Senioren Journaal van dinsdag 21 september
’Op armoedekoers naar AOW-leeftijd’
Steeds meer ouderen tussen de 55 en 65 jaar zitten nu al in de financiële problemen en zullen bij het bereiken van de AOW-leeftijd nog verder in geldnood komen. Dat concludeert volgens de Telegraaf Regioplan in een onderzoek in opdracht van seniorenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, Anbo, Federatie van Algemene Seniorenverenigingen en de ouderenorganisatie voor migranten NOOM. De seniorenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over de financiële kwetsbaarheid van deze groep ’jonge senioren.’
Léven met alzheimer
Het publieke debat over dementie wordt te veel gedomineerd door sterven met deze ziekte en gaat te weinig over leven met alzheimer, schrijft Ad Bergsma (psycholoog en geluksonderzoeker) in de Volkskrant. “De vluchtige, heerlijke sensatie van de aardbei die tussen onze tanden kapot spat, is ook weggelegd voor mensen met dementie. Leef nu!”
‘Machtsverhoudingen generaties beslissend’
De zorg- en klimaatcrises raken iedereen, maar niet iedereen in gelijke mate, schrijft NRC-commentator Menno Tamminga. “Wat krijgt absolute prioriteit? En wanneer grijpt de overheid echt in? Rustig aan met klimaatpolitiek en de zorg prioriteit (blijven) geven is een belang van ouderen. Maatschappelijke mobilisatie en alle geld naar klimaatpolitiek is een jongerenbelang. Het klimaat bepaalt hun leven het langst. Veertigers en vijftiger zitten daartussen. De machtsverhoudingen tussen de generaties zullen beslissend zijn voor de vraag: welke crisis vrezen we het meest?”
Positieve aandacht en betere zorg
De dagopvang voor alzheimerpatiënten van Zorgbalans-medewerker Leontine Trijber heet een ‘club’, en er wordt gedanst en gelachen. Op deze Wereld Alzheimer Dag geeft zij in het AD zes adviezen voor positieve aandacht en betere zorg: 1 Help iemand uit zijn schulp te kruipen; 2 Zeg geregeld: ‘Wat een leuk mens ben jij’; 3 Zoek iemands eigenwaarde; 4 Benader ongewenst gedrag met humor; 5 Dagopvang kan een feest zijn; 6 Verrassen en afleiden: neem de regie over.
Label seniorenwoning verdwijnt
Haag Wonen heeft ruim 21.000 sociale huurwoningen in Den Haag. Zo’n tien procent daarvan staat op dit moment bekend als een 55+- of 65+-woning. In de toekomst zullen dergelijke flats, exclusief voor senioren, niet veel meer worden gebouwd, meldt AD Haagsche Courant. “Het ‘labelen’ van woongebouwen voor senioren doen we eigenlijk niet meer. Leeftijd zegt immers niet alles”, zegt Haag Wonen. Liever kijkt Haag Wonen voortaan naar de toegankelijkheid van een woning, los van leeftijd.
‘Minder naar klimaat, meer naar AOW’
De economie groeit fors, daarom trekt het demissionair kabinet 6,8 miljard euro uit voor klimaatbeleid. Zeer nobel natuurlijk, schrijft een Telegraaf-lezer, maar Nederland kan in z’n eentje het klimaat niet beïnvloeden. “De helft van dat bedrag was daarom ook meer dan genoeg geweest. Dan was er 3,4 miljard beschikbaar geweest voor verhoging van de AOW-uitkeringen en was de koopkracht van ouderen gestegen. Veel ouderen kunnen niet eens meer rondkomen van het schamele AOW-bedrag per maand.”
Online maaltijdservice valt slecht
Twee Woensdrechtse raadsfracties AKT en ABZ vinden het volgens dagblad BN De Stem van de zotte dat ouderen die gebruik maken van de maaltijdservice van de Brede Welzijnsinstelling hun bestellingen voortaan digitaal moeten doen. Voorheen kon dit telefonisch. De wethouder reageert: “Men heeft mij beloofd rekening te houden met mensen die niet de mogelijk hebben om digitaal hun maaltijd te bestellen.”
Elk jaar een paar procent achteruit
Seniorenvereniging KBO-Brabant heeft maandag de leden van de Tweede Kamer in een open brief gewezen op ‘de twee roze olifanten waar het de koopkracht van gepensioneerden betreft’: 12 jaar 0% indexatie van aanvullende pensioenen; en discriminatie van gepensioneerden via heffingskortingen. Voorzitter Leo Bisschops spreekt in het Eindhovens Dagblad van ‘sluipend gif’: “Het gaat heel langzaam, elk jaar gaan gepensioneerden er in vergelijking met werkenden een paar procent op achteruit.” De FNV vindt dat er volgend jaar weer moet worden geïndexeeerd.
Herman van Veen denkt niet aan stoppen
Hij is 76 en topfit. Hij zingt, speelt viool en danst weer op het toneel. Daar is Herman van Veen het gelukkigst. Hij toert weer door het land, met zijn vanwege corona uitgestelde verjaardagstournee: 75 ‘Dat kun je wel zien dat is hij’. Stoppen zal hij nooit, vertelt hij in Trouw: “Het stopt mij. Het leven zelf. Er zal een moment komen dat het het niet meer doet, maar dat zal niet aan mij liggen. Het gaat dus geen keuze zijn. Een groot deel van mijn geluk zit in het zingen, schilderen, spelen. Als ik dat niet meer doe, dan gaat het slecht met mij.”
Inkoop ouderenzorg moet beter
Sinds 2015 wordt de ouderenzorg gefinancierd via drie systemen. Het overkoepelende doel is goede en toegankelijke ouderenzorg op de juiste plek en tegen de juiste prijs. Samenhangende financiële prikkels voor preventie en het inkopen op kwaliteit zijn hiervoor onontbeerlijk. Maar in de praktijk werken ze onvoldoende, aldus een artikel in ESB: Verbeterpunten zijn: beschikbare instrumenten beter benutten, betere kwaliteitsinformatie en betere beloning van preventie.