Senioren Journaal van maandag 22 november

Code zwart in voorbereiding

In de ziekenhuizen bereiden triageteams zich volgens de Volkskrant al voor op code zwart. Deze teams zullen uiteindelijk moeten beslissen voor welke patiënt er nog wel een bed beschikbaar is, en voor wie niet. De voorzitter van de triagecommissie van Erasmus MC (internist ouderengeneeskunde) zegt: ‘Pas als medische gronden geen uitsluitsel geven, gaan we naar andere kenmerken kijken, zoals leeftijd. Maar dat is echt in het uiterste scenario, de kans dat we op dat punt komen is heel klein.’ Benadrukt wordt dat code zwart voorlopig echt nog niet aan de orde is. Maar als het wel zo ver komt: “Ik denk dat het vreselijk wordt. Het is niet voor te stellen dat we niks voor patiënten kunnen doen die we anders wel hadden kunnen redden.’

Minder zorg voor ouderen door coronagolf

De Nederlandse ouderenzorgorganisaties, verenigd in branchevereniging ActiZ, slaan groot alarm als gevolg van de nieuwe coronagolf. ‘Kwetsbare ouderen en chronisch zieken komen in steeds grotere getalen zonder hulp te zitten. Onze medewerkers werken met man en macht door, maar door de aanzwellende coronagolf loopt ook de zorg voor ouderen en chronisch zieken vast’, waarschuwde ActiZ zondag bij monde van bestuurslid Conny Helder. Zaterdag klonk een alarm uit de thuiszorg door in EenVandaag. Jos de Blok van Buurtzorg: ‘We gaan richting een heel zwart scenario.’

Duizelige patiënt naar huis sturen?

Nergens in Nederland liggen zoveel coronapatiënten als in de twee ziekenhuizen van de Limburgse zorginstelling Zuyderland. NRC liep een week mee met directeur David Jongen. Crisisoverleg in, crisisoverleg uit. Een chirurg zegt: De druk is hoger dan in andere golven. Ik heb gisteravond nog met de dienstdoende neuroloog gebeld, met het verzoek om terughoudend te zijn in opnames. Dat is heel lastig. Hij zei: ik heb bijvoorbeeld iemand van tachtig jaar met duizeligheid die steeds valt. Moet ik die dan naar huis sturen, waarna die van de trap valt?”

Corporatie staat open voor initiatieven

Hoewel er vraag is naar hofjes voor ouderen, gaat corporatie Woonwaarts in Nijmegen voorlopig niet op eigen initiatief woongemeenschappen voor ouderen oprichten. Bestuurder Esther Lamers benadrukt in De Gelderlander het belang van een bindende factor bij bewoners. “Als zich een groep aandient, werken we daar graag aan mee. We staan er voor open.” Voor veel ouderen kan een woongemeenschap een uitkomst zijn. De voordelen volgens Lamers: “Vereenzaming komt minder snel voor en mensen kunnen er iets voor elkaar betekenen. Dat houdt ze vitaal. Je geeft er ruimte voor op maar krijgt er welzijn voor terug.”

Neergezet als stelletje sukkels

Natuurlijk, reageert een lezer van de Volkskrant, ze hebben de beste bedoelingen, de tandartsen en mondhygiënisten die achter ‘demondnietvergeten’ zitten. De campagne richt zich onder andere via de radio op ‘thuiswonende (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers’. “Het spotje richt zich niet tot ouderen, maar gaat het over hun hoofden heen. Ze worden neergezet als stelletje sukkels. Dan ook nog dat man-vrouw-onderscheid (hij de borrel, zij de kat), het is te gek voor woorden. Na dit schrijven gaat het middagdutje niet meer lukken. Dan maar een borrel; dat ontsmet de mond.”

Alles beter dan hulp op slot gooien

“Liever een heupoperatie met een ongeregistreerde OK-assistent, dan geen heupoperatie”, schrijft NRC-columnist Rosanne Hertzberger. “Liever een niet-Nederlands sprekende, recent gevluchte verzorgende dan weer een bezet bed op de eerste hulp bij gebrek aan plek in het verpleeghuis. Alles beter dan de eerste hulp op slot gooien, gevolgd door het ziekenhuis, gevolgd door het hele land. Alles beter dan nog meer mensen laten sterven door het verder uitstellen van onze superzorg.”

‘Er komt heel veel op ons af’

Wormerland is één van de meest vergrijzende dorpen van Noord-Holland. Wethouder Kees van Waaijen voorziet grote (financiële) problemen, zegt hij in het Noordhollands Dagblad. “Er komt heel veel op ons af.” Ouderenzorg is nodig in alle facetten. “Je gaat dan kijken: waar is de hulp het meest urgent? Terwijl eigenlijk iedereen moet worden geholpen.”

Onbezorgd oud worden in Westfriesland

Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) pleit in het manifest ‘Onbezorgd oud worden in Westfriesland’ voor het opzetten van een slagvaardige regiegroep, die de problemen binnen de ouderenzorg en ouderenhuisvesting gaat oplossen. Volgens ZZWW moeten in de regiegroep zetelen vertegenwoordigers van de zorginstellingen, gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven, zoals bijvoorbeeld de banken. En daarnaast ook ZZWW, om de stem van de burger te vertolken.

Gespreksgroepen voor senioren

Gorinchem krijgt, net als andere gemeenten, een financiële bijdrage van de Rijksoverheid om mensen tijdens de coronapandemie te ondersteunen. In deze gemeente gaat daarvan 70.000 euro naar ‘extra contact, hulp, zingeving en ontmoeting, ter bestrijding van eenzaamheid onder ouderen’, meldt AD Rivierenland. Zo wordt het project Huisbezoek 75+ verder uitgebreid. Ook gaat er geld naar het opzetten van gespreksgroepen voor senioren.

Gemotiveerd voor bouwen voor senioren

Altera Vastgoed investeert de komende jaren vaker in de bouw van woningen voor senioren al of niet met een zorgvraag. “We staan aan de vooravond van een sterk stijgende vraag naar meer en betere woningen voor senioren. Aan die vraag mogen wij en de in ons investerende beleggers niet voorbijgaan”, aldus ceo Jaap van der Bijl in Vastgoedmarkt. Veel pensioenbeleggers zijn intrinsiek gemotiveerd. “De woningen die wij in portefeuille nemen, bieden bij wijze van spreken een thuis voor hun gepensioneerden.”

Renkum negen nieuwe ouderenadviseurs

De gemeente Renkum heeft er negen vrijwillige ouderenadviseurs bij. Deze vrijwilligers geven senioren advies op het gebied van wonen, zorg, welzijn en financiën, zodat zij in staat zijn om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, aldus De Gelderlander. Het idee om het project ouderen adviseurs op te pakken kwam van Seniorenbond Renkum, die bij zusterorganisaties in Ede en Wageningen hoorde dat het daar een groot succes was.

‘Plan voor de ouderenzorg is er al’

‘Een toekomstbestendig plan voor de ouderenzorg’, dat is wat de politieke partijen die een nieuw kabinet willen vormen gaan ontwikkelen. Maar iets ontwikkelen is niet nodig, aldus dertien landelijke organisaties van ouderen, patiënten en cliënten, mantelzorgers, werknemers, zorgprofessionals en zorgorganisaties over hun eigen toekomstbestendige plan met tien uitgangspunten. “Een nieuw kabinet moet hier direct mee aan de slag.”

Orthopeed wil ons in beweging houden

Orthopedische behandelingen zijn de eerste behandelingen die moeten wijken voor de covid-zorg. ‘Terwijl onze behandelingen een aantoonbaar kwaliteit van leven toevoegen’, stelt professor en vooraanstaand orthopedisch chirurg Taco Gosens in Zorgvisie. Hoewel een kunstheup, -schouder of knie iemand niet bij de dood weghaalt, heeft het wel enorme maatschappelijke waarde, stelt Gosens. Het motto van de boepsvereniging van orthopeden is : wij houden Nederland in beweging. ‘Daardoor kunnen hele groepen patiënten blijven werken en zichzelf redden.”

Rotterdam verbetert wandelroutes

De gemeente Rotterdam zet de wandelaar daarom met ‘loopbeleid’ op een voetstuk, meldt AD Rotterdams Dagblad. Op wandelroutes die veel worden gebruikt door ouderen, gaat de gemeente samen met die senioren bekijken wat daar de obstakels zijn. Stadsbeheer zal vervolgens losliggende tegels, scheefstaande bankjes of te brede voegen verhelpen. Ook gaat Stadsbeheer meer handhaven om stoepen vrij te houden.

Film over zingevingsvragen

In de film ‘Zingeving in het sociaal domein – Praten over levensvragen’ zie je volgens Beter Oud een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen de geestelijk verzorger en sociaal werker in de ondersteuning van thuiswonende ouderen bij hun zingevingsvragen. De film werd geïntroduceerd tijdens de masterclass ‘Zingeving in het sociaal domein’ van Agora in samenwerking met ZonMw.