Senioren Journaal van vrijdag 22 oktober

Wen er maar aan: de zorg gaat veranderen

In de toekomst zullen professionals in de ouderenzorg steeds meer als coach fungeren voor ouderen en hun mantelzorgers, verwacht ActiZ-bestuurder Conny Helder in het FD. Vilans-bestuurder Mirella Minkman laat zich vergelijkbaar uit: met kennis en ondersteuning moeten burgers ‘meer dragend kunnen zijn voor de zorg die professionals leveren’. ‘Mensen zullen eraan moeten wennen dat de zorg gaat veranderen,’ stelt Helder onomwonden. ‘De generatie van nu -maar ook hun kinderen-vinden dat zij recht hebben op allerlei zorg, maar dat kunnen we als maatschappij gewoonweg niet meer leveren.’

‘Ouderen hebben de toekomst in Tilburg’

In Tilburg hebben 13 organisaties een manifest overhandigd aan wethouder Rolph Dols. Daarin roepen ze op de vergrijzing nog serieuzer te nemen. Het manifest heet ‘2030-2040: Ouderen hebben de toekomst in Tilburg!’. De wethouder ziet het als “een belangrijke steun in de rug voor de stappen die we met elkaar nog gaan zetten om er voor te zorgen dat ouderen gezond en gelukkig kunnen zijn in Tilburg.”

Maatschappelijke voorkeuren leeftijdselectie IC

“Hoewel het een nobel streven is om iedereen gelijke kansen te geven, is dit beleid in tegenstrijd met zowel het maximaliseren van gezondheidswinst als de voorkeuren van de bevolking met betrekking tot het prioriteren op basis van leeftijd’, aldus een publicatie vanuit de Erasmus Universiteit over maatschappelijke voorkeuren voor leeftijdselectie op de intensive care. “Het is natuurlijk te hopen dat dergelijke beslissingen nooit genomen hoeven te worden, maar mocht het onverhoopt toch nodig zijn, dan zou het kabinet er goed aan doen zijn mening te heroverwegen.

Dan gaat de huisarts het maar regelen

Huisarts Marnix van der Leest uit Leusden beschrijft in zijn boek ‘Huisarts op recept’ hoe hij een telefoontje kreeg van de thuiszorg: aan een 84-jarige cliënt kon niet langer de zorg geboden worden die ze nodig had. “Ze was nagenoeg blind, had een alcoholprobleem en lag in haar eigen ontlasting. Ze belde de ambulance zo vaak dat die niet meer voor haar uit wilde rukken. Iedereen trok zijn handen van haar af. Maar ze had wél hulp nodig. Wie kon ik dwingen verantwoordelijkheid te nemen?” Het antwoord: niemand. Dus ging Van der Leest zelf met instellingen bellen, aldus het AD. Na tientallen telefoontjes waarin hij zowel radelozer als bozer raakte, was er een verpleeghuis dat het wel met haar wilde proberen.

‘Zelfbeschikking niet meer tegen te houden’

Na dertig jaar stilstand is het de hoogste tijd dat de politiek de realiteit van vandaag onder ogen ziet, schrijven Fransien van ter Beek (NVVE) en Bert van Herk (Laatste Wil) in Trouw: “Ze moet serieus werk maken van die zoektocht naar mogelijkheden voor een door de overheid gereguleerd, betrouwbaar levensbeëindigend middel, waarmee mensen weloverwogen voor een zorgvuldige en waardige zelfdoding kunnen kiezen. Daarnaast moet de regelgeving ten aanzien van strafbaarheid van hulp bij zelfdoding worden aangepast. Zodat zij die kiezen voor een waardige dood in eigen regie, openlijk steun kunnen vragen en ontvangen.”

‘Indexeren pensioenen moet nu echt’

Seniorenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, ANBO en NOOM roepen het kabinet op indexeren van pensioenen nu echt mogelijk te maken. Veel senioren hebben zolang ze pensioen krijgen hun pensioen nog nooit verhoogd zien worden: een ‘verloren generatie’. “Als het kabinet nu niet ingrijpt, is ze zelf de hoofdverantwoordelijke voor het verlies aan draagvlak onder haar plannen om het pensioenstelsel te veranderen. De meeste pensioenfondsen komen al veertien jaar niet aan indexatie toe. Dat is echt absurd.” De Telegraaf schrijft in een commentaar dat nog langer wachten met indexeren niet meer redelijk is, PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk roept in het AD het kabinet op te gaan indexeren bij wijze van een voorproefje van het nieuwe pensioenstelsel.

Eigen woning financiële ruggengraat

De eigen woning is de financiële ruggengraat van veel woningbezitters. Dat is ook een van de redenen waarom de reacties op het voorstel van De Nederlandsche Bank, om de eigen woning in box 3 te belasten, zo fel zijn, schrijft een vermogensexpert van ABN Amro MeesPierson in het FD. “Het aflossen van de hypotheek wordt vaak afgestemd op de pensioendatum om dan lagere lasten te hebben. Met de woning in box 3 vreest men juist een extra belastingaanslag.”

Dialyse voor ouderen opnieuw bekeken

Promovendus Wouter Verberne wil graag de voordelen van dialysetherapie voor ouderen vaststellen. Onder begeleiding van LUMC-hoogleraar Willem Jan Bos vergeleek hij daarom de waarde van dialyse en zogeheten conservatieve behandeling bij gevorderde chronische nierziekten. Zijn onderzoek wordt nu gebruikt om bij te dragen aan de nefrologische zorg bij oudere patiënten.

‘Sta hulp mantelzorger toe in het stemhokje’

“Mensen met dementie willen graag hulp van hun vertrouwde mantelzorger in het stemhokje. Dat is nu nog niet toegestaan. Een politieke mening geven is voor mensen met dementie net zo belangrijk als voor ieder ander.” Dat zegt Julie Meerveld, Alzheimer Nederland, via ANP Expert Support.