Senioren Journaal van maandag 24 januari

Reeuwijk trekt massaal de beurs

Het is de stichting Monumentaal Erfgoed Reeuwijk gelukt om voldoende geld op te halen voor de aankoop en verbouwing van het Dorpsklooster tot seniorenappartementen. De stichting hoopte volgens AD Groene Hart dat inwoners 300.000 euro zouden toezeggen, waardoor de lokale inbreng op 600.000 euro zou uitkomen, maar inmiddels is de inbreng van inwoners al 800.000 euro. Het klooster wordt verbouwd tot Thuishuis met acht huurappartementen voor alleenstaande ouderen met hun roots in het dorp.

Senioren pakken rolstoelonderhoud op

Seniorenverenigingen in Berlicum en Den Dungen gaan de gemeente Sint Michielsgestel ondersteunen bij de uitgifte en het onderhoud van rolstoelen. Sint Michielsgestel wil de uitgifte en reparatie van rolstoelen dichter bij huis organiseren, aldus het Brabants Dagblad. “Bij commerciële partijen is de afstand vaak te groot.” Ouderen weten hun seniorenverenigingen makkelijker te vinden. Bovendien krijgen de seniorenverenigingen een bijdrage uit de Wmo-pot. “Het is ook goedkoper”, beaamt de wethouder. “Maar het gaat er ons juist om dat je mensen beter kunt helpen. Voor iedereen een win-win situatie.”

Corona duw over het randje

In ziekenhuizen is covid steeds vaker niet de primaire diagnose, maar wel degelijk mede de oorzaak van de opname. Een internist zegt in de Volkskrant: ‘Ouderen wonen tegenwoordig langer zelfstandig thuis. Dat gaat allemaal net, maar als ze corona oplopen, kan dat ze net over het randje duwen. Ze krijgen koortspieken, zakken door de benen, krijgen een delier. Dan is iemand zo verzwakt, dat thuisblijven niet meer gaat. De enige oplossing is dan dat ze even worden opgenomen.’

Focus te veel op betaalbaar en vitaal

Het kabinet focust te veel op betaalbaarheid en thuiswonende vitale ouderen. Een heldere visie op kwaliteit en ondersteuning voor kwetsbare ouderen ontbreekt. Dat zegt Jacqueline de Groot, de bestuursvoorzitter van Verenso (beroepsvereniging specialisten ouderengeneeskunde) in Zorgvisie. ‘De inhoudelijke invulling van zorg en behandeling voor kwetsbare ouderen met meerdere aandoeningen ontbreekt. Daarmee vallen zij buiten de boot. Er is geen visie op het toenemende aantal ouderen dat zorg behoeft. Hoe gaan we dat organiseren in Nederland?’

Vakantieparken inzetten voor huisvesting

Bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten komen vaker vragen binnen of vakantieparken niet permanent kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld ouderen te huisvesten. Sommige parken werden immers vóór corona ook al weinig gebruikt. ‘Het probleem’, zegt een woordvoerder in de Volkskrant (die schrijft over een voorbeeld uit Apeldoorn), ‘is dat bij recreatieparken geen rekening is gehouden met allerlei voorzieningen die in woonwijken geregeld zijn: efficiënte ambulanceroutes en dichtbij zijnde huisartsen, winkelcentra en openbaar vervoer. Voorzieningen die juist voor ouderen belangrijk zijn.’

Veel gepensioneerden in gemeenteraden

Gemeenteraadsleden zijn veelal ambtenaren, hoger opgeleiden en gepensioneerden, blijkt uit onderzoek van het Dagblad van het Noorden. “Waar fulltime-politici, ambtenaren en gepensioneerden zijn oververtegenwoordigd in het gezelschap, zijn kandidaat-raadsleden met een cruciaal beroep als onderwijzer, verpleegkundige, buschauffeur of agent zeldzaam.”

Geef eigen inwoners voorrang

Ze pakken er steeds vaker naast, de senioren van Hoeven. Nog voordat ze goed en wel een bod kunnen doen, zijn seniorenwoningen vaak al verkocht aan mensen van buiten de plaats, schrijft dagblad BN De Stem. De Hoevense KBO-afdeling advisseert daarom bij uitgifte van koop- of huurwoningen eigen inwoners eerst drie maanden de gelegenheid te geven om zich in te schrijven alvorens ermee de markt op te gaan. De gemeente zegt gebonden te zijn aan de huidige huisvestingswet, die gemeenten verbiedt om voorkeur te geven aan eigen bewoners. Maar de KBO zegt dat de woningwet dusdanig in beweging is dat het wél mogelijk moet zijn.

Signalering door de postbode

Post- en pakketbezorgers van PostNL die alarm slaan als ze dode planten, een uitpuilende brievenbus, dichte gordijnen of een verwarde, verdrietige bewoner treffen: In Rotterdam bleek een proef succesvol. Daarom krijgen ook Baarn en Soest nu van die alerte postbodes, meldt AD Amersfoortse Courant. Deze gemeenten hebben al een Signaalpunt, aldus PostNL. “De bezorgers krijgen een training over het herkennen van eenzaamheid. Ze geven een signaal door wanneer ze eenzaamheid vermoeden.” De proef in Baarn en Soest duurt tot 8 mei.

Advies van de leefconsulent

“Leef3.nu is er voor u om te helpen zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Vaak is het moeilijk om zelf te bedenken wat u hiervoor nodig heeft, onze leefconsulent helpt u daarbij.” Regio Eemland heeft een nieuwe leefconsulent. “Het gaat er om dat u een goed gevoel krijgt doordat er naar u geluisterd wordt en u zodoende een beeld kunt vormen van de mogelijkheden in uw situatie.”

AOW-partij oprichten

Jacques Biermans uit Posterholt pleit er in een brief in Het Parool voor “stante pede een AOW-partij op te richten met als hoofddoel: louter de belangen van de senioren te behartigen. De politiek dwingt nu de senioren – en dat zijn vele duizenden stemmen (en trouwe!) – zich eindelijk eens te gaan roeren.” In de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf wordt opgeroepen in maart bij de raadsverkiezingen niet op een van de landelijke coalitiepartijen te stemmen. “Doen wij dit niet, dan moeten wij niet langer zeuren.”

Voorlichten over kortingen en voordelen

Een 67-jarige gepensioneerde vertelt in Trouw hoe ze sinds haar pensioen in september merkt dat armoede je wereld heel snel heel klein maakt. Gevraagd naar tips voor minister Schouten zegt zij: “Maak de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon ongedaan. En zorg dat het kabinet Nederlanders rond de pensioengerechtigde leeftijd proactief informeert over de kortingen en voordelen die er speciaal voor hen zijn.”

Regeling 65+ Verhuisvoordeel

In Zaanstad (en ook Waterland) loopt sinds 1 juli een proef met de regeling 65+ Verhuisvoordeel. Ouderen die met de regeling verhuizen vragen via de gemeente Zaanstad de verhuisvergoeding van € 1.000 aan. “Er zijn nu 24 aanvragen toegekend en nog negen in behandeling”, aldus woningcorporatie Parteon in het Noordhollands Dagblad. De woningcorporaties spraken we af om in één jaar 150 gelijkvloerse sociale huurwoningen aan te bieden.

Huizen splitsen tegen woningnood

Het Noord-Hollandse Bergen, waar veel ouderen riante woningen bezet houden, stimuleert het splitsen in de hoop dat er zo meerdere kleinere woningen beschikbaar komen. De wethouder Wonen ziet in de Telegraaf drie verschillende motivaties om woningen te splitsen: “Allereerst heb je families die bij elkaar willen blijven wonen, omdat zoon of dochter geen woning kan vinden. Daarnaast zijn er ouderen voor wie de woning te groot is en deze via splitsing willen verkleinen, zodat het minder onderhoud behoeft en het een leuke aanvulling op het pensioen is. Tot slot zijn er de commerciële partijen die een groot pand kopen om het vervolgens tot meerdere woningen te verbouwen.”