Senioren Journaal van maandag 2 maart
Wijkagent speciaal voor senioren
In Dordrecht vervult de 61-jarige Jeroen van Mierle een gloednieuwe functie binnen de politie: wijkagent voor senioren en veiligheid in de stad. In AD De Dordtenaar geeft hij gelijk een aantal tips om babbeltrucs te herkennen. “Dit is de generatie van sparen en de achterdeur open laten staan. Zij staan veelal nog zo in het leven. Een hulpvraag weigeren van iemand die aanbelt vindt men moeilijk. Maar je moet gewoon geen vreemden binnenlaten! We moeten echt een gedragsverandering bij ouderen krijgen.”
Hulp voor oudere huurder
Huurders op leeftijd uit Gendringen krijgen hulp van woningcorporatie Wonion, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Honderd tot tweehonderd woningen worden geschikt gemaakt voor ouderen of gehandicapten. Wonion zou volgens dagblad De Gelderlander de eerste woningcorporatie in het land zijn die de eigen woningvoorraad op grote schaal aanpast voor oudere huurders. De aanpassingen zijn in principe gratis. Na Gendringen wil Wonion het project ook doorzetten in grotere kernen. “We willen eerst kijken hoe het loopt.”
Alsjeblíeft, mag het bejaardenhuis terug?
‘Oliedom’, zeggen huisartsen over het schrappen van het aloude bejaardenhuis. Want nu zit er een gapend gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis, is er onvoldoende zorg voor kwetsbare ouderen. Die voelen zich in de steek gelaten, is te lezen in het Brabants Dagblad. Het kabinet hield ons voor dat we allemaal zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.. “Zeker willen we dat! Maar alleen zolang het gaat, als het nog fijn en veilig voelt”, weet de directeur van KBO-Brabant uit gesprekken met ouderen.
Gehoorachteruitgang voorspeller dementie
Gehoorachteruitgang is één van de belangrijkste voorspellers van cognitieve achteruitgang en van dementie, schrijft de Amsterdamse hoogleraar Heleen Slagter in Trouw. “Gehoorachteruitgang leidt ertoe dat mensen zich meer afsluiten van de buitenwereld: ze communiceren minder met anderen, gaan er minder op uit, en vermijden bepaalde situaties. Zo kan een gehoorapparaat aanschaffen een multidimensionaal effect hebben dat wellicht ook nog eens cognitieve achteruitgang tegengaat.”
Hoe over ouderen gedacht wordt
Niets aan de hand, schrijft een lezer van de Volkskrant naar aanleiding van berichtgeving over het coronavirus: alleen 65-plussers willen er nogal eens dood aan gaan. “Onbewust spreekt het boekdelen over hoe er over ouderen gedacht wordt. Woningtekort, files, pensioen- en overbevolkingsprobleem, ouderenzorg en klimaatproblemen in één klap opgelost. Ik zou het ook denken, ware het niet dat ik binnenkort 67 jaar word!”
Tehuis regelen als aanleunwoning
Maak een tehuis dat op papier een aanleunwoning is, bepleit een lezer van AD Groene Hart, om te hoge kosten en te ingewikkelde regels te voorkomen: Laat er personeel werken met een mbo-opleiding. Een koffiekamer voor de sociale contacten en onderlinge steun. Al is er maar een half uur per dag hulp, voor een zwachtel, een pil die niet uit de verpakking wil of een beetje water bij een bloemetje.
‘Vrijwilliger maakt eigen keuzes’
Als de sportvereniging, zorginstelling of kerk niet beter rekening gaat houden met wensen van vrijwilligers, zal het animo te helpen rap afnemen, voorspelt trainer en adviseur in vrijwilligerswerk Cindy Koopsen in het Nederlands Dagblad. “Vrijwilligers zijn afgelopen jaren kritischer, veeleisender geworden. Een zorginstelling die veel te hoge eisen stelt en vindt dat je dankbaar moet zijn dat je mag helpen, komt niet meer weg met zo’n houding.”
Dementienetwerken in kaart
In een recente Kamerbrief over casemanagement dementie verwijst minister Hugo de Jonge naar de website Dementiezorg voor Elkaar. Op de site is een kaart beschikbaar met de dementienetwerken in Nederland.
Ouderenbeleid Rotterdam onder de loep
De Rekenkamer kijkt of Rotterdam zich goed voorbereidt op de dubbele vergrijzing die eraan komt. Het uitgebreide onderzoek naar het ouderenbeleid is eind dit jaar klaar, aldus AD Rotterdams Dagblad.
Een huis én een veilig ’thuis’
Wethouder Corine Dijkstra van de gemeente Gouda meent dat het gat tussen thuiswonen en wonen in een verpleeghuis voor sommigen te groot is. “We willen de aansluiting tussen thuis en verpleeghuis verbeteren, werken aan nieuwe woonconcepten voor ouderen en werken aan oplossingen voor het gebrek aan arbeidskrachten door scholing en innovatie (ict). Want onze oudere inwoners verdienen niet alleen een huis, maar ook een veilig en verzorgd ’thuis’.”
‘Neem op tijd afscheid van je werk’
Werknemers gaan later met pensioen en werken soms zelfs daarna nog door. Laat ze die extra jaren gebruiken om te leren dat werk níét het belangrijkste is in een leven, aldus een essay van Volkskrant-redacteur Sander van Walsum.
Aarzelingen bij ‘opeethypotheek’
Er zijn tegenwoordig tal van producten waarmee ouderen de overwaarde van hun woning te gelde kunnen maken, schrijft het Nederlands Dagblad. Uit onderzoek aan de Radboud Universiteit blijkt dat slecht 10 tot 20 procent van de 65-plussers dit als een optie ziet. “Velen hebben een gevoel van euforie als ze hun hypotheek hebben afgelost. Opnieuw een lening afsluiten voelt voor hen als een verlies.”
Pensioenstelsel dat niet gaat werken?
“Je zou denken: een ouderenorganisatie als Anbo moet toch staan juichen nu vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet bij de uitwerking van het pensioenakkoord de huidige rekenrente willen loslaten. Maar laten we niet te vroeg juichen. Uiteindelijk gaat het niet om de rekenrente, maar om het rendement”, schrijft Willem Reijn van Anbo in Het Financieele Dagblad. Mogelijk ligt er straks een moeizaam uitgewerkt pensioenstelsel ligt ‘dat wellicht geheel niet gaat werken’.