Senioren Journaal van dinsdag 21 juni

Cliëntenstop huishoudelijke hulp

“De krapte op de arbeidsmarkt heeft momenteel grote invloed op de hulp bij het huishouden. De wachttijden zijn vergroot en er zijn zelfs zorgaanbieders die noodgedwongen voor onbepaalde tijd een aannamestop hebben ingevoerd.” Het Samenwerkingsverband Oosterschelderegio luidt daarom de noodklok.

Digitaal ontmoetingsuurtje

“Ben jij digitaal vaardig? Wil je iets doen tegen de eenzaamheid van ouderen in Rotterdam? Dan komt Aafje graag in contact met jou”, meldt de zorgorganisatie, op zoek naar mensen die ouderen één of meer ochtenden willen helpen op de ‘digitale snelweg’. “In het digitaal ontmoetingsuurtje help je bijvoorbeeld ouderen bij het gebruik van een tablet of Ipad.”

Knieprothese uitstellen door nieuwe behandeling

Een nieuwe behandeling moet ervoor zorgen dat patiënten met knieartrose pas later een knieprothese nodig hebben. Door het kniegewricht gedurende zes weken van elkaar te trekken, kan de knie deels herstellen. Onderzoekers van het UMC Utrecht werken met steun van ZonMw aan deze techniek, kniedistractie genaamd.

Maak waar dat iedereen goed pensioen wacht

Politieke partijen doen in de ogen van de Seniorencoalitie te weinig met de kritiek op het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel.  “Iedereen is een koopkrachtig pensioen beloofd. Maak dat waar”, zeggen ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM.

Meer leefkracht en slimmere zorg

Hoe krijgen we meer leefkracht en slimmere zorg in de regio? Het antwoord ligt volgens zorgverzekeraar Menzis dichtbij: bij de prachtige projecten van maatschappelijke organisaties. Zoals het ‘sociaal tuinieren’ van Stichting Present Achterhoek. En de maaltijdvoorziening van Thuisteam Twente.

Het hele leven telt

Vanuit de gedachte ‘Het hele leven telt’ wil Topaz persoonlijke en hoogwaardige zorg leveren aan kwetsbare mensen met een complexe zorgvraag, zo werd benadrukt bij de start van de bouw van het nieuwe Topaz Foreschate in Voorschoten. Het nieuwe Foreschate is dan ook gericht op huiselijk wonen in kleine groepen.

Pouwer Regiotafel ouderen en armoede

Op 24 juni organiseert Platform Pouwer een Regiotafel voor provincie Groningen met als thema ouderen en armoede. “Bij ouderen is er vaker sprake van de zogenaamde ‘stille’ armoede, die niet altijd wordt gezien of gesignaleerd.”

Weinig ouderen halen extra boosterprik

Het extra boostervaccin tegen corona is nog niet erg in trek bij 60-plussers. Sinds maart kunnen ouderen deze vierde vaccinatie krijgen, maar minder dan helft (43 procent) heeft deze prik ook daadwerkelijk gehaald. Met name 60ers en 70ers hebben relatief weinig interesse hebben in de herhaalprik. Dat is een slechte zaak, zegt de voorzitter van de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties ActiZ in EenVandaag.

Weerbaarder tegen online oplichters

Een mail van de bank die niet van echt te onderscheiden is, een zogenaamde ‘zoon’ die via WhatsApp zijn ouders vraagt om geld over te maken. De verhalen over online oplichting van ouderen zijn eindeloos. In het Smart Solutions-onderzoek ‘Elderly people and digital resilience’ hebben Saxion-studenten gezocht naar een oplossing om ouderen weerbaarder te maken tegen deze vorm van criminaliteit.

Videodeurbel 24/7 aan het filmen

Inwoners van Maassluis krijgen geen geld van de gemeente om een videodeurbel te kopen. Dat had moeten helpen inbraken tegen te gaan, maar het plan is ingetrokken vanwege privacyproblemen, meldt de Telegraaf. Probleem bleek ook dat ouderen niet altijd weten hoe om te gaan met de apparatuur. Gevolg was dat vele videodeurbellen 24/7 aan het filmen waren.

Woningnood geen generatieconflict

Volgens tv-programma programma ‘Manifest Stenenkoorts’ zouden het de ouderen, met name huizenbezitters, zijn die jongeren geen woonruimte ‘gunnen’. Zo werd er een generatieconfl ict van gemaakt, reageert Jan Slagter van Omroep MAX. “Onzin. Ouderen willen best doorstromen naar een woning die beter past bij hun (toekomstige) leefsituatie, maar dat soort huizen is eenvoudigweg niet beschikbaar.”