Senioren Journaal van vrijdag 20 maart
Zal mijn man me straks nog herkennen?
Bewoners van verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Het kabinet heeft de maatregel genomen om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bewoners die stervende zijn. Bij NOS en RTL zijn reacties te zien: Dementie is al verschrikkelijk en dan dit erbij? Zal mijn man me straks na al die weken nog wel herkennen? Ouderen komen in een isolement, schrijft Trouw. In de Volkskrant wordt melding gemaakt van hartverwarmende initiatieven als de iPadzuster.
Niet alle ouderen blijven thuis
Er zijn ook ouderen die hun sociale activiteiten in stand houden en naar buiten gaan, ondanks het coronavirus. Dat leidt volgens de NOS tot bezorgdheid bij naasten en buurtbewoners. Op sociale media schrijven gebruikers dat ze opvallend veel oudere mensen zien op straat, in supermarkten en op weekmarkten. Er zijn ook ouderen die de straat op gaan om anderen te helpen. Het risico op besmetting nemen ze voor lief. Een columnist van de Telegraaf spreekt hen toe: ‘U bent niet nuchter, u bent eigenwijs.’
Ouderen kunnen op allerlei hulp rekenen
Mensen die normaal gesproken al niet veel sociale contacten hebben, zijn nu meer dan ooit op zichzelf aangewezen en dreigen in een sociaal isolement te raken. Een hausse aan hulpinitiatieven probeert dat tij te keren, schrijft de Telegraaf. Hulpinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo zijn er telefoonlijnen geopend, worden massaal kindertekeningen verzameld en er is bijna geen dorp meer te vinden dat géén boodschappenhulpgroep heeft opgezet.
Super uur eerder open voor ouderen
Supermarkten van verschillende ketens stellen een ouderenuur in, soms gaan de winkels daarvoor een uur eerder open. “Hiermee kunt u rustig en met gepaste afstand uw boodschappen doen.” O.a. het AD, Brabants Dagblad en 1Limburg berichten hierover.
‘Schrijf senior niet bij voorbaat af’
Als het coronavirus toeslaat, rekent Ulli d’Oliveira (oud-hoogleraar rechtsfilosiofie) erop dat hij bij overbezetting van de intensivecareafdelingen met zijn 86 jaar geen kans maakt geholpen te worden, schrijft hij in Het Parool. Waarom staan in het heersende triagestelsel ouderen niet op de voorste rij voor behandeling? “Zij zitten het sterkst in de gevarenzone. Het lijkt erop dat er ook andere dan strikt medische gezichtspunten meespelen.”
Psychosociale zorg in tijden van corona
De zorg voor mensen met dementie gaat natuurlijk door, daar is geen andere keuze mogelijk, aldus Maritza Allewijn (Gz-psycholoog in de ouderenzorg en directeur PgD) in een Skipr-blog. Haar advies: Steun elkaar, spreek expliciet waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de continuïteit van zorg voor mensen met dementie. Help hen zich te uiten, ontspannen, hoop en goede moed te koesteren, bied hulp en steun aan waar nodig. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen.
Dan de maaltijden maar rondbrengen
Het Amersfoortse Klokhuis staat normaal gesproken drie keer per week open voor maaltijden voor ouderen. “We dachten: als de mensen hier niet kunnen komen om te eten, dan gaan we het brengen”, zeggen de vrijwilligers van Het Klokhuis in AD Amersfoortse Courant. “En dus staan we nu met zijn drieën in de keuken en hebben we twee chauffeurs die de maaltijden rondbrengen.”
Virtuele yogales
Is thuisisolatie in het algemeen al lastig, veel ouderen hebben het extra zwaar, aldus EenVandaag. Zij zitten alleen thuis, vaak met weinig bezoek. Ouderenbond ANBO biedt steun met online yogalessen, zodat de ouderen toch nog wat beweging krijgen.
‘Geen paniek om ons pensioen’
De coronacrisis hakt erin bij pensioenfondsen. Stevenen we af op nieuwe kortingen? Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van pensioenuitvoerder APG (ABP) vindt het in de Telegraaf veel te vroeg om daarop te preluderen. “Het zou volstrekt haaks staan op het overheidsbeleid dat nu wordt uitgerold. Dat is erop gericht om zoveel mogelijk schade te voorkomen. De stand wordt pas 31 december opgemaakt en niemand weet waar we dan staan.”
Proactieve zorgplanning
Hoe moet met een kwetsbare oudere worden omgegaan wanneer diens conditie verder verslechtert? Nog diagnosticeren en behandelen? En wat is voor de oudere zelf belangrijk in de laatste levensfase? Zelfstandig werkend specialist ouderengeneeskunde Doede Veltman vertelt in nieuwsbrief De Eerstelijns over proactieve zorgplanning (advance care planning, ACP). “Belangrijk is vooral dat je als zorgverlener de wensen en verwachtingen achterhaalt van de oudere en zijn naasten als het gaat om toekomstige zorg en behandeling.”