Senioren Journaal van woensdag 22 juni

Zwartepieten rond wonen met zorg

Veel Brabantse gemeenten hebben geen concrete doelstellingen voor de combinatie van wonen en zorg. Etten-Leur is er daar een van. Gemeente en zorgaanbieders spelen elkaar de zwartepiet toe, aldus de voorzitter van de plaatselijke Seniorenraad.

Hulp van buurt en techniek

Buurten socialer maken en zorgpersoneel helpen met techniek: zijn nieuwe hbo-opleidingen ‘Participatie en Buurtontwikkeling’ en ‘Zorg en Technologie’ dé oplossing voor de vergrijzing?

Laren het aantrekkelijkst

Van de mensen van 50 jaar en ouder zijn er de afgelopen vier jaar zo’n 320.000 verhuisd naar een andere gemeente, meldt de NOS uit een bewerking van CBS-cijfers. Laren blijkt het aantrekkelijkst. In vier jaar tijd kwamen er op duizend inwoners door verhuizing 29 senioren bij.

Wat vindt ú belangrijk als u ziek wordt?

Binnen een grote landelijke studie doet het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek naar de behandeldoelen en wensen die ouderen zélf hebben bij het nemen van deze beslissingen. Een oproep voor deelname aan een nieuw onderzoek naar de behandeldoelen van 70-plussers.

Veiliger online zoeken

Ouderen die op internet iets zoeken, weten lang niet altijd dat bedrijven betalen om bovenaan de lijst met zoekresultaten te komen. Terwijl veel consumentenproblemen beginnen met een online zoekactie en het aanklikken van een advertentie die leidt naar een onbetrouwbare partij. De Autoriteit Consument & Markt begint een campagne om de oudere consument hier beter bewust van te maken.

Druk met 60-plussers op de weg

Het is gewoon weer overal net zo druk als het altijd is geweest, aldus een Volkskrant-rubriek over wat opvalt op de weg: ook gewoon midden op de dag, wat volgens de ANWB mede te maken heeft met het stijgende aantal vitale jong-gepensioneerden. Een kwart van de autobezitters is inmiddels 60-plus en gaat graag overdag een stukje rijden – of nou ja, stilstaan. Ook in tijden van benzine voor oorlogsprijzen.

Wijknetwerken in Roermond

Donderdag 30 juni organiseert Seniorvriendelijk Roermond een netwerkbijeenkomst voor professionals, vrijwilligers, organisaties en actieve inwoners die zich inzetten voor de ouderen in deze gemeente. Centraal staat het thema wijknetwerken.

Wonen met zorg aan huis

Woningcorporatie Mitros realiseert in Leeuwesteyn in Utrecht samen met zorginstelling AxionContinu een woonzorgcomplex waar ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Bewoners kunnen gebruik maken van zorg aan huis, die door AxionContinu wordt verleend.

Verband tussen tekort vitamine D en dementie

Een behoorlijk aantal gevallen van dementie is te voorkomen, zo stellen Australische onderzoekers. En nog op vrij eenvoudige wijze ook. Namelijk door extra vitamine D te slikken. In hun onderzoeksartikel schrijven de wetenschappers dat ze een direct verband hebben gevonden tussen een tekort aan vitamine D en dementie.

Ingewikkelde groep voor projectontwikkelaars

“De mensen van de babyboom-generatie weten vaak heel goed wat ze willen. Ze zijn daarmee een ingewikkelde groep voor projectontwikkelaars.” Dat zegt Petra de Jong, die promotieonderzoek heeft gedaan naar verhuismobiliteit en woonvoorkeuren van ouderen, bij RTV Noord.

Hof wijst vordering Pensioenbehoud af

Het gerechtshof Den Haag heeft dinsdag in hoger beroep de vordering van de Stichting Pensioenbehoud en de KBO-Brabant tegen de Staat afgewezen. Volgens de eisers wordt ten onrechte verlangd dat pensioenfondsen buffers aanhouden,die nadelig kunnen zijn voor de hoogte van de pensioenuitkeringen. Het hof verwerpt dat standpunt.

Huisartsen naar het Malieveld

De Landelijke Huisartsen Vereniging verwacht dat er volgende week vrijdag tussen de vijf- en tienduizend huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners naar de manifestatie op het Malieveld in Den Haag komen. De artsen protesteren tegen de vele extra taken die zij op hun bord krijgen. Huisartsen beginnen volgende week maandag al met het voeren van acties, aldus Medisch Contact.

Slechts 4.000 weken de tijd

4.000 weken. Dat is zo ongeveer de duur van een mensenleven, ervan uitgaande dat je tachtig jaar oud wordt. Bizar weinig, toch? Dat was wat de Britse schrijver en journalist Oliver Burkeman (46) in eerste instantie dacht toen hij deze rekensom had gemaakt, aldus een artikel uit het vierduizendste nummer van weekblad EW, waarin het getal 4.000 centraal staat. Slechts 4.000 weken, terwijl de mens het geestelijk vermogen heeft om plannen te maken voor oneindig veel weken, veel meer dan die 4.000. Burkeman bepleit in zijn boek een andere blik op tijd. Laat de hoop op totale controle varen, is zijn advies.