Senioren Journaal van donderdag 24 februari
Zelf langdurige zorg betaalbaar houden
Door het inzetten van gepensioneerden in de informele zorg en het aanspreken van de overwaarde op onze huizen kunnen we de langdurige zorg ook in de toekomst op peil houden, zonder diep in de buidel te tasten. Dat schrijven drie wetenschappers van de Vrije Universiteit in ESB. Zo’n aanpak levert naar hun mening vooral winnaars op.
Senior Digi Vaardig in Heerlen
In samenwerking met de Open Universiteit is gemeente Heerlen in drie wijken 2021 gestart met ‘Senior Digi Vaardig’; speciaal ontwikkeld voor ouderen die niet of nauwelijks ervaring hebben met het internet of digitale media. Dit programma is met groot enthousiasme ontvangen en de gemeente wil het programma nu over heel Heerlen uitbreiden. Uit onderzoek van de Open Universiteit is gebleken dat het verbeteren van digitale vaardigheden ook kan bijdragen aan de vermindering van eenzaamheid.
Spelletjesgoeroe scoort met beweegvideo’s
Bellenblaastennis, föhnpoolen, pacman met een schoenendoos of een zelfgemaakte flipperkast van een eettafel. Niets is bewegingsagoog Joël Kruisselbrink van WoonZorgcentra Haaglanden te gek om onder andere mensen met dementie in beweging te krijgen. Zijn filmpjes zijn zo’n hit op sociale media, aldus de Telegraaf. Op TikTok (@bewegen.is.leven), Facebook (@bewegingsagoogjoel), Instagram (@bewegen.is.leven) en LinkedIn (Joel-Kruisselbrink) heeft hij duizenden volgers.
Tot 3,5 jaar cel voor oplichting
Vijf mannen en één vrouw zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot celstraffen variërend van 3,5 jaar tot 30 dagen. Het zestal maakte zich in 2019 en 2020 schuldig aan oplichting van rekeninghouders van verschillende banken. Ze richtten zich hierbij met name op 65-plussers. Het OM eiste veel hogere celstraffen, maar volgens de rechtbank is bij een groot aantal aangiften onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van de individuele verdachten.
Zorggeschikt en eigen stroom
De ouderenappartementen van het Wâldhûs in Wijnjewoude zijn opgeknapt. Ze zijn zorggeschikt gemaakt en goed geïsoleerd, meldt sa.24. Elk appartement heeft nu zijn eigen zes zonnepanelen, mede dankzij de gezamenlijke inzet van de plaatselijke energiecoöperatie en de werkgroep ouderenhuisvesting van Plaatselijk Belang en in goede samenwerking met bewonersvereniging en woningcorporatie.
Vragen over huis verkopen en terughuren
‘Wat een leuke woning!’ Wéér zijn er in Enschede flyers bezorgd bij huizenbezitters met het aanbod ‘zonder gedoe’ hun woning te verkopen, meldt dagblad Tubantia. Het aanbod: ‘U heeft direct een koper voor uw woning’. ‘Voor gepensioneerden die hun vermogen graag willen benutten kan verkopen en terughuren interessant zijn’. Het bedrijf achter de flyer is Breeveld Vastgoed. In de Tweede Kamer heeft de PvdA vragen gesteld over de folderactie in Enschede en een vergelijkbare campagne in Zwolle.
Zorg niet klaar voor migrant met dementie
Nog lang niet alle huisartsen en ziekenhuizen zijn klaar voor het vaststellen van dementie bij de snel groeiende groep oudere migranten. Dit signaleren experts in gesprek met NU.nl. Zo zijn de testen die standaard worden gebruikt bij de diagnose van dementie meestal ongeschikt en weten huisartsen niet altijd waar ze naar moeten vragen.
Veel woningen lastig geschikt te maken
In Katwijk woont 36 procent van de ouderen in een huis waar zij niet lang zelfstandig kunnen blijven wonen, en dat daar ook heel lastig geschikt voor te maken is, zo blijkt uit een onderzoek van bureau Companen. “Het is niet een kwestie van een traplift erin zetten of een drempel weghalen”, zegt de zorgwethouder in het Leidsch Dagblad. Dat is zorgelijk.” Het tekort aan plekken in verpleeghuizen loopt in Katwijk, van zestig nu naar 360 plekken in 2040.
Ouderenzorg in debat met inwoners
Zes ouderenzorgorganisaties in Capelle en Krimpen aan den IJssel ontwikkelden met elkaar een toekomstvisie op ouderenzorg in de regio. Eén van de speerpunten: een maatschappelijk debat met inwoners. Met ondersteuning vanuit de ActiZ-campagne ‘Praat vandaag over morgen’, zijn de organisaties het afgelopen jaar op verschillende manieren in gesprek geweest met inwoners, gemeenten, welzijn- en zorgorganisaties.
Internetbankieren bij senioren ingeburgerd
“Internetbankieren via de app is volledig ingeburgerd, ook bij senioren”, zegt de directeur van Rabobank West-Friesland in het Noordhollands Dagblad in een artikel over de verkoop van een gebouw van de bank. “Persoonlijk contact met de klant hoeft niet altijd fysiek plaats te vinden. Tegenwoordig heb je 24/7 de bank in je broekzak.” De Rabobank werkt ook steeds meer met mobiele adviseurs die op afspraak thuis bij de klant komen.
Bij huisarts voldoende tijd
Patiënten vinden dat zij snel genoeg bij hun huisarts terechtkunnen wanneer zij klachten hebben. Ook vinden patiënten dat zij tijdens een afspraak met de huisarts voldoende tijd hebben om dingen te bespreken die voor hen belangrijk zijn. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van eind 2021 binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Minister: reparatie koopkracht moeilijk
In de Tweede Kamer vroegen meerdere fracties of er dit kalenderjaar nog reparatie van koopkracht van sommige groepen mogelijk is. Pas na lang aandringen zei minister Kaag volgens het FD dat ‘reparatie dit jaar heel moeilijk is’ maar dat er ‘soms mogelijkheden zijn’. Kaag ging vrijwel niet in op vragen over de AOW (waarover de Eerste Kamer een motie aannam tegen het ontkoppelen van het minimumloon). De Koepel Gepensioneerden zegt over de uitspraak van de Eerste Kamer dat het kabinet zo’n duidelijk signaal eigenlijk niet naast zich neer kan leggen, zeker niet in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.
Minder nachtcontroles dankzij bedsensor
De inzet van een bedsensor kan valincidenten en decubitus voorkomen. Dat blijkt volgens Vilans uit onderzoek dat met zo’n sensor (Momo BedSense) is gedaan in het kader van Anders Werken in de Zorg. Er behoeven minder controlerondes te worden gelopen gedurende de nacht en ochtend en er zijn minder valse alarmen.
Vooral 65-plusser gaat vervroegd stemmen
Tot maximaal ongeveer een op de vijf stemmen wordt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen waarschijnlijk al op maandag 14 of dinsdag 15 maart uitgebracht in plaats van op woensdag 16 maart. Dat meldt I&O Research volgens het ANP op basis van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder 985 kiezers. Vooral 65-plussers maken gebruik van de mogelijkheid om vervroegd te stemmen.