Senioren Journaal van vrijdag 19 november

Waarheen voor nieuwe heup of knie

Zestig klinieken en ziekenhuizen mogen zich dit jaar winnaar noemen van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken van EW. Ze behalen de maximale score voor één van de zeven behandelingen waarvan de kwaliteit van zorg is onderzocht. EW beschrijft ook hoe zelfstandige klinieken al diverse keren hebben laten weten nog capaciteit over te hebben om de relatief eenvoudige ingrepen van de ziekenhuizen over te nemen, zoals die bij patiënten die wachten op een nieuwe heup

‘De hele zorg loopt compleet vast’

“Inmiddels zijn we het code zwart-scenario wel aan het voorbereiden, natuurlijk hopende dat het niet nodig zal zijn”, zegt het Landelijk Netwerk Acute Zorg in de Telegraaf. Bij code zwart zullen zorgverleners op de ic keuzes moeten maken wie wel en wie niet wordt behandeld. In Limburg wordt code zwart een reëel scenario genoemd. Het is in Limburg niet alleen het probleem van het ziekenhuis, “maar de hele zorg loopt compleet vast. De huisartsen zitten met de handen in het haar omdat ze patiënten niet kunnen doorverwijzen. De thuiszorg heeft niet genoeg personeel.”

Gezond Oud worden, Gerust Oud worden

Zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven wonen. Om daar op in te spelen gaan organisaties in Zaanstreek en Waterland meer en beter met elkaar samenwerken, meldt het Noordhollands Dagblad. Wethouder Songül Mutluer van Zaanstad zegt: “De nadruk moet meer komen te liggen op preventie van zorgkosten. Op langer gezond zelfstandig kunnen wonen.” Ofwel, geen ouderenzorg, maar zorg voor ouderen. De samenwerking die vandaag officieel van kracht gaat, heeft de naam Goud meegekregen. ‘Gezond Oud worden. Gerust Oud worden’.

Data Gemeentezorgspiegel voor de regio

Data Fryslân en Kennispunt Twente laten zien zien hoe zij de data uit de Gemeentezorgspiegel in de regio inzetten. Vanuit Data Fryslân werken ouderenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraar en zorgkantoor samen aan een Fries Venster Thuiswonende Ouderen.nl. In de regio Twente is binnen de integrale samenwerkingsagenda ‘Juiste zorg op de juiste plek’ behoefte aan een gedeeld regiobeeld over het thema ‘gezondheid van en zorg en ondersteuning aan Twentse ouderen’.

‘In elk dorp een arts’

De gemeenteraad van Hoeksche Waard (14 dorpen) heeft de Wonen Welzijn Zorg Visie 2030 vastgesteld. Het afgelopen jaar werkte de gemeente samen met inwoners, zorgpartijen, HW Wonen en andere belanghebbenden aan deze visie, aldus Hoeksch Nieuws. Ingezet wordt op preventie, zelfredzaamheid en passende ondersteuning. “We willen dat inwoners voor basiszorg en ondersteuning zo dicht mogelijk bij huis terecht kunnen. In elk dorp dus een arts.”

Onnodige ziekenhuisopname voorkomen

Bij Tergooi MC verleent een multidisciplinair team specialistische geriatrische zorg aan de poort van het ziekenhuis: de spoedeisende hulp (SEH). Bij ouderen op de SEH die vijf of meer geneesmiddelen chronisch gebruiken wordt geadviseerd te kijken of medicatie de oorzaak is van het SEH-bezoek. 50% van de doelgroep komt binnen met letsel als gevolg van een val, vaak veroorzaakt door medicatie zoals benzodiazepines en antihypertensiva. Inzet van het team heeft geleid tot minder onnodige opnames en een kortere ligduur, zo is te lezen in het Pharmaceutisch Weekblad.

‘Dementie en verpleeghuis zijn niet de hel’

Bert Keizer heeft veel jaren in het verpleeghuis gewerkt en heeft dat nooit ervaren als de hel, schrijft hij in zijn column in Trouw. “Nee, nogal wiedes, omdat jij elke avond weer naar huis fietste. Dat klopt maar half. Ik zou er niet al die jaren hebben kunnen werken als daar alleen maar mensen zaten die doodongelukkig zijn.” Dementie is volgens Keizer “onhandig dwalend leven, niet iets om naar te verlangen, of aan te prijzen, maar het is niet de hel.”

Swingende senioren

Nog nooit hadden ze een muziekinstrument bespeeld, nu laten de Swingende senioren in Heemskerk zien hoe leuk het is om in een popband te spelen, schrijft het Noordhollands Dagblad. Het gaat om een activiteit ‘om vitale en minder vitale senioren te laten ervaren dat ze veel meer kunnen dan ze denken en ontdekken hoe fijn het is om mee te doen aan culturele activiteiten’.

Voor booster geen ‘open inloop’

Gisteren vielen de eerste uitnodigingen voor de derde vaccinatie op de mat bij 80-plussers en vandaag worden de eerste prikken gezet. De ‘open inloop’ die bij de vorige prikronde bestond, is weer even afgeschaft, aldus de Volkskrant. ‘We willen niet dat het te druk wordt en mensen buiten in de kou moeten wachten’, zegt het RIVM. Het uitnodigen gaat weer van oud naar jong. Om de callcenters en prikstraten van de GGD niet te overbelasten verstuurt de rijksdienst dagelijks zo’n 55 duizend uitnodigingen. De NOS laat zien hoe Ank Ruiterman (90) gisteren al op een GGD-locatie in Den Haag als eerste 80-plusser een boosterprik kreeg.

Vooral jongeren stappen over

Al jaren schommelt het aantal overstappers bij de zorgverzekeraars tussen de 6 en 7 procent. Dat lijkt niet zo veel, maar heeft voor verzekeraars best invloed, zegt Wim Groot, zorgeconoom aan de Universiteit van Maastricht, in het AD. De grootste groep verzekerden is trouw aan hun verzekeraar, zegt Groot. Maar er is ook een groep die regelmatig verandert en steeds op zoek is naar de goedkoopste polis. “Dat zijn vooral jongeren. Die hebben minder te besteden dan ouderen en zijn gevoeliger voor de prijs.”

Lening aanvragen tot 78 jaar

BNP Paribas meldt in samenwerking met het Nederlands Krediet Collectief tot een oplossing te komen voor ouderen die minder kans hebben op een lening. “Je kunt tot je 78e levensjaar een lening aanvragen. Belangrijk is dat de lening voor je 81e is afgelost.”

‘Mantelzorgers lopen vast

De bijna 5 miljoen mantelzorgers die iedere dag zorgen voor hun naasten, hebben last van de regelzucht van de overheid en onbegrijpelijke brieven vol ambtelijk taalgebruik. Ook de respijtzorg, die mantelzorgers wat lucht moet geven, is niet op orde. “Er moet structureel geld bij om het wankele kaartenhuis overeind te houden”, zegt belangenvereniging MantelzorgNL in Meldpunt, 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

‘Beeldschermzorg heeft zich bewezen’

Twee vormen van thuiszorgtechnologie hebben zich al bewezen: de medicijndispenser en beeldschermzorg. Gecontracteerde aanbieders kunnen deze vormen van thuiszorgtechnologie al declareren, meldt Zorgverzekeraars Nederland. Veilige en betrouwbare digitale zorg wordt gezien als een middel om eigen regie en onafhankelijkheid van patiënten te vergroten.

Schone dakgoot: niet 20 maar 500 euro

Ze schaamt zich zo, zegt ze in de Telegraaf. “Maar ik vertel het aan iedereen, want iedereen moet dit weten.” Elly (91) uit Heiloo liet haar dakgoot schoonmaken en rekende uiteindelijk geen 20 euro, maar 500 euro af vanwege het ’meerwerk’. “Als de mannen zeggen dat het 500 euro gaat kosten, schrikt Elly wel. “Maar ze was overdonderd en durfde geen nee meer te zeggen”, legt haar dochter Ellen uit. Normaal bespreekt haar moeder werkzaamheden met de kinderen, maar dit keer niet. Het zou immers om maar 20 euro gaan.

Verzorgsters lieten lijntje snuiven

Ernstig verzaken van de kerntaak om te zorgen voor een veilige omgeving voor kwetsbare bewoners. Dat is het keiharde oordeel van de kantonrechter over het gedrag van twee verzorgsters van demente ouderen. Zij lieten een demente dame voor de grap een lijntje poedersuiker opsnuiven met een rietje en filmden dit. De verzorgsters vochten hun ontslag-op-staande-voet allebei tevergeefs aan bij de kantonrechter in Haarlem, meldt de Telegraaf.

Imelda (18) gaat voor Senioren Partij

Imelda Meure is pas 18. En ze wil de Alkmaarse gemeenteraad in voor… de Senioren Partij. ‘Als ik de Kieswijzer invulde, kwam ik steeds bij hen uit’, zegt ze in het Noordhollands Dagblad. Ze staat als nummer 17 op een onverkiesbare plaats, maar je weet maar nooit wat voorkeursstemmen kunnen doen. “Betaalbaar wonen, bijvoorbeeld. Dat is net zo goed een punt voor jonge mensen als voor ouderen.”