Senioren Journaal van donderdag 20 februari
Familiezorg in plaats van mantelzorg
In de aanloop naar haar installatie tot lector Familiezorg aan de Hanzehogeschool stelt Marie Louise Luttik dat de term mantelzorg niet deugt voor familieleden die liefdevol hun dementerende vader verzorgen. Ze vraagt zich af wat het betekent als iemand in je familie ernstig ziek wordt of langdurig zorg nodig heeft. Hoe families voor elkaar zorgen en wat zij nodig hebben. “De term mantelzorg doet geen recht meer aan de dagelijkse worsteling van families die langdurig en intensief zorgen voor iemand in hun familie.”
Zorg die nooit gerobotiseerd kan worden
Wie gaat straks de billen wassen van de 100-plussers die dat niet meer kunnen? Harriet Duurvoort stelt die vraag in een column in de Volkskrant waarin ze concludeert dat we migranten hard nodig hebben. “Het klinkt misschien wat cru, zo’n opmerking over billen wassen. Maar het gaat over basale, intieme, liefdevolle zorg die iemand die gezond is kan bieden aan een ander op het kwetsbaarste moment in zijn of haar leven. Zorg voorbij schaamte, zorg waarin een mens simpelweg waardig in alles afhankelijk mag zijn.” Zorg die nooit gerobotiseerd kan worden.
Ouderenmishandeling herkennen met game
Oudereninstelling tanteLouise heeft een professionele game ontwikkeld om ouderenmishandeling te herkennen en uiteindelijk uit te bannen. De game ‘Wie helpt’ is volgens BN De Stem bedoeld voor vrijwilligers en professionals in de zorg en instellingen die met misbruik en mishandeling te maken hebben zoals politie, openbaar ministerie en banken, maar is ook bedoeld voor een breed publiek. De game wordt vandaag in Bergen op Zoom gelanceerd tijdens een congres over ouderenmishandeling.
Come-back rijdende winkel
Vanaf maart start het Leger des Heils in Almere met een rijdende winkel om zo meer te kunnen doen voor ouderen. Het initiatief hiervoor is volgens AGF genomen vanuit het onderdeel 50l50 workcenter, de tak binnen het Leger des Heils dat zich bezig houdt met arbeidstoeleiding en arbeidsmatige dagbesteding. Dit in ‘een hele mooie samenwerking met Zorgboodschap’.
Leerwerkplaats vol nieuwe zorgsnufjes
Het nieuwe Aventus Domoticahuis in Apeldoorn is een innovatieve leerwerkplaats vol zorgtechnologie voor mbo-studenten Zorg en Welzijn. Ze leren er volgens dagblad de Stentor hoe ze onder andere social robots, virtual reality brillen, maar ook snufjes op het gebied van alarmering, kunnen toepassen voor de cliënten.
Samen beslissen met ouderen
De publicatie ‘Samen beslissen met kwetsbare ouderen’ geeft een beschrijving van een gespreksmodel in 6 stappen. Het model is ontwikkeld voor verschillende disciplines in de ouderenzorg: huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verzorgenden, ziekenhuisartsen en specialisten.
‘Denken vanuit de vraag van de cliënt’
“De cliënt moet centraal staan!” Dat zegt KBO-PCOB in een toelichting op de bezwaren tegen het wetsvoorstel resultaatgericht indiceren binnen de Wmo. Uitgangspunt moet zijn: onafhankelijkheid en denken vanuit vraag in plaats van aanbod.
Te groot huis met te grote tuin
Kleiner gaan wonen in je eigen dorp is voor oudere Zeeuwen vaak een probleem, schrijft de PZC. Er zijn te weinig (betaalbare) appartementen en daarom blijven ze noodgedwongen maar in hun te grote huis wonen. De 82-jarige Piet Vermeulen uit Sluiskil dacht de oplossing gevonden te hebben, maar de bouw van het appartementengebouw ging uiteindelijk niet door. Nu blijft hij dus wonen in zijn te grote huis met een te grote tuin.
Woonzorg Nederland nieuwe concepten
Woonzorg Nederland wil als specialist in seniorenhuisvesting haar vastgoedbezit onder andere met bestaand vastgoed uitbreiden. Ook ontwikkelt Woonzorg Nederland de komende jaren samen met gemeenten, ontwikkelaars en beleggers nieuwe woonconcepten voor senioren om aan de veranderende vraag naar woningen te voldoen. ‘Door de vergrijzing stijgt de behoefte aan aantrekkelijke woonvormen voor senioren en aan specifiek zorgvastgoed.’
Stimuleringsregeling Wonen en Zorg
Het kabinet wil de ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen en zorg voor ouderen bevorderen. In 2019 is hiervoor de Stimuleringsregeling voor Wonen en zorg opengesteld. Deze Stimuleringsregeling is met ingang van gisteren gewijzigd. Hierdoor komt een bredere doelgroep in aanmerking voor de regeling.
‘Samenleving binnen samenleving’
De gemeente Leudal en Wonen Limburg willen huurwoningen in de vorm van een hofje of appartementen bouwen in een leegstaand winkelcomplex, meldt dagblad De Limburger. Het gaat om een woonvorm waar bewoners een beroep op elkaar kunnen doen. “Het wordt een samenleving binnen een samenleving, bij wijze van spreken.” Zorgtaken behoren vooralsnog niet tot de plannen.
In de kou in ‘harteloos bejaardentehuis’
Ouderen in een verzorgingstehuis in Rosmalen dreigen volgens DDS (website De Dagelijkse Standaard) letterlijk en figuurlijk in de kou te worden gezet door de leiding van de zorginstelling. “Om energie te besparen en het klimaat te redden, worden er verwarmingen uitgezet. Wie daar een probleem mee heeft, komt maar een fleecedekentje ophalen, zo verkondigt het tehuis.” Vanuit de politiek volgen geschrokken reacties, aldus DDS.