Senioren Journaal van maandag 21 juni

‘Laat stem jongere zwaarder tellen‘

‘Geef jongeren bijvoorbeeld een belangrijkere stem. We laten ze een enorme rijkdom na, maar ook een uitgeput milieu’, zegt directeur van de prestigieuze London School of Economics, Minouche Shafik, in het FD. Het beste voorstel dat zij heeft gehoord is om het stemgewicht te laten variëren als functie van de leeftijd. ‘Hoe meer jaren je nog te leven hebt in een samenleving, hoe groter het gewicht van je stem.’

Ouderen lieten zich het minst vaak testen

Tussen 1 augustus 2020 en medio april 2021 hebben de GGD’en 11,3 miljoen coronatesten afgenomen bij 6,7 miljoen mensen, meldt het CBS. Jongeren en jongvolwassenen lieten zich het meest testen, ouderen het minst vaak.

Wie wil nog naar verpleeghuis?

Sterfgevallen en bezoekverboden maakten het imago van verpleeghuizen nog slechter, aldus een reportage van de Telegraaf. Volgens ouderenexpert Tineke Abma hebben de instellingen de afgelopen jaren hard gewerkt om voor een prettige leefomgeving te zorgen. Zij ziet geen reden waarom de filosofie dat leefplezier in het verpleeg- of verzorgingshuis voorop staat niet kan worden doorgezet.

Levenslange liefde

Een goede relatie maakt het leven op bijna alle fronten beter: geluk, gezondheid, levensduur, welvaart, arbeidsproductiviteit, een stabiele relatie draagt overal aan bij. Maar de langdurige liefde lijkt voor steeds minder mensen weggelegd. Volkskrant Magazine sprak met stellen die dat wel lukt. De vijf belangrijkste voorspellers voor relatietevredenheid blijken in de wetenschap: betrokkenheid – de intentie bij elkaar te blijven en het samen te rooien, wat er ook gebeurt –, waardering hebben voor je partner, het gevoel dat je partner blij is met jou, seksuele tevredenheid, en weinig conflict.

Steeds vaker onterving

Lossere familieverbanden, meer ouders die hun kind onterven. Notarissen en erfrechtadvocaten zien het gebeuren. Vier verenigingen die zich ermee bezighouden, hielden een peiling, waarover Trouw bericht. De meeste notariskantoren krijgen één tot zes keer per kwartaal een verzoek tot onterving, blijkt daaruit, en bijna de helft van de betrokken advocaten laat weten dat een kwart tot de helft van hun erfrechtdossiers erover gaat. Dat is vaker dan vroeger, is de overtuiging van de vier betrokken beroepsverenigingen.

Ouderen Appèl 83-jarige lijsttrekker

Dré Rennenberg (83), nestor van de Eindhovense gemeenteraad, wordt lijsttrekker van het Ouderen Appèl bij de raadsverkiezingen van 16 maart volgend jaar. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De partij gaat onder het motto ‘van de straat naar de raad’ werk maken van de mensen die niet gehoord, gezien en gekend worden door de filialen van de landelijke partijen.

Kwestie van dood en leven

De wereldberoemde psychiater Irvin Yalom (1931) schreef met zijn in 2019 overleden vrouw Marilyn ‘Een kwestie van dood en leven’, een boek dat intussen ook in Nederland is verschenen. Yalom denkt, zegt hij in FD Persoonlijk, “dat we wel intuïtief aanvoelen wanneer het juiste moment is om dood te gaan. Voor mij, met een leven waarin ik altijd mensen heb kunnen helpen, is dat moment gekomen als ik niet meer van waarde kan zijn voor anderen. Of als ik mijn situatie niet meer kan overzien, bijvoorbeeld als ik zou dementeren.’

Dure wachtlijst

“Wie maakt er een eind aan deze bizarre bureaucratische uitwas?” Dat schrijft Sandra Molenaar (directeur Consumentenbond) in de Telegraaf over iemand die ruim twee jaar op de wachtlijst voor een verpleeghuis staat en die in die periode €20.000 aan eigen bijdrage voor de Wlz betaalt. Het klopt volgens de regels, maar het is absurd, aldus Molenaar.

‘Het leven van de vrolijke kant bekijken’

Hoe 100-plussers de crisisjaren, de oorlog én corona overleefden. In het boek Nieuwe Eeuwelingen van Steffie van den Oord vertellen 100-plussers hun levensverhaal. In AD Magazine zegt een van de eeuwelingen met nadruk en ernstige blik dat die eeuw ‘helemaal niet lang duurde’. ‘Je moet het leven van de vrolijke kant bekijken, anders ís het niks.’

‘Helmplicht fietser op politieke agenda’

Verplicht een helm op de (elektrische) fiets of snorfiets? Het zou opnieuw op de politieke agenda van Den Haag moeten, zegt de Brabantse provinciebestuurder Christophe van der Maat in het Brabants Dagblad naar aanleiding van nieuwe onderzoekscijfers die deze week verschenen. “Kijk naar ouderen met een elektrische fiets. Het is voor hen niet verplicht om een helm te dragen, maar je kan wel de vraag stellen: zouden deze ongelukken misschien anders zijn afgelopen met een helm?”