Senioren Journaal van dinsdag 20 juli
Eerder en beter aan de slag met dementie
We moeten eerder en beter aan de slag met dementie, aldus een commentaar in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Als de diagnose eerder in het ziektebeloop plaatsvindt, wordt langer leven met dementie thuis een nieuwe uitdaging. “De mens met dementie heeft persoonsgerichte, continue, gestructureerde en samenhangende zorg nodig. Dat bijeenbrengen in één integraal zorgleefplan wordt de grote uitdaging voor alle professionals.” Ongeveer 1 op de 4 personen krijgt op enig moment in het leven dementie. Voor mannen is dit bijna 1 op de 5 en voor vrouwen 1 op de 3.
Zorg draait het noodgedwongen om
Koewacht (waar het nu veertig jaar oude zorgcentrum verdwijnt) krijgt de eerste zorgwijk van Zeeuws-Vlaanderen. In een zorgwijk draait het om zelfstandig wonen, mét zorgaanbod én welzijnsvoorzieningen. ZorgSaam noemt bij Omroep Zeeland als nieuw element in de discussie dat vacatures steeds lastiger zijn in te vullen. “We waren altijd gefixeerd op de cliënt, maar we draaien het nu noodgedwongen om: hoe maken we de zorg houdbaarder voor de toekomst? Dat doen we door de zorg anders te gaan organiseren en te combineren, ook door meer hulp op afstand te bieden.”
Pensioen, verdiend vermogen in de knel
Is pensioen vermogen, net als een huis? Ja, schrijft NRC-commentator Menno Tamminga, want pensioen biedt later een inkomen. En nee, want je kunt pensioen niet nalaten aan je kinderen. “Toch zijn twee dingen duidelijk. Een: pensioen is een inkomensverzekering. En twee: pensioen heb je zelf verdiend. Werkgever en werknemer hebben er premie voor betaald. Het is, kortom, verdiend vermogen.” Dan is het zuur om de huizenprijzen- en beursrecords te zien. “Dat is vermogensgenot waar de eigenaren niks voor hebben gedaan. Terwijl pensioen, verdiend vermogen, bekneld raakt tussen de lage rente en oplopende inflatie.”
Iedere WC telt!
De Toiletalliantie gaat verder onder een nieuwe naam.“Waarom? Omdat deze nieuwe naam precies de lading dekt waar de Toiletalliantie voor staat. Meer openbare, opengestelde en toegankelijke toiletten. Iedere wc extra telt. Vandaar de nieuwe naam: Toiletalliantie, Iedere WC Telt.” De alliantie wil zoveel mogelijk praktijkverhalen verzamelen om duidelijk te maken dat aanwezigheid van voldoende geschikte openbare toiletten voor iedereen belangrijk is, meldt KBO-Brabant, partner van de organisatie.
Wachtlijsten operaties na zomer aangepakt
Ziekenhuizen gaan in de avonduren en weekenden opereren om de wachtlijsten weg te werken. Ook proberen ze zoveel mogelijk dezelfde ingrepen achter elkaar te plannen om tijd te winnen. Veel ziekenhuizen gaan pas na de zomervakantie aan de slag om zorg in te halen. Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit wijzen uit dat er naar schatting 320.000 minder operaties zijn geweest tussen maart 2020 en mei 2021. Maar de meeste ziekenhuizen zeggen eerst hun personeel rust te gunnen voordat ze de achterstanden gaan wegwerken, blijkt uit een rondgang van het AD.
Als steeds meer generatiegenoten wegvallen
Steeds meer generatiegenoten vallen weg. Hoe kan ik daarmee omgaan? Accepteer advies of hulp als je er zelf even niet uit komt, adviseert ouderendeskundige Dorly Deeg in het AD. “Het overkomt iedereen die maar oud genoeg wordt. Je kunt bij anderen die het al hebben meegemaakt als het ware afkijken hoe je nu verder kunt. We worden oud met velen, dus voorbeelden te over. Daaruit kun je de manier kiezen die jou het beste ligt.”
Machtsstrijd boven het euthanasiebed
Rinus Otte van het Openbaar Ministerie en de euthanasiecommissies verschillen fel van mening over de euthanasieregels. Ook wil Otte een onafhankelijk onderzoek naar het werk van de commissies. Dat blijkt uit brieven in bezit van Trouw: Voor artsen, patiënten en naasten blijft onduidelijk wat precies is toegestaan als het gaat over euthanasie bij mensen die zelf hun belangen niet meer kunnen afwegen.
Vaste telefonie voor uitstervend ras?
Van de 65-plussers beschouwt 41 procent vaste telefonie niet voor een uitstervende groep. Bijna een derde van deze ouderen ziet dat juist wel zo. Dat blijkt volgens Customer Talk uit een onderzoek onder 1.000 Nederlanders, dat is uitgevoerd in opdracht van vergelijkingssite Pricewise. De grootste groep die denkt dat de vaste telefoonlijn op den duur verdwijnt, zijn met 61 procent de Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar.
Buurtbieb en bewonersparticipatieproject
In Hoofddorp is op feestelijke wijze de Buurtbieb en het bewonersparticipatieproject de Holmtuin geopend. Bewoners uit de omliggende buurt gaan de tuin opbouwen en inrichten, op de groene weide aan de voorkant van woonzorgcentrum Bornholm van Amstelring.
De buurtbieb is gemaakt door deelnemers van Dagbesteding op De Heimanshof. “De boekenkast was direct een succes. Binnen een week stond de kast al vol met boeken. Ik zie elke dag mensen tussen de boeken kijken.”
De buurt als sociale leefomgeving
Een gezonde leefomgeving vraagt om aandacht voor de mogelijke sociale waarde ervan. Dit vinden de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Rijksbouwmeester namens het College van Rijksadviseurs. Zij publiceren een verkenning met eerste bouwstenen om meer ruimte te maken voor ontmoeting, in aanloop naar een beleidsadvies later dit jaar. ‘Ruimte maken voor ontmoeting. De buurt als sociale leefomgeving’ bevat uiteenlopende bijdragen van onder andere ontwerpers, denkers en fotografen.