Senioren Journaal van woensdag 20 juli
Dan maar dood in mijn eigen huis
Een huisarts blogt bij Medisch Contact over haar bezoeken aan een patiënt die aardig op leeftijd is en bij wie ze zich afvraagt: Is dit nog wel verantwoord zo alleen? De patiënt laat steeds weer blijken niet te voelen voor verhuizen. ‘Dan maar dood in mijn eigen huis.’ Maar dan komt er toch een bericht dat ze graag zou willen weten hoe het in zijn werking gaat als ze uit huis zou willen. “Het lijkt erop dat de aanhouder inderdaad wint”, aldus de huisarts. Ze is opgelucht maar weet ook hoe de patiënt er eerder over dacht. “Dus in plaats van een winnaar voel ik me de grootste verliezer.”
Pensioen smelt door de inflatie
Bestuurders en experts verwachten dat de grote pensioenfondsen de inflatie in Nederland niet volledig gaan compenseren. Volgens de laatste raming komt de gemiddelde prijsstijging dit jaar uit op 9,4 procent. Als pensioenfondsen zoveel indexatie zouden uitdelen, vrezen ze onvoldoende speelruimte te hebben in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel.
Werkdruk te lijf met stofzuigrobot
De gemeenten Den Haag en Amsterdam zijn begonnen met de inzet van honderd van stofzuigrobots in de thuiszorg. “Technologie is geen doel op zich”, verklaart de Haagse wethouder Kavita Parbhudayal in Trouw. “Technologie moet bij mensen passen en niet andersom. Dat geldt net zo goed voor zorgontvangers als voor zorgverleners.” Voor de proef werkt de gemeente Den Haag samen met zorgaanbieders T-zorg en Axxicom.
Bezuinigen op poetshulp mislukt
De gemeente Heerenveen wilde jaarlijks 1 miljoen euro bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Dat lukt echter niet. Een steeds groter wordende groep ouderen kan niet met minder hulp toe, meldt de Leeuwarder Courant uit een gemeentelijke brief. Het ‘afschalen’ van de huishoudelijke hulp brengt hun ‘zelfstandig wonen’ in gevaar.
De televisie als partner
In vergelijking met jongeren hebben ouderen in de coronacrisis wat sneller in de situatie berust, zegt ceo Jan Slagter van Omroep MAX. “Velen van hen waren eenzaamheid ook al gewend. Ik sprak een vrouw die vertelde dat de televisie haar partner was. Ze zette die ’s ochtends om zeven uur aan en om twaalf uur ’s avonds weer uit. Dan werd er toch gepraat in huis.”
Geen dubbele medicatiecontrole meer
Na een uitgebreide pilot is Carintreggeland gestopt met de verplichting tot dubbele controle bij risicovolle medicatie buiten de Baxter, zowel in het verpleeghuis als in de thuiszorg. Het aantal meldingen van medicatiefouten is sinds de pilot startte gelijk gebleven.
Wegwijzer voor senioren in Culemborg
ElkWelzijn en Stichting Senioren Collectief Culemborg hebben een ‘Wegwijzer voor senioren’ gemaakt, meldt Het Kontakt: Het is een praktisch boekje van A5 formaat vol met tips en adviezen die nodig kunnen zijn bij het ouder worden.
Ouderenzorg met minder CO2-uitstoot
Naast de elektrische Smarts rijdt SVRZ nu ook elektrisch met bestelwagens. De Zeeuwse organisatie voor ouderenzorg beschikt intussen over 6.500 zonnepanelen op de daken van de eigen locaties. Diverse SVRZ locaties zijn al van het gas af. Een AcitZ-publicatie laat verschillende duurzame initiatieven in de ouderenzorg zien.
Gemeenten teren in op kwaliteit
De provincies zien een trend dat gemeenten flink interen op de kwaliteit van maatschappelijke dienstverlening, zowel binnen als buiten het sociaal domein. Dat leidt tot veel maatschappelijke onrust, aldus de verzamelde toezichthouders volgens Binnenlands Bestuur. Vooral de forse financiële tekorten bij de Wmo spelen een rol.
Jackpot voor bewoners van serviceflat
Het was volgens het AD een feestelijk gebeuren in het restaurant van de serviceflat, waar in de Postcodeloterij meespelende bewoners in spanning zaten af te wachten wat er stond te gebeuren. In totaal kregen 33 bewoners van de postcode 3069 KM een envelop. De meesten ontvingen een cheque met ruim een halve ton, drie deelnemers wonnen zelfs het dubbele. “Waar droom je nog van op deze leeftijd? We hebben het zo goed. We zijn bijna zestig jaar getrouwd. Dat we dat in goede gezondheid kunnen vieren, is de mooiste prijs.”