Senioren Journaal van donderdag 23 december
Mantelzorgacademie in stroomversnelling
Bij het Maastricht UMC+ vond gisteren met hulp van zorgverzekeraar VGZ en thuiszorgorganisatie Envida de opening plaats van een opleidingsplek voor mantelzorgers.
Het verschijnsel mantelzorgacademie komt in Limburg in een stroomversnelling, aldus VGZ: Waarschijnlijk gaat het implicaties krijgen voor heel Nederland. MantelzorgNL vindt mantelzorgers opleiden voor professionele zorg geen goed idee. In Maastricht merken ze volgens de NOS dat er al veel belangstelling is bij collega’s elders in het land.
Mantelzorger vangt afgeschaalde zorg op
Een derde van de mantelzorgers die hulp krijgt van professionals heeft te maken met afgeschaalde zorg. Van hen had bijna de helft regelmatig tot zeer vaak het gevoel de zorg niet meer aan de kunnen. Doordat ruim 80% van deze mantelzorgers de afgeschaalde ofwel afgenomen zorg (deels) zelf opvangt. Dit blijkt uit een peiling van van MantelzorgNL over de gevolgen van corona. Vooral het afzeggen van de dagbesteding en begeleiding treft grote groepen mantelzorgers en hun naasten. Op de voet gevolgd door verpleging en verzorging.
Hoe kom ik rond met minder?
“Veel ouderen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Hoe kunt u zich hierop voorbereiden en welke ondersteuning is daarbij nodig?” In het webinar ‘Hoe kom ik rond met minder?’ op 28 januari zijn ouderen, professionals en een ervaringsdeskundige aan het woord”, aldus Platform Pouwer.
Vergrijzing als maatschappelijke snelkookpan
Kwetsbare ouderen met ernstige gezondheidsproblemen worden vaak in paniek naar het ziekenhuis gebracht. Dat moeten we niet meer willen, zeker niet in deze coronacrisis, noteert dagblad BN De Stem in Breda in een gesprek met zorgprofessionals. “We moeten sturen op betekenisvol leven in plaats van zo lang mogelijk leven.” De vergrijzingsgolf als maatschappelijke snelkookpan. “Het is cruciaal dat we vroegtijdig nadenken over onze ouderdom.”
Vraag patiënten waar zij willen overlijden
Het merendeel van de oudere patiënten die acuut in het ziekenhuis zijn opgenomen, heeft geen voorkeur voor de plaats van overlijden. Volgens onderzoek bij Amsterdam UMC komt dat echter doordat er nooit met ze over is gesproken, meldt Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De onderzoekers benadrukken dat veel patiënten nog niet over dit onderwerp hebben nagedacht, ondanks een hoog risico om op korte termijn te overlijden. Maar ook dat patiënten er wel degelijk voor openstaan om dit onderwerp te bespreken.
Bewustwordingssessies eenzaamheid
Meer dan de helft van de ouderen in Enschede is eenzaam. Om hier iets aan te doen is twee ton beschikbaar voor projecten en ideeën van inwoners. Verder is er volgens dagblad Tubantia een actieplan gemaakt voor alle maatschappelijke organisaties. Samen met ervaringsdeskundigen, zorg- en welzijnsprofessionals, ouderenorganisaties, woningcorporaties, ondernemers en cultuur- en onderwijsinstellingen worden er ‘bewustwordingsessies’ gehouden.
Operaties zonder meerwaarde
Het blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig te stoppen met zorg waarvan bewezen is dat die niet effectief is, aldus een Zorgvisie-interview met de voorzitter van Zorginstituut Nederland: Meniscus-besparende operaties bij oudere mannen bijvoorbeeld hebben geen meerwaarde. Toch worden ze nog steeds op grote schaal gedaan.
Zo woon ik
“Langzamerhand zie wij vanuit ZorgSaamWonen meer variatie in het aanbod van woningen komen. Burgers nemen steeds vaker zelf het heft in handen, maar er zijn ook initiatieven van marktpartijen en ook van de corporaties.” Samen met fotograaf Peter van Beek maakte Yvonne Witter van ZorgSaamWonen een rondje langs senioren in de twaalf provincies van Nederland. Dat resulteerde in de publicatie: ‘Zo woon ik.’ “Wat de ouderen uit deze publicatie gemeen hebben is dat zij tevreden zijn over hun woning én woonomgeving en daar graag heel oud willen worden.”
Datagedreven wijkverpleging
Met de verschuiving van ziekenhuis- en verpleeghuiszorg naar de thuissituatie en de vergrijzing neemt de druk op de wijkverpleging toe. Datagedreven wijkverpleging kan volgens Zorgvisie een gamechanger zijn in het bevorderen van de zelfredzaamheid en het beter afstemmen van de zorg. Dat gebeurt nu nog onvoldoende en vooral op cliëntniveau. Daarom is het consortium Data Nurse opgericht, dat ‘de wetenschappelijke ruggengraat van de wijkverpleging moet uitbouwen’.
Hoe word je zorgeloos oud in de stad?
“Waar kunnen senioren wonen en in welke woonvorm moet dat dan? En misschien wel het belangrijkst: wat vinden onze senioren er zelf van?” NUL20 bericht over hoe en waar Amsterdamse ouderen (willen) leven, over ouderenhuisvesting in de binnenstad en over geclusterde woonvormen.
FNV wil geen verhoging ouderenkorting
Voor FNV-voorzitter Tuur Elzinga valt er niet te onderhandelen over een hogere ouderenkorting, zegt hij in de Telegraaf: Voor iemand met alleen AOW is die korting al snel een hoger bedrag dan er aan belasting betaald moet worden. “De ruim 800.000 mensen die dit het hardst nodig hebben, kunnen die ouderenkorting dus niet verzilveren.”
‘AOW’ers niet fiscaal gediscrimineerd’
Senator Martin van Rooijen van 50Plus betoogde dat AOW’ers het slachtoffer zijn van fiscale discriminatie. Maar volgens belastingadviseur Henk Bluemink (68) is het omgekeerde het geval, schrijft hij op EW.nl: AOW’ers krijgen juist veel meer fiscale voordelen dan niet-AOW’ers. “Er zijn uiteraard (te veel) AOW’ers die het financieel zwaar hebben. Maar als er één groep op het gebied van fiscaliteit in combinatie met toeslagen profijt heeft van het stelsel, dan zijn dat de AOW’ers.”