Senioren Journaal van donderdag 23 september
‘Vanaf 70 jaar een driewieler’
Meer aandacht graag voor de driewielfiets en de e-tribike, is de oproep van een lezer (80+) in Trouw. Volgens zijn pijnbehandelaar uit het ziekenhuis, die bijna dagelijks mensen ziet met pijnklachten na een fietsincident, zouden mensen vanaf 70 jaar voor een driewieler moeten kiezen. “Bij het ouder worden lopen de motoriek en het reactievermogen niet altijd meer gelijk op. Een kleine verstoring erin kan al heel lastige gevolgen hebben, en niet alleen op de fiets.”
‘Weinig perspectief seniorenwoningen’
“Vanwege de slepende formatie verwachtten we al geen grote veranderingen, maar dit is wel heel minimaal,” zegt bestuursvoorzitter Cees van Boven van Woonzorg Nederland over de Miljoenennota. “Sociale huurders, en in ons geval in het bijzonder senioren, komen er bekaaid vanaf. We zien weinig verbetering, waar we juist hadden gehoopt op meer ingrijpende keuzes. Er liggen dus meer dan genoeg kansen voor een nieuw kabinet, daar richten we onze pijlen op.”
Partner in Balans
“We kunnen tegenwoordig wel bij mensen in een vroeg stadium van Alzheimer beter voorspellen hoe hun ziekteverloop zal zijn, op basis van bepaalde stoffen in de hersenen, biomarkers genaamd”, zegt de directeur van Alzheimer Centrum Limburg bij het 20-jarig bestaan. “Maar voor de patiënt en de naasten hebben we ook veel bereikt met bijvoorbeeld ons programma Partner in Balans. Dat is een e-health-programma dat mensen online kunnen volgen en dat mantelzorgers helpt bij praktische problemen in het dagelijks leven.”
Verbeteren medicatiegebruik ouderen
Hoe verminder je het ongeschikte medicatiegebruik bij oudere patiënten, en daarmee de negatieve gevolgen ervan? Dat is het onderwerp van een studie waarover UMC Utrecht bericht. Vier Europese medische centra onderzochten hierin de effecten van een ‘gestructureerde medicatiebeoordeling’ bij 70-plussers die in het ziekenhuis waren opgenomen.
‘QR-code voor veel ouderen een ramp’
De echte tweedeling wat betreft de coronapas gaat niet over uitsluiting van niet-gevaccineerden, schrijft een NRC-lezer. “Die ‘uitsluiting’ is voor de meesten simpel op te lossen met twee veilige prikjes. De echte tweedeling gaat over het vaccinatiebewijs zelf; voor ouderen en digibeten is dat een ramp.”
‘Nee, pensioenen zijn niet ingewikkeld’
Je pensioen snappen is eenvoudiger dan een nieuwe cv-ketel kiezen of thuis klussen, schrijft FD-columnist Erica Verdegaal: Gewoon even inloggen bij mijnpensioenoverzicht.nl met je DigiD en je ontdekt in drie seconden wat je hebt opgebouwd in pensioenfondsen en aan AOW, en vanaf wanneer je dat ontvangt. Je kunt ook nagaan hoe je pensioen verandert als je eerder of later stopt met werken, of als je zou gaan scheiden. En als je er niet uit komt, mag je bellen of mailen.
Stronger Together in dementiezorg
Zorgorganisatie Topaz is een samenwerking aangegaan met het Australische HammondCare om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren. Beide zorgorganisaties gaan onder de naam ‘Stronger Together’ kennis delen op het gebied van dementie, zoals complexe problematiek en gedragsverandering en kleinschalige inrichting van locaties voor mensen met dementie, meldt Sleutelstad.
’Oudere werknemer gepasseerd’
Oudere werknemers hebben grote moeite om een nieuwe baan te vinden. Dat meldt vakbond CNV in de Telegraaf op basis van eigen onderzoek. „Ongekend”, vindt voorzitter Piet Fortuin. „Werkgevers klagen steen en been over het gebrek aan personeel, maar laten oudere sollicitanten links liggen.” „Het klopt dat steeds meer ouderen een baan hebben, maar die groei komt voornamelijk door de stijging van de AOW-leeftijd”, aldus Fortuin.
‘Uitblijven compensatie schandalig’
“In de troonrede heb ik niets vernomen over compensatie van de AOW’ers voor de enorme koopkrachtdaling de laatste 10 jaren”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Een schandalig beleid, omdat de overheid steeds heeft beweerd dat zij heel diepe zakken heeft. Het is erg triest voor onze AOW’ers en gepensioneerden, voor hen zit er helaas een te groot gat in deze zakken.”
Pensioenkaravaan amper opgemerkt
Uit protest over het Nederlandse pensioenstelsel voeren Cas Tuyn (58) uit Weert en Jan Schut (74) uit Valkenburg al twee jaar actie tegen de, zoals zij het noemen, ‘pensioenroof.’ Maar veel aandacht lijkt hun actie nog niet te trekken, meldt 1L. De afgelopen twee jaar heeft het protestduo al door stad en land gereisd om hun ongenoegen te uiten. “Je voelt je gewoon bestolen.”