Senioren Journaal van donderdag 24 juni 2021

Pensioen nergens zo goed als hier

In Nederland is de pensioenpot over het algemeen goed gevuld. Dat is lang niet in alle westerse landen zo. In sommige landen leeft meer dan een derde van de mensen van 66 jaar en ouder in relatieve armoede, blijkt uit een nieuwe OESO-rapport. In Nederland heeft slechts 3,1 procent van de gepensioneerde mensen het financieel moeilijk, aldus het rapport waarover Welingelichte Kringen bericht.

We sparen ons een ongeluk voor pensioen

Pensioensparen is duur geworden sinds de rente zo laag is. Al dertien jaar zijn de meeste pensioenen niet meer geïndexeerd of zelfs gekort. De koopkracht van veel gepensioneerden is sindsdien met zo’n twintig procent gedaald. ‘Met ons pensioensysteem doen we onszelf en anderen tekort’, aldus een artikel op Follow the Money waarin experts voorstellen doen voor een grondige herziening van het systeem.

Polyfarmacie vraagt maatwerk

Veroudering gaat gepaard met veranderingen, de balans tussen effectiviteit en veiligheid van medicijnen wijzigt steeds, aldus een leerartikel voor artsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De aanpak van polyfarmacie bij ouderen is complex en vraagt maatwerk zonder harde geboden of verboden.

Alzheimermedicijn via platform

Het medicijn Aduhelm is in Amerika recent goedgekeurd voor patiënten met de ziekte van Alzheimer. Experts discussiëren nog over de vraag of het medicijn wel echt werkt. Dat neemt niet weg dat er wereldwijd genoeg alzheimerpatiënten zijn die ook graag toegang tot het medicijn zouden hebben. Sjaak Vink is blij dat hij het medicijn via The Social Medwork kan aanbieden, zegt hij in EW.

Werelddag Grootouders en Ouderen

Op zondag 25 juli 2021 wordt op initiatief van paus Franciscus de eerste Werelddag van de Grootouders en de Ouderen gehouden. Naar aanleiding van deze dag daagt de paus in een videoboodschap grootouders en senioren uit om hun roeping te realiseren onze wortels te behouden, hun geloof met de jeugd te delen en voor hun (klein)kinderen te zorgen. Hij nodigt iedereen uit om op deze dag persoonlijk of virtueel tijd te nemen voor grootouders en ouderen, aldus Kerknet.

‘Vroegpensioen sowieso een teruggang’

Een nieuwe regeling die in steeds meer cao’s wordt vastgelegd maakt het tijdelijk mogelijk om 3 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Als je van de regeling gebruikmaakt, kun je er in inkomen behoorlijk op achteruit gaan, zegt werkgeversadviseur AWVN tegen RTL Nieuws. “Je moet het wel heel erg graag willen en het je kunnen veroorloven. Het is sowieso een teruggang.”

‘Laag-hoog pensioen afschaffen’

Wie met pensioen gaat, kan ervoor kiezen de eerste jaren een hogere uitkering te ontvangen dan daarna, of andersom. Maar dit laag-hoogpensioen leidt tot een herverdeling van inkomen van arm naar rijk, waarvoor armere pensioengerechtigden nooit getekend hebben, schrijft Tsjalle van der Burg (docent economie aan de Universiteit Twente) in de Volkskrant.. De laag-hoogconstructie dient volgens hem te worden afgeschaft.

Zorgmedewerker kan eerder stoppen

Vanaf 1 september dit jaar kunnen medewerkers van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) in zwaar werk functies met 45 dienstjaren eerder stoppen met werken. FNV Zorg & Welzijn is samen met de andere zorgvakbonden en werkgevers in de VVT tot een concreet uitgewerkt onderhandelaarsakkoord gekomen.

Erfenis prooi van’ collectieve afpakcultuur’

In het streven naar gelijke kansen is de erfenis niet langer heilig. Erfenissen zouden zwaarder moeten worden belast omdat erfgenamen onterecht een voorsprong op anderen zouden krijgen, klinkt het zelfs uit liberale hoek. Volgens demograaf Jan Latten is fiscaal morrelen aan erfenissen ’klip en klaar een poging om financiële solidariteit tussen ouders en kinderen tegen te gaan’, schrijft hij in de Telegraaf. Hij benadrukt het belang van erfenissen als symbool van langdurige verbondenheid binnen families en gezinnen.

Zomervisite jongeren

“Als er al behoefte was om jong en oud in contact te brengen door iets gezelligs met elkaar te ondernemen dan is nu wel het moment.” Met Zomervisite willen het Jo Visser fonds en Leyden Academy on Vitality and Ageing voor wat lichtpuntjes zorgen. “Ze nodigen dan ook graag 16- tot 25-jarigen uit om in juli en augustus samen met een bewoner van een zorgorganisatie in Amstelveen, Leiden, Naaldwijk en Vlaardingen iets gezelligs te ondernemen.”

Bouwen voor senioren

In de Tweede Kamer wordt vandaag gesproken over de woningbouwopgave. KBO-PCOB vraagt de Kamer om het woningaanbod voor senioren op peil te brengen met woonhofjes en aanleunwoningen. Ook vraagt KBO-PCOB in de nieuwe kabinetsperiode “ruimhartig in te zetten op de seniorenhuisvesting waar zo’n toenemende behoefte aan is”.