Senioren Journaal van donderdag 18 november
Met bankhelpdeskfraude al gauw 10 mille kwijt
Oplichters proberen steeds vaker klanten te verleiden om geld over te maken naar een rekeningnummer van hen, schrijft Trouw. Deze ‘spoofing’ heeft steeds vaker succes. In de eerste helft van dit jaar maakten criminelen zo 16,5 miljoen euro buit. In heel 2020 was dat 26,7 miljoen euro. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vreest voor een flinke stijging van het schadebedrag. De fraude zou maandelijks driehonderd slachtoffers opleveren, een gedupeerde zou al snel 10.000 euro kwijt zijn. Slachtoffers zijn volgens de Betaalvereniging Nederland met name ouderen.
Activering werkloze opa heeft effect
Een hervorming in 2004, waardoor er minder grootvaders werkloos waren, blijkt nu effecten met zich mee te brengen die op meer dan één generatie doorwerken in de vorm van verbeterde schoolprestaties van kleinkinderen, blijkt uit een studie in het economenvakblad ESB. “Met name voor jonge kinderen, en voor kinderen van wie de grootouders een lage sociaaleconomische status hebben, heeft substitutie van informele kinderopvang door grootouders vanwege de hogere kwaliteit van formele kinderopvang een aanzienlijk effect.”
Minder behandelen en betere uitkomsten
Regelmatig krabden specialisten in het UMCG zich achter de oren wanneer oude kwetsbare kankerpatiënten intensief behandeld werden en van het ene onderzoek naar het andere gingen. Om beter aan te sluiten bij de voorkeuren van patiënt, verrichtte Suzanne Festen onderzoek naar een passend behandelplan. Dat heeft bij het UMCG intussen geleid tot een nieuwe werkwijze, schrijft Zorgvisie.
Verbetering patiëntveiligheid ouderen
Patiënten van zeventig jaar en ouder moeten bij een ziekenhuisopname volgens de landelijke richtlijnen worden gescreend op kwetsbaarheid, om zodoende functieverlies te voorkomen. Het Nivel meldt dat het bestuderen van praktijkvariatie leidt tot verbetersuggesties voor de patiëntveiligheid bij kwetsbare ouderen.
Uitstel verpleeghuisopname om eigen bijdrage
De stijging van de eigen bijdrage voor verpleeghuiszorg in 2013 leidde tot uitstel van verpleeghuisopname, met name onder ouderen van wie de eigen bijdrage fors steeg. Door het uitstel nam de thuiszorg licht toe. De totale collectieve zorguitgaven daalden. Wel nam de financiële onzekerheid voor ouderen toe. Dat blijkt uit een onderzoek ‘van het Centraal Planbureau en de Erasmus Universiteit.
‘Chronisch zieken, kom bij ons’
“Ik zeg tegen mijn studenten: bent u niet verbaasd dat we nooit advertenties zien met de tekst ‘chronisch zieken, kom bij ons’?”, aldus de Rotterdamse emeritus hoogleraar Zorgverzekeringen Wynand van de Ven bij het begin van het overstapseizoen. “Dan wordt zo’n verzekeraar overspoeld met verliesgevende mensen. Het is gênant dat we die advertenties niet zien.”
Vitaliteitsdagen in beeld
In het kader van het project Vitaliteitsdagen van KBO-Brabant heeft het televisieprogramma ‘Doe maar duurzaam’ van RTL-Z opnamen gemaakt van de Vitaliteitsdag bij Afdeling Lierop. KBO-Brabant organiseert deze dagen samen met lokale afdelingen en partners als Avans Hogeschool en ROC’s’. Hiertoe opgeleide vrijwilligers voeren samen met studenten een aantal vitaliteitsmetingen uit bij de deelnemende senioren.
Masterplan voor de ouderenzorg?
Een van de punten uit het in september door CDA en VVD geschreven formatiestuk om D66 te ‘pleasen’, dat gisteren uitlekte, luidt: Er komt een toekomstbestendig plan voor de ouderenzorg, met passende oplossingen voor de combinatie van uitdagingen waar de ouderenzorg voor staat (vergrijzing, tekorten op de arbeidsmarkt, passende huisvesting voor senioren.
Gebruik maken van financiële voorzieningen
Senioren maken lang niet altijd gebruik van hun recht op sociale regelingen. KBO-PCOB de afgelopen jaren aandacht gevraagd voor het probleem dat veel senioren niet weten dat ze recht hebben op huur- en zorgtoeslag. De seniorenorganisatie is daarom blij dat de Nationale Ombudsman een onderzoek is gestart naar het niet gebruiken van vooral financiële voorzieningen door kwetsbare ouderen, en de oorzaken daarvan.
Hoe organiseer je logeerzorg
Wat is er nodig om logeerzorg te organiseren? Welke partijen betrek je en met welke afspraken? En: wie financiert het eigenlijk? Allemaal vragen die om de hoek komen bij logeerzorg. Een handreiking van VNG biedt de helpende hand. Het document geeft praktijkvoorbeelden en brengt de mogelijkheden om mensen te laten logeren in kaart.
Workshop Alcohol en ouderen
Onis Welzijn, Novadic-Kentron en GGD Brabant-Zuidoost verzorgen op dinsdag 30 november de workshop ‘Alcohol en ouderen, speciaal voor vrijwilligers’. “In deze workshop wordt gekeken naar alcoholgebruik op latere leeftijd, de invloed hiervan op het dagelijks leven en wat jij in jouw rol als vrijwilliger met signalen zou kunnen doen.”
Kun je zelf dementie voorkomen?
Met deze vraag houdt neuro-epidemioloog en onderzoeker dr. Sebastian Köhler zich al 12 jaar bezig. Samen met zijn collega’s van de universiteit in Maastricht heeft hij verschillende beschermende en risicofactoren voor de kans op dementie aangetoond. ‘Het is heel belangrijk dat we hier meer aandacht aan gaan besteden bij het brede publiek. Daar valt nog veel te winnen.’