Senioren Journaal van woensdag 20 oktober

Koningin Elizabeth weigert prijs voor ouderen

Koningin Elizabeth heeft de Oldie of the Year-award geweigerd. De 95-jarige koningin wilde de prijs, die de prestatie van oudere mensen viert, niet in ontvangst nemen omdat “je zo oud bent als je je voelt”, aldus Blauw Bloed. Een medewerker van de koningin zei: “Daarom vindt de Queen niet dat ze aan de relevante criteria voldoet om de prijs in ontvangst te nemen en hoopt ze dat u een meer geschikte kandidaat kunt vinden.”

Dementiezorg winstmarge 10 procent

De zorg wordt steeds meer een markt en dat doet haar geen goed, schrijft Parool-columnist Karin Spaink: Inmiddels storten buitenlandse investeringsmaatschappijen zich al op de dementiezorg, je houdt je hart vast. Winstmarges van 10 procent – waarboven een instelling dividend aan haar investeerders mag uitkeren – zijn daar niet ongewoon. Maar dat is allemaal publiek geld, dat wegstroomt uit de zorg en dus doodzonde.

Fit met Topsport & Samenleving

FC Den Bosch Foundation, hockeyclub Den Bosch, Heroes Basketball en de gemeente Den Bosch slaan de handen ineen voor het project Topsport & Samenleving. “Samen gaan we ons in eerste instantie richten op de thema’s talentontwikkeling, vitaliteit, inclusie en eenzaamheid.” Hoe mooi zou het zijn als alle deelnemers-op-leeftijd ook ergens een fittest kunnen ondergaan, zeggen de initiatiefnemers in het Brabants Dagblad.

‘Waarom Nederland niet platgooien?’

Alles wordt duurder, het gaat ondanks corona gewoon goed met Nederland. Huur, gas, boodschappen, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn Telegraaf-column. “Alleen gepensioneerden krijgen sinds 2008 al (nauwelijks) geen verhoging van hun pensioen meer!” Dat is wetstechnisch wel ’terecht’, “maar natuurlijk niet langer te rechtvaardigen”. Als Gommer gepensioneerd was zou hij het wel weten: op naar Den Haag! “Gewoon te voet over de snelweg. Duurt lekker lang, maar ach, we hebben toch alle tijd.”

Dansles voor dementerende ouderen

In het Westland worden in een verpleeghuis danslessen gegeven voor dementerende ouderen. Omroep West doet verslag: ‘’Muziek is het laatste wat achterblijft in het brein. Daarnaast is bewegen heel goed voor het verloop van dementie. We kunnen het er niet mee stoppen, maar wel mee vertragen.’ ‘De energie en emoties die je vrij ziet komen zijn ontroerend en maken dat je zou willen dat dit in elk verpleeghuis wordt aangeboden.’

Nederland is land van renteniers geworden

Onder deze kop schrijft EW magazine over de recente cijfers van Universiteit Leiden en CBS: In 1977 werd bijna 7 op de 10 euro verdiend door werknemers in loondienst. In 2019 was dat gezakt tot 63 procent. Ondanks de opkomst van de zzp’er, bleef hun inkomensaandeel opvallend gelijk. De echte toename zit bij de gepensioneerden. Van alle inkomens kwam in 1977 13 procent uit de AOW en van pensioenfondsen. Door de vergrijzing is dat nu 17 procent. Naast het ‘rentenieren’ op het pensioenfonds nam ook het belang van inkomen uit vermogen toe.

Wanneer zijn de grenzen van de zorg bereikt?

Heikele ethische vragen kunnen niet eindeloos worden doorgeschoven, aldus een Volkskrant-commentaar: wanneer zijn dure medische ingrepen of therapieën te duur? Is elke ingreep die technisch mogelijk is daardoor ook wenselijk? Kunnen (hoog-) bejaarden aanspraak maken op dezelfde zorg als jongeren? Mogen de leefgewoonten van een patiënt een rol spelen bij de keuze voor een behandeling? Is palliatieve zorg op een zeker moment niet te verkiezen boven een behandeling die slechts een geringe levensverlenging tot gevolg heeft?

‘Pensioenrechtszaak gaat er zeker komen’

Is de verplichte winkelnering bij pensioenfondsen voor bedrijven juridisch wel houdbaar? In het nieuwe pensioenstelsel met de individuele pensioenpotjes wellicht niet meer. Daarvoor waarschuwt volgens EW magazine een groep hoogleraren en advocaten. Als een werkgever straks aan de rechter vraagt om het pensioen elders te mogen onderbrengen – zo’n rechtszaak gaat er volgens de hoogleraren zeker komen – dan zou het verplichtgestelde fonds best in strijd met Europese regels kunnen blijken te zijn. De oplossing? De ontwerpers van het nieuwe pensioenstelsel moeten het belang van verplichte winkelnering veel beter onderbouwen. Of er juist afscheid van nemen.

Ongerust over stijgende energierekening

Het is volgens KBO-PCOB goed dat het kabinet plannen maakt om de hoge energierekening aan te pakken, want de stijgende prijzen zorgen onder senioren voor onrust, blijkt uit onderzoek van de seniorenorganisatie. Van de senioren die een hogere energierekening verwachten (69%), is driekwart (74%) licht tot zeer bezorgd over de oplopende energiekosten en wat dat betekent voor hun eigen situatie.

Al in januari geprikSt, nog steeds goed beschermd

Het kabinet wil de alleroudsten binnenkort oproepen voor een derde prik, hoewel de effectiviteit van vaccins nog niet lijkt te verminderen. Het RIVM kijkt nu elke twee weken of dit verandert, schrijft NRC. Bij de alleroudsten die al in januari zijn geprikt, ziet het RIVM nog geen afname van de effectiviteit. Intussen is er een stijging te zien van positieve testen onder alle leeftijdsgroepen – bij zestigplussers groeit het aantal positieve tests zelfs het hardst.

Hardlopen voor arme ouderen

Hagenaar Amit Ramadhin zag regelmatig schrijnende situaties met ouderen in de buurtsupermarkt en gaat daarom 10.000 euro ophalen met een hardlooptocht van 30 km. “Ouderen werden staande gehouden door de politie. Ik vernam dat het gaat om mensen die hun boodschappen af en toe niet kunnen betalen”, zegt Ramadhin in de Telegraaf. Hij wil tweehonderd ouderen verrassen voor de kerstdagen met een waardebon van de supermarkt waarmee zij voor 50 euro aan boodschappen kunnen halen naar keuze.

Woonzorgcomplex Indische ouderen

Tilburg krijgt een woonzorgcomplex speciaal voor Indische ouderen: Lieflijk Indië. Er is grote behoefte aan deze ‘cultuurspecifieke zorg’, stelt zorgaanbieder Merano Group in het Brabants Dagblad . “We hebben al een wachtlijst.” In principe kan iedereen – dus ook niet-Indische inwoners – zich inschrijven, maar volgens Merano komt de belangstelling vooral uit de doelgroep. “Deze mensen geven aan dat ze graag met elkaar wonen.”

‘Bankzaken regelen moet gratis blijven’

Het betalen met contant geld en het regelen van bankzaken op papier gratis moeten blijven, zei ANBO-directeur Anneke Sipkens in tv-programma Radar. ANBO vindt het onacceptabel dat de kosten bij groepen komen te liggen die hun bankzaken niet digitaal kúnnen regelen. “Je moet deze mensen niet straffen voor iets wat ze niet kunnen”, aldus Sipkens.

Nieuwe stoep te hoog

De vernieuwde stoep op een kruising in Langeweg leidt tot problemen voor ouderen die slecht ter been zijn. Het trottoir is 20 centimeter verhoogd en is daardoor een onneembare horde geworden. Daarvoor waarschuwt volgens dagblad BN De Stem PvdA-burgerlid Marianne Pas, die vragen aan het Moerdijkse college heeft gesteld. De kwestie is uitvoerig besproken bij de wijkvereniging. De bewoners van Langeweg hebben de gemeente meerdere keren verzocht om de situatie te wijzigen, aldus Pas.

Niet meer beste pensioensysteem ter wereld

Het Nederlandse pensioensysteem is nóg beter dan vorig jaar en toch zijn we niet meer de beste ter wereld. De IJslanders zijn ons voorbij gestreefd. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit een overzicht van HR- en pensioenadviseur Mercer.