Senioren Journaal van donderdag 23 juni
Niet verhuizen, dan verbouwen
Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers voor het verbeteren van de woning is volgens De Hypotheker in het eerste kwartaal van 2022 tot recordhoogte gestegen. “Vanwege de grote schaarste aan betaalbare seniorenwoningen kiezen steeds meer 55-plussers ervoor niet te verhuizen, maar in hun woning blijven en deze te verbouwen.
Symbolische trendbreuk pensioenen
Voor het eerst in lange tijd gaan de pensioenen iets omhoog. De vier grote fondsen verhogen de toegezegde pensioenen van miljoenen Nederlanders per 1 juli. De verhoging wordt als een ‘symbolische trendbreuk’ gezien.
Onverklaarbare oversterfte 65-80 jaar
Ook na grondig onderzoek kunnen het CBS en het RIVM volgens de Volkskrant de oversterfte van zo’n 3.400 Nederlanders afgelopen najaar niet verklaren. Een mogelijkheid is dat zij zijn overleden als bijeffect van de coronamaatregelen: door uitgestelde operaties en diagnoses. Vooral bij mensen tussen de 65 en de 80 jaar is de onverklaarde oversterfte – 1.400 doden in die groep – aanzienlijk. Bij andere subgroepen kan er nog sprake zijn van toeval, denkt het CBS.
De bank komt nu bij je thuis
Naarmate banken digitaler worden, sluiten ze hun filialen. Voor kwetsbare klanten kwam ABN Amro met de financieel zorgcoach (FZC). Na de zomer moeten er honderdvijftig zijn. Uitgangspunt is dat de bank drie coaches in de buurt van elk gesloten filiaal krijgt, die zo een landelijk dekkend netwerk voor de huisbezoeken vormen.
Krijgen waar je recht op hebt
Om te onderzoeken hoe gegevensuitwisseling kan worden ingezet om niet-gebruikers van een uitkering op te sporen, start de SVB volgens de Volkskrant dit najaar met een proef onder ouderen die van een onvolledige AOW moeten rondkomen. Deze AOW’ers kunnen een aanvullende inkomensvoorziening (aio) krijgen, maar uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat van de ruim 70 duizend ouderen die hier recht op hebben, de helft geen gebruikmaakt van de regeling. De SVB wil hen proactief benaderen en een uitkering aanbieden. Zodat zij, bij monde van bestuurder Simon Sibma, ‘krijgen waar zij recht op hebben’.
Sinds corona nieuwe groepen eenzame ouderen
Eenzaamheid is net zo ongezond als het roken van 15 sigaretten per dag. Tweederde van de ouderen is eenzaam en sinds corona is er een nieuwe groep eenzame ouderen bijgekomen. Ouderenpsychiater Didi Rhebergen maakt zich bij BNR hierover grote zorgen en vertelt hoe je eenzaamheid en kan herkennen bij een oudere en wat er tegen te doen.
Lekker blijven wonen met hulp van ergotherapeut
Om zo lang mogelijk lekker te kunnen blijven wonen op de eigen vertrouwde plek, kunt u een heleboel dingen doen, aldus de gemeente Hoorn. Een ergotherapeut kan helpen bij het maken van een plan hiervoor. “Deze en andere slimme tips en adviezen vindt u op lekkerblijvenwonen.nl, waar u alle informatie vindt om zo lang mogelijk comfortabel en veilig te kunnen blijven wonen op de plek van uw keuze.”
Ideeën voor Leefbaar Platteland
Twintig ideeën voor een fijnere buurt. Dat is in de provincie Flevoland de opbrengst van de bustoer van Fonds Leefbaar Platteland. Bij de ideeën: zanggroepen met dementerende mensen, een ontmoetingsruimte voor ouderen.
Verduurzaming zorgvastgoed
Woonzorg Nederland gaat het zorgvastgoed verduurzamen. De corporatie, die zo’n 10 procent van het verhuurde zorgvastgoed in Nederland beheert, heeft de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend. Woonzorg Nederland heeft verspreid over Nederland 300 zorgcomplexen met bijna 30.000 woningen en ruim 12.000 intramurale plekken.
Nieuw appartement voelt als winnen van loterij
Op Platform31 vertellen senioren over doorstromen op de woningmarkt. Karin en Huub Holthuizen (60 en70 jaar) verhuisden in Delft van een eengezinswoning met 4 kamers en tuin (sociale huur) naar een appartement met 3 kamers en balkon (sociale huur). Drie maanden na het eerste contact met de seniorenmakelaar zitten zij in hun nieuwe appartement. “Het voelt alsof we de loterij hebben gewonnen.”