Senioren Journaal van donderdag 2 december
Niet eenzaam, maar gezond ouder worden
Kwetsbare ouderen moeten geen pilletje slikken tegen eenzaamheid, maar meer bewegen en sociale contacten onderhouden. Dat is volgens De Limburger, samengevat, de basis van een proef in de gemeente Heerlen. Hiermee haakt Heerlen aan bij een Europees project. Een halfjaar worden 35 ouderen individueel gevolgd. Het doel is: gezond ouder worden. De focus is niet gericht op beperkingen, maar op hun veerkracht en eigen regierol. De ouderen worden begeleid door een huisarts, welzijnscoach en apotheker.
Derde prik 60-plussers voor 1 januari
Alle 60-plussers die in het afgelopen half jaar gevaccineerd zijn, kunnen voor 1 januari een boosterprik krijgen. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend tijdens het Kamerdebat over corona, zo meldt dagblad Trouw. Huisartsen, militairen en thuiszorgmedewerkers kunnen de boostercampagne versnellen. Zij bieden allemaal aan om te helpen met het zetten van boosterprikken, is te zien in Nieuwsuur. De Volkskrant beschrijft hoe Nederland in Europa ook met de boosters weer hekkensluiter is en dat dit tot vermijdbare doden heeft geleid.
Verruiming standpunt euthanasie bij dementie
Artsenorganisatie KNMG heeft het eigen standpunt over euthanasie bij dementie aangepast. Daarmee krijgen artsen volgens de NOS handvatten om “in complexe situaties” euthanasie te overwegen, bijvoorbeeld in het geval van wilsonbekwame mensen met vergevorderde dementie. Dat is een verruiming van het eerdere standpunt, waarin de KNMG artsen adviseerde niet tot euthanasie over te gaan als er geen communicatie mogelijk is met de patiënt. In de Volkskrant zegt een specialist ouderengeneeskunde: ‘Deze richtlijnen zijn een duidelijk signaal naar dokters: dit is geen moeras. Dit mag zo.’
Collectieve zorgpolis juist duurder
Collectieve zorgverzekeringen zijn niet goedkoper, maar gemiddeld duurder dan een gewone individuele polis voor de basiszorg. De meeste Nederlanders betalen daardoor via hun werkgever, patiëntenvereniging, gemeente, vakbond of ouderenbond tientallen euro’s zorgpremie per jaar meer, meldt Skipr uit een recente monitor van de Nederlandse Zorgautoriteit. “Met name ouderen en minima met een gemeentepolis hebben een flink prijsnadeel.”
Pensioenfondsen stabiel en voorzichtig
De pensioenfondsen hebben in november hun betere financiële positie vast kunnen houden maar of de laatste twee maanden van dit jaar stand houdt, blijft nog spannend, meldt de Telegraaf. “Pensioenfondsen zijn voorzichtig geworden met beloftes”, zegt Aon bij publicatie van de maandelijkse Pensioenthermometer.
AOW-uitkering omhoog?
Nu de inflatie richting 6 procent stijgt, slaat op het Binnenhof de paniek toe. Wat gebeurt er met de koopkracht? Kabinet en Kamer kunnen er met het verhogen van het minimumloon iets aan doen. Verhoging van het minimumloon (met daardoor verhoging AOW) ligt voor de hand. Dat zal een groot deel van de Tweede Kamer vandaag tijdens de afronding van de begrotingsbehandeling volgens de Volkskrant vragen van bewindsman Dennis Wiersma. Volgens de FNV is verhoging noodzakelijk voor alle mensen met een laag inkomen.
‘Alle gepensioneerden eenmalig compenseren’
Alle pensioengerechtigden in Nederland moeten eenmalig financieel worden gecompenseerd voor de prijsindexeringen die al sinds 2009 niet meer zijn uitgekeerd. Dat is volgens dagblad De Limburger de inzet van een opmerkelijke actie die het Limburgse Eerste Kamerlid Ton Raven (Onafhankelijke Senaatsfractie) op touw heeft gezet.
’Niemand wil alleen sterven’
Het is in de wijkzorg heftiger dan vorig jaar, vertelt een ervaren wijkvedrpleegkundige in Zoetermeer: Meer corona, meer griep, meer zieke cliënten. De Telegraaf liep een dag met haar mee. “Er zijn veel oncologiepatiënten die ervoor kiezen om thuis te sterven omdat in een hospice vanwege de coronamaatregelen nagenoeg geen bezoek mag komen. En niemand wil alleen sterven.” De eenzaamheid en geïsoleerdheid van haar cliënten zijn volgens de wijkverpleegkundigen de grootste bottlenecks in deze corona-epidemie.
Zorgtechnologie brengt rust
In verzorgingshuis De Kuifmees in Nieuwegein ‘praten’ de muren, hebben cliënten een horloge die hun locatie weggeeft en als alarmknop dient, en is medische apparatuur voorzien van een tracker. “Het scheelt tijd die we nu kunnen gebruiken voor het geven van goede zorg”, zegt de projectleider tegen RTV Utrecht over de zorg voor mensen met dementie. Technieken die werken, worden met elkaar, maar ook met andere zorginstellingen gedeeld, onder meer via een podcast. “Je merkt dat de bewoners rustiger zijn, omdat wij dat ook zijn.”
Sociale robot als prettige metgezel
Hoe zorg je dat de mogelijkheden van een zorgrobot goed aansluiten bij de behoeftes van thuiswonende ouderen? ConnectedCare deed daar veldonderzoek naar door mantelzorgers, senioren en professionals te interviewen. ‘Belangrijk dat Guardian geen vervanging is van begeleiding, maar een uitbreiding ervan’, meldt Vilans.
Sportproeverij in Woerden
Meer Woerdense ouderen moeten sporten en bewegen. Daarom gaat het Beweegteam Woerden samen met sportverenigingen en organisaties vanaf 2 december de Sportproeverij organiseren. De hoop is dat volgend jaar het aantal sporten specifiek voor ouderen is verdubbeld en dat de sportkantine een ontmoetingsplaats wordt, meldt AD Groene Hart.
Burgerkracht en samenredzaamheid
In de Mijnstreek werkt een Kerncoalitie aan verbeteringen in de zorg. Burgerkracht en samenredzaamheid zijn daarbij belangrijke onderliggende waarden, is te lezen in nieuwsbrief De Eerstelijns: wat kunnen burgers zelf doen aan eigen gezondheid en zorg en wat kunnen mantelzorg, vrijwilligerswerk, informele zorg, zelfhulpgroepen en uiteenlopende buurtinitiatieven daarin betekenen.
Zullen we een potje dammen?
Het damspel inzetten als laagdrempelige, veilige en rijke omgeving voor het stimuleren van mentale fitheid en sociale binding. Dit is kort samengevat waar het project Fitter Brein van HANNN voor staat. Om dit breed te delen met partners in de noordelijke regio werd in Groningen een Fitter Brein event gehouden met als eregast Erik Scherder, pleitbezorger van een fit brein. “Zullen we een potje dammen?”, was het thema van de middag.
Nieuw online platform Vief
Binnenkort wordt online platform Vief.nl gelanceerd. Vijftigplussers die te maken hebben met verlies en ziekte kunnen hier informatie vergaren en gelijkgestemden vinden om contact te maken en ervaringen uit te wisselen. Bas Brouwer, initiatiefnemer van Vief: “Met dit platform willen we ouderen inspireren en verbinden: met elkaar en met relevante partners die oplossingen bieden om grip op en regie over het leven te houden.”