Senioren Journaal van woensdag 24 november 2021

‘Stille ramp in de thuiszorg’

Politiek en media hebben vooral aandacht voor de ic’s en zo blijven de ophopende problemen in de ouderenzorg – opnieuw – buiten beeld. Ouderenzorgbestuurder Conny Helder zegt in de Volkskrant dat er sprake van een stille ramp, die iedereen kan treffen, ‘het betekent dat we niet meer iedereen de zorg kunnen geven die nodig is.’ Ook seniorenorganisatie KBO-PCO stelt dat een stille ramp gaande is in thuiszorgland en vindt dat het kabinet moet nu in actie moet komen.

Wat verwachten we van zorgkantoren?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft handvatten gepubliceerd voor zorgkantoren om invulling te geven aan hun uitvoering van de zorgplicht. Die zorgplicht is een belangrijke voorwaarde in het stelsel voor langdurige zorg om te waarborgen dat mensen op tijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. “Vooral gezien de oplopende personeelstekorten en de vergrijzing is het belangrijk dat zorgkantoren ook hun rol pakken in het toekomstbestendig organiseren van de ouderenzorg.”

Doorstroom verbeteren zonder dwang

“We helpen bewoners van 65 jaar en ouder die dat willen, verhuizen van een eengezinswoning naar een meer toegankelijke woning. Zonder drempels en met alles op één verdieping”, zegt Woonstad Rotterdam over een proef samen met andere corporaties. “Met persoonlijke begeleiding helpen we de doorstroom verbeteren.” Worden mensen gedwongen om te verhuizen? “Nee, absoluut niet. Sommige bewoners zijn daar wel bang voor. Maar we helpen alleen mensen die zelf interesse hebben in verhuizen.”

Silver Starters snel groeiende groep

Vijftigplussers zijn een snel groeiende groep startende ondernemers. Toch zijn er vrijwel geen startup-programma’s gericht op die doelgroep. Leyden Academy on Vitality and Ageing en Aegon organiseren daarom van 15 februari tot en met 7 juni 2022 Silver Starters, een gratis leerprogramma voor vijftigplussers die een eigen bedrijf willen opzetten. Eerdere edities hebben laten zien dat het programma de deelnemers niet alleen verder brengt in hun ondernemerschap, maar ook bijdraagt aan hun zelfvertrouwen.

Moties over pensioenen en AOW verworpen

De Eerste Kamer heeft dinsdag gestemd over de vorige week bij de algemene financiële beschouwingen ingediende moties. De moties van senator Van Rooijen (50PLUS) voor een AOW-duurtetoeslag en voor indexatie van de pensioenen werden verworpen.

Revolutie van de driewieler

De driewielfiets is in de afgelopen jaren veel populairder geworden onder ouderen. Dat merkt ook de Fietsersbond. Dagblad van het Noorden doet verslag van een van de ontdekdagen van de bond. “Het is een beter alternatief dan de scootmobiel: het heeft geen beperkte actieradius en het is beter voor je conditie.” Die toename in populariteit merken ook de twee marktleiders in driewielfietsen: Van Raam uit Varsseveld en Huka uit Oldenzaal. “Traditioneel was de driewieler alleen voor gehandicapten, maar dat stigma gaat er steeds meer van af.”

Buitenveldert wil ‘bejaardenhuis 2.0’

Het stikt van de senioren in Buitenveldert die in een gezinswoning wonen. Ze willen volgens de Telegraaf hun woning best verlaten, maar willen voor geen goud vertrekken uit hun favoriete wijk. Maar in Buitenveldert zijn geen geschikte woningen te vinden om naartoe te verhuizen. “Een inwoner van Buitenveldert krijg je voor geen goud naar Noord bijvoorbeeld”, zegt een van de leden van de werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert. “Die wil in zijn of haar eigen buurt blijven wonen.”

Beïnvloeding bij zorgindicatie

Sinds 2015 hebben wijkverpleegkundigen de taak om te indiceren welke zorg een cliënt nodig heeft. Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat wijkverpleegkundigen die aangeven beïnvloed te worden door anderen, zoals mantelzorgers en zorgverzekeraars, zich minder vrij voelen om juist die zorg te indiceren die nodig is voor hun cliënten.

Ziekenhuizen: ‘Thuis kan het ook’

De NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Vliegwielcoalitie lanceren de update van de publiekscampagne Thuis kan het ook. De campagne is een vervolg op de publiekscampagne van 2020 die zich alleen op telebegeleiding richtte. Dit jaar gaat het erom patiënten ook bewust te maken van de mogelijkheden van beeldbellen en appen met hun zorgverlener.

‘Door kinderen banggemaakt voor vaccinatie’

In sommige wijken blijft het aantal vaccinaties achter, vooral onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. NRC bericht hoe in Rotterdam huisartsen prikken zonder afspraak. “Ouderen worden vaak banggemaakt door hun kinderen.” Een huisarts vertelt over een huilende vrouw. Haar kinderen hadden gezegd dat ze met het vaccin corona ingespoten zou krijgen en daarmee gevaarlijk zou zijn voor hen. Een man had van zijn zoon begrepen dat het vaccin niet samengaat met de medicijnen die hij gebruikt. “Ik zei: ‘maar meneer, als u ziek bent, dan gaat u toch naar de dokter. Niet naar uw zoon.’” Het vaccin en de medicijnen konden gewoon samen. Er worden eindeloos filmpjes rondgestuurd: Vervolgens verbieden kinderen hun ouders zich te laten vaccineren.

Pensioenen in één klap 15 tot 20% omhoog?

Pensioenen kunnen, nadat ze zijn ingevaren in het nieuwe pensioenstelsel, in één klap van 15 tot 20% omhoog. Dat berekenen alle experts, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn Telegraaf-column. De reden is dat we dan namelijk rekening houden met een hoger (projectie)rendement dan de huidige marktrente. “Pensioenfondsen met nu al een dekkingsgraad (ruim) boven de 100%, kunnen de buffer óók nog een keer uitdelen. Daarnaast heeft iedereen dan zijn eigen pensioenspaarpot en kan beter eigen keuzes maken als hij/zij dat wil (het hoeft namelijk niet).”