Senioren Journaal van maandag 2 augustus
Zeven jaar eerder 80 geworden
Mensen zagen hun ouders en grootouders in coronatijd zienderogen achteruitgaan. Het gevoel in korte tijd sneller ouder te worden hoeft niet slechts een gevoel te zijn, zegt een hoogleraar geriatrie in NRC. Het kan werkelijk zo zijn. Volgens hem is het heel waarschijnlijk dat een grote groep ouderen versneld ouder is geworden tijdens de coronacrisis. Ook al was de periode van stilstand maar tijdelijk, en ook al werden zij zelf nooit ziek. Vaak is trainen en reserves terugkrijgen best mogelijk, maar: de weg terug is altijd langer.
‘Samenwonen moet meer lonen’
Volgens onderzoeksbureau Platform31woont in 40 procent van de huizen nog maar één persoon. Volgens deskundigen zijn er dan ook heel wat huizen waar meer mensen in passen. “Samenwonen moet meer lonen”, zegt Platform31 tegen de NOS. Volgens Statiegeld op Jeugd zouden ouderen leegstaande zolders en slaapkamers kunnen verhuren, aldus de voorzitter bij WNL Op Zaterdag. “Het maakt dat ouderen langer zelfstandig in hun eigen woonomgeving kunnen blijven.”
‘Beweeg zo min mogelijk, wordt ons aangepraat’
Kennelijk doe ik iets fout. In plaats van badkamer, trap en meubilair aanpassen zet ik juist alles op alles om te bewegen, schrijft AOW’ers Hans Jacobs in Trouw , met verwijzing naar reclames voor een aangepaste badkamer, stoelen waarbij je niet meer hoeft op te staan, fietsen waarmee je altijd wind mee hebt en scootmobielen voor de boodschappen. “En ik maar denken dat hoe meer ik beweeg hoe beter het voor mij is en hoe langer ik gezond mee kan draaien in mijn omgeving. En dat blijven bewegen prettiger ouder worden inhoudt. Dus pleit ik voor eigenwijsheid.”
Dubben over derde prik
Is een derde prik op korte termijn onmisbaar om het coronavirus eronder te krijgen? Israël en de Verenigde Staten denken van wel. In Nederland wachten ministerie en RIVM volgens de Telegraaf op onderzoek en op advies van de Gezondheidsraad. De Maastrichtse hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols is voor: Anders moeten er mogelijk opnieuw strenge maatregelen genomen worden, omdat thuiswonende ouderen en andere kwetsbare mensen toch weer ernstig ziek zouden worden en daarmee de ziekenhuizen vollopen en in verpleeghuizen het sterftecijfer weer toeneemt.
Thuiszorgrobots al dichtbij?
Robots maken die op een overtuigend mensachtige manier kunnen communiceren blijkt, ondanks bescheiden successen, vooralsnog lastig. In een gesprek kunnen robots nauwelijks voldoen aan de duizenden ongeschreven sociale regels die schuilen achter menselijke interacties, aldus de Volkskrant. En dan moeten sociale robots ook nog eens gevoel ontwikkelen voor de fysieke omgeving van mensen.
Pensionado geeft minder geld uit
Wie zich afvraagt of zijn pensioen straks wel voldoende is moet zich niet alleen blindstaren op de inkomsten, maar ook eens naar de uitgavenkant kijken. Veel mensen vergeten dat de uitgaven ook minder zijn als de pensioenleeftijd is bereikt. “Mensen hebben 50% tot 80% van hun inkomen voor pensionering om hun levenstandaard na pensionering te kunnen blijven houden”, zegt Wim van Zwol van vermogensbeheerder Vanguard in de Telegraaf.
Wegwijzer digitale rompslomp
Er komt steeds meer digitale, administratieve rompslomp, zoals bankzaken regelen, wijzigingen doorgeven, formulieren invullen, computerhulp. In het boekje ‘Senior Care Planning, Voor Nu en Later’, beschrijft Mr. drs. Bert de Regt (De Regt Family Office en Bewind te Apeldoorn) wat de mogelijkheden zijn om op dit gebied te ontzorgen en om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen door administratieve ondersteuning aan huis. Het boekje, speciaal bedoeld voor ouderen en hun mantelzorgers, is gratis te verkrijgen bij Kruisvereniging Zorgsaam in Apeldoorn.
Betekenisvolle relaties opbouwen
Activiteiten kunnen wel afleiden van eenzaamheid, maar nooit menselijk contact vervangen. Dat zegt Theo van Tilburg, hoogleraar sociologie en gespecialiseerd in eenzaamheid bij ouderen, in het Reformatorisch Dagblad. “Sommige mensen worden daarmee juist met hun neus op het feit gedrukt dat ze alleen zijn. Die zien dan overal mensen met wandelmaatjes, terwijl ze zelf alleen lopen.” Ook oppervlakkig contact bij een kopje koffie in het buurthuis is volgens hem geen oplossing voor eenzaamheid. “Om sociaal isolement tegen te gaan, moet je betekenisvolle relaties opbouwen en elkaar beter leren kennen.”
Samenredzaam in Brabant
‘Zelfredzaamheid zal nog belangrijker worden’, zegt Wilma de Jong bij haar afscheid als bestuursvoorzitter van BrabantZorg. Maar toverwoord is ook ‘samenredzaamheid’, haast De Jong zich in het Brabants Dagblad te zeggen. “Het wordt steeds normaler dat als je ergens tegenaan loopt, je anderen laat meekijken over hoe je jezelf kunt helpen. Een goed voorbeeld daarvan is het project Proeftuin Ruwaard, waar wij vol in participeren. Daar zoeken mensen en organisaties samen naar oplossingen voor iedereen met een bepaald gezondheidsprobleem. Een vergelijkbaar project is Leefgoed Veghel in de gemeente Meierijstad.”
‘Parasiteren op geleende welvaart
Het economische Wirtschaftswunder van na de Tweede Wereldoorlog en het succes van de babyboomers heeft niet alleen geleid tot een grote welvarende middenklasse, maar ook tot jongere generaties die werk steeds meer als tijdverdrijf zien, schrijft Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant. “Jongere generaties verwijten babyboomers dikwijls (terecht) dat zij hun welvaart hebben ‘geleend’, door grondstoffen aan de aarde te onttrekken, maar diezelfde jongere generaties valt steeds meer te verwijten dat zij parasiteren op die geleende welvaart.”