Senioren Journaal van vrijdag 24 september
Richtlijn overbelaste mantelzorger
Steeds meer mantelzorgers verlenen lang en intensief zorg. Wanneer zorg intensiever wordt, kan mantelzorg zwaar worden. Veel mantelzorgers vragen niet snel hulp, waardoor overbelasting dreigt. Zorgverleners moeten hier meer oog voor krijgen. Om die reden wordt de richtlijn ‘Overbelaste mantelzorger’ ontwikkeld.
Papieren coronapas aanvragen
In bibliotheken en gemeentehuizen liggen volgens NU.nl naar verwachting vanaf volgende week formulieren waarmee mensen een papieren coronapas kunnen aanvragen. Ze zijn bedoeld voor mensen voor wie de digitale coronapas te moeilijk is. Op het formulier kunnen mensen hun burgerservicenummer en postcode invullen. Ze krijgen het toegangsbewijs enkele dagen later in de brievenbus.
Dorps- en buurthuis kan zonder QR-code
Het coronatoegangsbewijs is in dorps- en buurthuizen niet verplicht. Op verzoek van KBO-Brabant heeft het ministerie van VWS hierover uitsluitsel gegeven, meldt deze organisatie.
Koffie drinken zonder corona-app
Ouderen die geen corona-app of een ander vaccinatiebewijs hebben, mogen van burgemeester Jan Hamming van Zaanstad naar de horeca met het briefje dat zij na de inenting hebben gekregen. “Dat moet kunnen voldoen. De vraag is of het van de wet mag. Dat zoeken we komende dagen uit.” Hamming is volgens het Noordhollands Dagblad niet van plan een heksenjacht op touw te zetten als vanaf zaterdag het vaccinatiebewijs verplicht is. In de strijd tegen eenzaamheid is het niet de bedoeling dat ouderen verplicht thuis zitten, vindt hij.
Ouderen de barricaden op?
“Wordt het niet eens tijd dat ook de ouderen de barricaden op gaan?” In Den Haag tellen zij blijkbaar niet mee, schrijft een lezer van het Eindhovens Dagblad, maar het zijn de ouderen die met hun vrijwilligerswerk een groot deel van onze economie en sociale verplichtingen levend houden. “Wat als zij eens in staking gaan? Ik vrees dat zij ondanks het onrecht dat hen wordt aangedaan eerder denken aan allen die van hen afhankelijk zijn. Kunnen we er dan een estafettestaking van maken? Wie doet mee en geeft een stevig signaal af aan Den Haag?”
Geldnood stijgt bij 55-plussers
Hoewel de oorzaken van toenemende nood bij financiële nood bij 55-plussers niet eenduidig zijn, spelen moeilijkheden op de arbeidsmarkt een grote rol. “Veel werkzoekende 55-plussers krijgen bijvoorbeeld te horen dat hun kennis of expertise niet meer aansluiten, maar er is ook vaak sprake van leeftijdsdiscriminatie”, signaleert de FNV in de Telegraaf.
‘Diagnose dementie opent ook deuren’
Na een diagnose dementie vallen mensen vaak tussen wal en schip. Hoe gaat het nu verder en waar kunnen ze zorg krijgen? Het Alzheimercentrum Erasmus MC wil dat gat dichten. In de podcast In Opname vertellen een senior-onderzoeker en een internist-ouderengeneeskunde hoe ze dat gaan doen.
‘Bij verpleeghuis tuin en meer beweging’
Bewoners van verpleeghuizen en hun naasten hechten veel waarde aan het buitenterrein van het verpleeghuis. Ze willen hierin wandelen en als dat niet kan, er in elk geval naar kunnen kijken. In de praktijk lukt dit vaak niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland.
Wachten op verpleeghuis van voorkeur
De meeste mensen die wachten op een plaats in een verpleeghuis kunnen en willen wachten op een plaats van hun voorkeur. In totaal staan er op 1 juli 2021 15.735 mensen op de wachtlijst, tegenover 17.469 mensen op 1 april 2021, een afname van 1.734. Dit blijkt uit de wachtlijstrapportage verpleeghuiszorg over het tweede kwartaal van 2021.
Medicatie aanpassen aan einde leven
Patiënten met een beperkte levensverwachting gebruiken veel medicijnen, waaronder medicijnen die medisch niet zinvol zijn, aldus een klinische les in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. “De medicatie van patiënten in de laatste fase van het leven moet tijdig worden heroverwogen, idealiter als onderdeel van proactieve zorgplanning.” Aanpassen van medicatie aan het einde van het leven blijkt nog geen gemeengoed is en de communicatie rond de medicatieaanpassing kan vaak beter.