Senioren Journaal van vrijdag 21 januari
Kleinschalige woonzorg voor Ens
In Ens moet een kleinschalige woonzorgvoorziening verrijzen voor ouderen en geriatrische cliënten. Dat wil het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder. Daarnaast moet er een gezondheidscentrum met een huisarts komen. Dit moet het voor ouderen makkelijker maken om in hun vertrouwde omgeving te blijven. Dorpsbelang Ens heeft met de initiatiefgroep Woonzorg een belangrijk aandeel gehad in de aanloop naar dit besluit, aldus Omroep Flevoland.
Hulp van vrijwilligers
Nu de pandemie voortduurt heeft een grote groep kwetsbare ouderen zónder eigen netwerk hulp nodig, aldus KBO-Brabant. Sommigen met een directe vraag voor het halen van medicijnen of boodschappen, anderen met een meer duurzame vraag naar contact en aandacht. “Uit regulier overleg tussen het ministerie van VWS en de ouderenbonden over de effecten van COVID-19 voor ouderen kwam dit urgente signaal naar voren. De oproep van KBO-Brabant leverde in Brabant liefst 75 vrijwilligers op die in samenwerking met het Rode Kruis deze ouderen kunnen helpen!”
Moet jij niet binnen zitten?
Het idee om mensen met kwetsbare gezondheid af te schermen, zodat de coronaregels versoepeld kunnen worden, werd afgeschoten, maar is in tijden van omikron misschien wél een goed idee. Gusta Willems van seniorenbond KBO-PCOB ziet in Trouw niets in een samenleving waar ‘kwetsbaren’ gescheiden leven. “Veel van hen beschermen zichzelf al. Laten we daar geen protocol voor optuigen. Straks worden ouderen op straat aangesproken: moet jij niet binnen zitten?”
Nog één keer verhuizen, of niet
Ook in tijden van woningnood vragen veel senioren zich af: ‘Waar wil ik wonen als ik écht oud ben?’ Yvonne Witter, oprichter van landelijk kennisplatform ZorgSaamWonen, is gespecialiseerd in (nieuwe) woonvormen voor senioren. Ze werkt als adviseur voor ouderen, architecten, corporaties, overheden. Onlangs organiseerde zij een excursie voor drie senioren, op zoek naar inspiratie over ‘anders wonen’ op latere leeftijd. NRC ging met hen mee, naar een flat vol technologie in Den Haag, een woongroep in Utrecht en een mantelzorgwoning in Putten.
Iets meer bescheidenheid en minder klagen
Een Volkskrant-lezer roemde de wijsheid, bescheidenheid en levenslust die blijkt uit de interviews met 100-jarigen. “Wat mij daarnaast en vooral opvalt, is dat ze nauwelijks klagen”, aldus de ‘brief van de dag’ in de krant van vandaag. “Als puber maakten ze de grote depressie mee in de jaren dertig, als 20-jarige de Tweede Wereldoorlog en daarna werkten ze pakweg tien jaar mee om een kapotgeschoten en leeggeroofd Nederland weer op te bouwen. Zo rond hun 35ste konden ze eindelijk beginnen aan de leukere dingen in het leven. Als ik dat vergelijk met huidige opmerkingen als ’twee jaar pandemie hebben mijn jeugd geruïneerd’, dan denk ik dat ons iets meer bescheidenheid past. En minder klagen.”
Ouderenspecialist wil meer zeggenschap
Specialisten ouderengeneeskunde moeten in instellingen betrokken worden bij instellingsbeleid. Dat is volgens Medisch Contact de inzet van beroepsvereniging Verenso en de LAD Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband bij de cao-onderhandelingen. Via een petitie hopen ze tijdens het cao-overleg druk uit te oefenen op werkgevers. Ook moet volgens hen de waardering van specialisten ouderengeneeskunde terug te zien zijn in hun salaris.
Liefdevolle zorg soms beter dan revalidatie
Een andere aanpak van botbreuken bij oudere mensen. Dat was het onderwerp van het proefschrift van de arts Henk Jan Schuijt en vandaag schrijft Bert Keizer erover in zijn column in Trouw en dan vooral over het belang van geriatrische medebehandeling: “De geriater kijkt niet alleen naar de röntgenfoto, maar ook naar de vermagerde, ongeschoren, onfris ruikende, angstige, viezig geklede in zichzelf monkelende man. Hoe laat is het eigenlijk in dit mensenleven? Deze man is onherroepelijk op weg naar zijn einde. Het kan zijn dat hij voor een goede pijnbestrijding toch geopereerd zal moeten worden. Maar daarna moet er alles aan gedaan worden om het hem makkelijk te maken.” Liefdevolle verzorging is soms beter dan revalidatie, aldus Keizer.
Sport & Bewegen in beeld
Bewegen helpt lichamelijke en sociale problemen die optreden bij het ouder worden te voorkomen of beperken. Kenniscentrum Sport & Bewegen presenteert een factsheet waarin je meer lees over 65-plussers in Nederland, veel voorkomende aandoeningen en problemen en waarom bewegen voor deze doelgroep zo belangrijk is.
Zelf ervaren: Into D’mentia experience
Weten medewerkers in een verpleeghuis wat het werkelijk betekent om dementie te hebben? Wat mensen met dementie zelf ervaren? De manager van Amstelring woonzorglocatie Groenelaan peilde de behoefte aan meer kennis over dementie en dat leidde tot een breed ontwikkelprogramma. De Into D’mentia experience is daar een onderdeel van.
Seniorenmakelaar biedt uitkomst
Per 1 februari 2022 is er een seniorenmakelaar in Assen. Het gaat hier om een samenwerkingsverband van zorgorganisaties Icare, Zorggroep Drenthe, Interzorg, gemeente Assen, Vaart Welzijn en Actium. “Denkt u wel eens na over verhuizen naar een kleinere gelijkvloerse woning, maar u weet niet hoe u dit aan moet pakken? Wilt u informatie en advies, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn? Seniorenmakelaar Hennie Arends biedt uitkomst. Zij gaat graag met u in gesprek en denkt mee over de mogelijkheden. Voor nu en in de toekomst.”
Weerstand kernenergie vooral bij ouderen
Weerstand tegen kerncentrales? Die is er vooral bij oudere generaties, zei de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat volgens de Leeuwarder Courant tegen Friese Statenleden. Jongeren zien het vaak wel zitten. De Zeeuwse provinciebestuurder refereerde aan een recente protestactie, georganiseerd door anti-kernenergiebeweging Wise. “Daar waren mensen met een gemiddelde leeftijd ruim boven de zestig. Je ziet echt dat de oude generatie er meer moeite mee heeft. Die heeft toch wat meer de beelden van de jaren zeventig voor zich. Jongeren kijken er iets anders tegenaan.”
Gerichte steun beter alternatief
Een hoger minimumloon, te betalen door werkgevers, is goed, aldus een FD-commentaar: werken moet lonen. “Het gaat echter wel heel ver om met belastinggeld meer dan drie miljoen AOW’ers dezelfde forse verhoging te geven. Dat kost structureel bijna €3 mrd, geld dat ook terechtkomt bij de talloze ouderen met een royaal aanvullend pensioen.” Gerichte steun voor wie echt in de problemen dreigt te komen door de hoge inflatiecijfers, is voor het FD een beter alternatief.
Willen ze de ouderen uithongeren?
Wat is het doel van dit beleid, vraagt een Parool-lezer zich af over de ontkoppeling van AOW en minimumloon. “Willen ze de ouderen uithongeren, zodat ze sneller doodgaan en de fiscus niet meer tot last zijn? Wat mij betreft is de nieuwe regering nu al gevallen, in ieder geval door de mand.”
Oud en jong in één woonproject
Ouderen beneden en jongeren op de eerste verdieping: dat kan toch nooit goed gaan? De Goede Woning heeft echter alle vertrouwen in het gemengde project De Plataan, meldt AD Haagsche Courant. “Jongeren zijn niet altijd aan het feesten en zuipen. Zij gaan gewoon naar hun werk. Natuurlijk is de kans groter dat zij een feestje vieren dan bij een regulier huishouden, maar dat betekent niet dat zij constant voor overlast zorgen. Er zijn ook gewoon huisregels voor huurders.” De Goede Woning hoopt met dit bijzondere project dat de jongeren en ouderen elkaar niet gaan irriteren, maar juist met elkaar verbinden. “Als De Plataan een succes wordt, waarom zouden we zoiets dan niet vaker doen?”
‘Dit is voor onze senioren’
In Ooij is rumoer ontstaan over de toewijzing van seniorenwoningen. Recent is zo’n woning toegewezen aan een jonger iemand die bovendien van buiten Ooij komt. Dat is waarschijnlijk de reden dat deze week een andere seniorenwoning beklad is, aldus De Gelderlander. ‘Dit is voor onze senioren’, heeft iemand met een spuitbus op het raam gespoten. Een raadslid uit Ooij: “Het is natuurlijk niet zo handig dat recent een woning is toegewezen aan een jonger iemand, waar zo veel ouderen graag een seniorenwoning willen hebben.”
Conflict rond het dorpshuis
Ouderen in Heesch worden de dupe van het slepende conflict tussen hun KBO en dorpshuis De Pas. Juist nu daar weer gekaart en gebiljart mag worden, schort het KBO-bestuur alle activiteiten op, meldt het Brabants Dagblad. Tot 1 maart doet de KBO niks in het dorpshuis, zo staat in een brief deze week aan de leden. De staking moet druk op de onderhandelingen zetten, licht de voorzitter. Inzet van de strijd is het eigen KBO-buffet in het dorpshuis.