Senioren Journaal van donderdag 20 oktober

Met slim bouwen minder zorg nodig

Om de groei van het aantal ouderen die zorg nodig hebben het hoofd te bieden, zijn voor 2040 450.0000 levensloopbestendige woningen nodig, zegt financieel dienstverlener Achmea. Met 450.000 levensloopbestendige woningen zijn er 105.000 minder mensen in de zorg nodig en 130.000 minder mantelzorgers.

Ouderen-app in ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis krijgen patiënten op de verpleegafdeling interne geneeskunde de beschikking over een tablet met een speciale ouderen-app. De app is volgens ICT&Health uitermate makkelijk te bedienen en zorgt voor amusement, stimulering en communicatiemogelijkheden voor kwetsbare patiënten.

Bouwen in zorgcirkel

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft ingestemd met de bouw van maximaal 16 woningen in de wijk Fokkesteeg: voor ouderen vanaf 50 jaar, al dan niet met zorg aan huis, een mix van koop- en huurwoningen. De locatie ligt in een zogenaamde ‘zorgcirkel’. Dat is een plek waarbinnen voorzieningen op loopafstand zijn.

Als het thuis niet meer houdbaar is

“Wat ik me heel erg afvraag: wat is uw criterium wanneer iemand naar een verpleegtehuis moet?” Dat vraagt een boze mantelzorger in dagblad de Stentor in gesprek met minister Conny Helder. De minister: “Als het thuis niet meer houdbaar is. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo.” Helder voegt eraan toe niet te kunnen veranderen “dat we minder in verpleeghuizen gaan plaatsen. Er komen meer plekken aan voor verpleegzorg, maar dan wel in de thuisomgeving.”

Pensioenfondsen aarzelen over verhogingen

De pensioenfondsen worstelen volgens de Volkskrant met onverwachte luxe. Dankzij de stijgende rente staan ze er plotseling weer zo goed voor dat ze de pensioenen eindelijk weer eens stevig kunnen verhogen. Toch aarzelen ze daarmee, omdat er binnenkort veel geld nodig is voor de overgang naar het nieuwe stelsel. De NOS brengt in beeld hoe de vijf grote fondsen een herstel van hun financiële positie rapporteren.

Bij ziekenhuiskeuze reisafstand bepalend

Vraag je mensen welke factoren voor hen belangrijk zijn als ze moeten besluiten waar ze geopereerd willen worden, dan plaatsen ze over het algemeen de kwaliteit van het ziekenhuis bovenaan. In de praktijk blijkt de afstand tot het ziekenhuis echter de doorslaggevende factor te zijn, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde over onderzoek vanuit de Vrije Universiteit.

Active ageing, leven zoals vóór dementie

Hogeschool Fontys en zorginstelling Tante Louise werken samen aan een opleidingsmodule vanuit het uitgangspunt van active ageing. “Deze innovatieve kijk op dementie geeft mensen die dat graag willen het vertrouwen terug om weer te doen wat zij zelf willen.”

Oudere medewerker nu meer gewild

Het aantal mensen dat werkt na hun pensioenleeftijd groeit al jaren, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook de eigenaar van uitzendbureau Actief 65plus valt het op, zegt hij in het AD. Werkgevers hebben door de krapte op de arbeidsmarkt  minder weerstand tegen het aannemen van een oudere medewerker.

Lawine procedures verwacht tegen pensioenwet

De voorgenomen hervorming van het pensioenstelsel kan tot een lawine aan procedures leiden tegen werkgevers en pensioenfondsen. Daarvoor waarschuwen volgens het FD onder andere advocaten, rechters en andere pensioendeskundigen.

Intimiteit en seksualiteit bij dementie

Hoe ga je als partner om met een geliefde die dementie heeft? Op wat voor manier is intimiteit en seksualiteit nog een factor in je leven op dat moment? En hoe wat betekent intimiteit voor iemand met dementie? Ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen, schreef het boek ‘Intimiteit en seksualiteit bij dementie’.

In gesprek over leeftijdsdiscriminatie

“Leeftijdsdiscriminatie (ageism) is een van de vaakst voorkomende vormen van discriminatie waar Nederlanders mee te maken krijgen.” Leyden Academy houdt hierover op donderdag 8 december een interactief seminar, met colleges over (beeldvorming rondom) ouder worden.

Ouderenzorg in rode cijfers

Steeds meer instellingen voor ouderenzorg in Nederland waren in 2021 verlieslatend. Het aantal instellingen dat draait met rode cijfers is vorig jaar gestegen naar 95, van 77 in 2020. Dat is een toename van 17%, zo constateert BDO Accountants & Adviseurs volgens het FD.

Verhoogd risico om (weer) te vallen

Kwetsbare oudere patiënten die bang zijn om te vallen of die in het afgelopen jaar zijn gevallen, hebben een verhoogd risico om (weer) te vallen. Een val kan grote en blijvende gevolgen hebben, tot overlijden aan toe. Bewezen is dat met name beweeginterventies het valrisico kunnen verlagen, blijkt uit een onderzoek waarover Huisarts & Wetenschap schrijft.

Bijna helft 70-plussers herhaalprik

Bijna 1,9 miljoen mensen hebben in de afgelopen vier weken een herhaalprik tegen het coronavirus laten zetten. Van de mensen van 70 jaar en ouder is bijna de helft gevaccineerd, meldt het ANP.