 34 jaar bleek dat Fransen graag al op hun 55ste met pensioen gaan, terwijl Nederlanders 60 als favoriete pensioenleeftijd opgaven.

Raadsnestor (80) wil weer vier jaar door

Gijs Stork (80) krijgt er maar geen genoeg van. Bijna 40 jaar is hij actief in de Almelose politiek, schrijft dagblad Tubantia. De nestor van de gemeenteraad wil daar nog vier jaar aan vastknopen bij zijn partij Lokaal Almelo Samen (LAS). “Ik heb er nog steeds plezier in, voel me nog kiplekker en ben niet dementerend.”

Karel (79) gaat promoveren

Karel Vlierman uit Dronten is in de ban van de kogge. Dat gaat zover dat hij tijdens zijn pensioen ‘werkweken’ maakt van 70 tot 80 uur. Het doel: op zijn 79ste (zonder academische opleiding) promoveren aan de universiteit. “Om het groots te verwoorden: ik wil mijn steentje bijdragen aan de maritieme geschiedenis”, zegt hij in dagblad De Stentor.

‘Miss Senior Pride’ (84) gaat stug door

Nee, erkent Magda Römgens (84) uit Leiden in het Leidsch Dagblad, haar éigen coming out, ‘zo rond mijn veertigste’, was allesbehalve makkelijk. Maar juist daarom geeft zij overal in het land voorlichting voor senioren en hun verzorgers over ‘roze ouderen’. Want taboes zijn er om te doorbreken, vindt ze, en voorlopig wil ze daar allesbehalve mee stoppen. Juist daarom werd zij verkozen tot ‘Miss Senior Pride’ van 2021.

Met Old Dèventer leven weer terug

Toch nog een festival in Deventer, voor senioren dan. Vandaag gaat na maanden onzekerheid Old Dèventer ‘gewoon’ door. Tot 600 bezoekers zijn welkom in het Worpplantsoen. Presentator Tonny Leerink (87) kijkt er in dagblad De Stentor naar uit. “Het leven moet weer terugkomen, daar zitten we allemaal op te wachten.”

Klaar voor euthanasie, maar arts is met vakantie

De 82-jarige Irene Aagje Bons uit Wassenaar is uitbehandeld en wil door middel van euthanasie snel waardig sterven. Alles is geregeld en de krasse dame is klaar voor het levenseinde, schrijft de Telegraaf. Nu moet ze echter wachten tot haar huisarts terug is van zomervakantie. Met haar verhaal in de krant wil ze waarschuwen: “Ik wil dit de volgende mens die klaar is met leven besparen en duidelijk maken dat je met echt álles rekening moet houden als je voor euthanasie kiest. Dus ook met de vakantie van je arts.”