Senioren Journaal van maandag 20 juni

Meer met minder in ouderenzorg

Meer met minder wordt het devies in de ouderenzorg. Dat staat niet gelijk aan verslechtering, zegt minister Conny Helder. Ouderen hebben er volgens haar juist baat bij als hen niet alles uit handen wordt genomen. De minister begint ‘een zoektocht met de sector’ hoe de ouderenzorg het beste vorm te geven. ‘We kunnen nog zoveel doen om ouderen meer perspectief te bieden.’

Iedereen kan zijn geheugen verbeteren

“Hoe oud je ook bent of wat je IQ ook is, ik geloof dat iedereen zijn of haar geheugen en hersenfuncties kan verbeteren door te trainen.” Dat zegt neurowetenschapper Noëlle Kamminga die een trainingsprogramma schreef (Breinfitness) om je geheugen te verbeteren. “Je kunt er geen dementie mee voorkomen, maar je hersenen kunnen wel langer compenseren als de basis in het brein goed is.”

Recept voor een lang leven?

De oudste inwoner is meestal een vrouw. Dagblad Trouw vraagt de lezers: Wat helpt volgens u om een lang leven te leiden? Dat vrouwen ouder worden dan mannen, hoe de omstandigheden ook zijn, is bijzonder. De chromosomen lijken een belangrijke rol te spelen.

Aan onderkant Brede Welvaart

Ruim een half miljoen jonge ouderen (65 tot 75 jaar) zitten aan de onderkant van de Brede Welvaart-thermometer. Aan de bovenkant van de thermometer scoren ook nog eens opvallend weinig ouderen. “Waarom horen we dan best weinig over verbetering van kwaliteit van leven voor deze leeftijdsgroep?”

Kwetsbaren aan hun lot overgelaten

Het klonk zo mooi, in maart 2020, schrijft Hieke Huistra in haar column in Trouw: Eerst klappen voor het zorgpersoneel, dan een muur vormen om onze kwetsbaren heen. “Dat het applaus voor de zorgmedewerkers snel zou uitdoven, hadden we denk ik allemaal zien aankomen. Maar dat na twee jaar pandemie zelfs de minister van volksgezondheid de kwetsbaren aan hun lot overlaat, daar ben ik stil van.”

Groeiende vraag levensloopbestendige woningen

De vraag onder 55-plussers naar levensloopbestendige koopwoningen is groot en groeiend, melden makelaars uit Groningen en Drenthe in het Dagblad van het Noorden.  “Eerder waren het de zestigers en de zeventigers. Nu praten we al over vijftigers die zich oriënteren op levensloopbestendiger woningen.” Heel veel aanbod is er niet voor ze.

Beschikbaar maar niet gebruikt

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen schrijft in zijn wekelijkse column in de Telegraaf over zijn onderzoek omtrent ouderen in een financiële kwetsbare positie. Hij wil bereiken “dat de overheid nog meer maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de voorzieningen gebruikt worden zodat de financiële positie van veel ouderen minder kwetsbaar is”.

Niemand weet dat ik besta

Dat is het motto van de anti-eenzame-ouderencampagne van vier 18-jarige leerlingen van het Cygnus Gymnasium. De campagne loopt vooral in Amsterdam-Oost, aldus Het Parool, “want we kregen van school maar 50 euro budget. Dat waren 26 posters, voor 7 euro lijm en 1 euro voor een kwast. En we hebben een website.”

Staat blijft de baas over uw dood

De ‘levenseindebegeleider’ uit de initiatiefwet Voltooid leven van D66 moet de wens van iemand om te sterven toetsen én een collega . Het komt neer op een toelatingsexamen om dood te mogen gaan, schrijft publicist John Jansen van Galen in Het Parool. De staat wil niet lichtvaardig zijn instemming verlenen aan het in een bevlieging genomen besluit van zijn burgers om een einde aan hun leven te maken.

Doorwerken tot na je tachtigste

In het sterk vergrijsde Japan, een voorland van Nederland, zien bedrijven zich al genoodzaakt om die ouderen langer bij zich te houden, schrijft NRC. Bij elektronicaketen Nojima mogen werknemers zelfs tot na hun tachtigste doorwerken, elk jaar een nieuw jaarcontract.

Doodgaan is niet win-win

Natuurlijk moet er een gesprek gevoerd worden over wat we over hebben voor een langer leven, schrijft Floor Rusman in haar column in NRC, als individu en als samenleving. “Maar het moet wel een eerlijk gesprek zijn, waarin alles op tafel ligt. Dus ook dat sommige mensen tegen elke prijs willen leven, dat dat begrijpelijk is en niet raar, en dat er tóch niet altijd geld voor is.”

Hobbels voor nieuw pensioenstelsel

De overstap naar een nieuw pensioen is een operatie zonder weerga. De Telegraaf beschrijft een aantal hobbels die voor de gewone man niet zijn uit te leggen. Vrees is dat veel mensen niet weten dat hun maandelijkse pensioen ieder jaar weer anders kan zijn; hoger of lager. Veel mensen zouden de voorkeur geven aan een iets lager, maar wel zekerder pensioen. Er worden veel rechtszaken voorzien.

Pensioenpot is ook van jongeren

Zorg dat de volgende generaties ook een goede oude dag hebben. Nu meer uitkeren, waar de economen Dirk Bezemer en Bernard van Praag voor pleiten, is daarom een slecht idee, schrijft Anne Laning in het FD. “Gelukkig doen besturen van pensioenfondsen wel aan evenwichtige belangenafweging.”