Senioren Journaal van maandag 2 november

Online Academie Senioren Educatie

Vandaag wordt de nieuwe online academie OASE gelanceerd. “In een online leeromgeving leiden ouderen zichzelf op en kunnen ze hun vaardigheden verbeteren.” OASE staat voor Online Academie Senioren Educatie en komt voort uit een samenwerking tussen online opleider SkillsTown en Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG).

Oudere patiënten maken verschillende keuzes

Veel huisartsen vragen gedurende deze coronacrisis hun oudere en kwetsbare patiënten naar hun wensen, mochten ze corona krijgen, maar ook bijvoorbeeld naar ideeën over reanimatie, euthanasie en hoe zij zouden willen sterven. Voor zover je daar regie over hebt. Het is opvallend welke verschillende keuzes mensen maken, schrijft huisarts Rinske van de Goor in de Volkskrant. “Sommigen willen koste wat kost naar het ziekenhuis en alles uit de kast om hun overlevingskans te optimaliseren. Anderen willen absoluut thuis blijven: het belangrijkste bij ziekte en sterven is samen zijn met je familie, ook als er dan medisch minder kan.”

Met big data woonoplossingen op maat

Een onderzoek van Netspar brengt met (big) data in kaart hoe Nederlandse senioren woonkeuzes maken en welke waarde ze toekennen aan verschillende eigenschappen van woning en locatie. “We laten zien hoe deze kwantitatieve inzichten vertaald kunnen worden in aantrekkelijke woonconcepten die aan verschillende financiële, geografische en andere voorwaarden voldoen.”

Verzorgen zonder stress te laten zien

Tijdens de eerste coronagolf bleven de verpleeghuizen lange tijd onzichtbaar. Alle aandacht ging uit naar de ziekenhuizen en ic’s. Maar hoe gaat het daarbinnen tijdens de tweede golf? De Volkskrant liep mee in het verpleeghuis Nazareth in Best en noteert dat het opvallende is: geen enkele zorgmedewerker straalt hier stress uit. Die is er misschien wel, maar van de buitenkant lijkt het alsof er een serene rust heerst. Allemaal weten ze dat de bewoners van slag raken als zij hun kalmte verliezen. Dan is de chaos niet meer te overzien.

CDA: initiatieven extra ondersteunen

Hofjes en kleinschalige appartementencomplexen zijn volgens het verkiezingsprogramma van het CDA een aantrekkelijk alternatief voor ouderen die wel op zichzelf willen blijven wonen, maar niet langer de zorg voor een heel huis willen hebben. “Waardevolle maatschappelijke initiatieven, waarbij mensen zelf de zorg voor elkaar organiseren, verdienen extra ondersteuning en aandacht”.

Stemmen per brief

Minister Ollongren vindt dat er een dringende noodzaak is om bij de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar stemmen per brief mogelijk te maken voor mensen van 70 jaar en ouder. Ze schrijft dat in een toelichting op haar voorstel om vanwege de coronacrisis diverse extra maatregelen te nemen. Het kabinet schaarde zich achter die plannen, aldus de NOS.

Het virus en het verpleeghuis

In het verpleeghuis kunnen bewoners met dementie niet of nauwelijks hun lichamelijke klachten aangeven én hebben medewerkers moeite met het serieus nemen van eigen klachten. Beide hebben gevolgen voor hoe het aantal besmettingen binnen een verpleeghuis zich verspreidt. Via UNO-VUmc is er nu een korte animatiefilm en praatplaat.

PvdA: prettig en op maat wonen

De PvdA wil volgens het verkiezingsprogramma meer geschikte woningen voor ouderen en een plek in het verpleeghuis als dat nodig is. In een van de omlijstende portretten spreekt de wordt de hoop uitgesproken dat de verzorgingshuizen in ere kunnen worden hersteld. “Aanleunwoningen, verzorgingscentra, verpleeghuizen, met zorg aan huis. Zodat ouderen weer prettig en op maat kunnen wonen.”

Mensen met dementie gevoeliger voor pijn

Mensen met dementie worden gevoeliger voor pijn naarmate de schade aan de hersenen ernstiger wordt. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Steffie Bunk van het UMCG. Het onderzoek benadrukt het belang van tijdige pijnsignalering. Het pijnobservatie-instrument PAIC15, ontwikkeld door het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG, kan daar bij helpen. De helft tot driekwart van de mensen met dementie ervaart pijn.

‘Samen wonen, samen leven’

Het concept ‘samen wonen, samen leven’ is wat de nieuwe bewoners van het Winkelmadepark in Winkel volgens Wooncompagnie aanspreekt. De ontmoetingsruimte is inmiddels opgeleverd en kan binnenkort in gebruik genomen worden door de bewoners. “De nieuwe ontmoetingsruimte wordt het kloppend hart van het park, hier kunnen bewoners elkaar treffen en in de toekomst gezamenlijk activiteiten organiseren.”

‘Mantelzorgondersteuning uitgehold’

In een brief aan de Kamerleden (die deze week debatteren over de begroting Volksgezondheid) vraagt MantelzorgNL aandacht voor de ondersteuning van mantelzorgers, “niet alleen in coronatijd, maar ook op de lange termijn. We hebben echt geen tijd meer te verliezen”. MantelzorgNL signaleert uitholling van mantelzorgondersteuning op lokaal niveau. “We kunnen niet op deze manier door gaan. Wat we zien tijdens de coronacrisis is pas het begin van wat nodig zal zijn in de toekomst.”

Nooit zeggen: 60 jaar is de bijl

Voor de situatie dat moet worden gekozen wie wel en wie niet een plek op de ic krijgt, ligt een draaiboek klaar. De Tilburgse ziekenhuisbestuurder Bart Berden denkt daarmee uit de voeten te kunnen, zegt hij in het Nederlands Dagblad. “Ja, ook leeftijd speelt daarin een rol. We kijken naar het geheel: de voorgeschiedenis van een patiënt, de prognose en daarnaast de leeftijd. We kunnen nooit zeggen: 60 jaar is de bijl en wie daarboven zit, krijgt geen plek op de ic.” Daarin is hij het eens met de politiek en minister Hugo der Jonge, die geen selectie op leeftijd wil.

Besmet doorwerken op corona-afdeling

Door de hoge besmettingsaantallen neemt de druk op het zorgpersoneel in de verpleeghuizen sterk toe. Sommige huizen moet toch weer deels gesloten worden en besmette medewerkers werken door op corona-afdelingen, zegt OMT-lid en voorzitter van de specialisten ouderengeneeskunde Jacqueline de Groot in Goedemorgen Nederland.

Schrijfster in de thuiszorg

Schrijfster Liesbeth Mende ging wat bijverdienen in de thuiszorg en beschrijft haar ervaringen in Trouw, van ‘Ik ben zo blij dat jij er bent’ tot ‘Je bent langzaam’. De thuiszorg beviel haar meteen goed. “De verhalen waaraan ik schreef leken nooit af te komen. Hier kwamen dingen wel af.” Als schrijver voelt ze vaak weinig directe voldoening. “Bij de thuiszorg had ik dat gevoel wel. Naast het schoonmaken, merkte ik ook al snel dat ik meer voor de mensen kon betekenen.” Veel verdiende ze niet bij de thuiszorg, maar dat maakte haar niet uit.

Naar ver verpleeghuis, familie boos

Het ziekenhuis in Dordrecht moest noodgedwongen de spoedeisende hulp 24 uur sluiten voor coronapatiënten, omdat bedden bezet werden gehouden door oudere patiënten die wachtten op verpleeghuiszorg. Zulke problemen spelen in het hele land, zo is te zien bij Nieuwsuur. “Alle verpleeghuizen en revalidatiecentra zitten vol.”. Als er al een plekje voor een wachtende oudere wordt gevonden, kan dat ook ver weg zijn. Dat leidt volgens geregeld tot frustratie bij familieleden. “Soms zijn ze zo boos dat ze hun familielid niet willen ophalen om naar de vervolgvoorziening te gaan. Zover kan het gaan.”

‘Lockdown voor 65+’

Het lijkt me tijd dat we de rollen een tijdje omdraaien, schrijft een lezer van Het Parool: wij 65-plussers gaan 65-minners, beschermen. “Volgens sommige modellen zou een tijdelijke (14 dagen!), totale lockdown van iedereen boven de 65 de situatie in de ziekenhuizen aanmerkelijk verlichten, zodat ze de ‘gewone’ zieken weer kunnen behandelen. Dan zou de maatschappij weer een beetje op gang geholpen kunnen worden. Dit moet toch te realiseren zijn?”

Virtueel darten in verpleeghuis

Verpleeghuis Rijnzate in Alphen aan den Rijn is een virtueel foefje rijker, meldt NU.nl. In het pas geopende complex van zorginstelling ActiVite is een ‘SmartWall’ geïnstalleerd. Dat is een interactieve spelmuur, waar bewoners een spel kunnen spelen of oefeningen kunnen doen. Bewoners met bijvoorbeeld een bal allerlei beweeg-, geheugen-, taal- en denkspellen doen.