Senioren Journaal van dinsdag 18 januari

Mantelzorgers voor het blok gezet

De ongeveer 5,5 miljoen mantelzorgers in Nederland nemen steeds meer zorgtaken over. Dat is geen vrijwillige keuze, mantelzorgers worden voor het blok gezet, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL in Trouw. Zij pleit voor een soort samenwerkingsverband van mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals. Als het mantelzorgers te veel wordt, kunnen zij daarop terugvallen.

Minder personeel in verpleeghuizen

De zorg voor ouderen in een verpleeghuis komt in de knel doordat het kabinet wil korten op het aantal mensen dat er werkt. Oppositiepartijen willen volgens het AD vandaag in het debat over de regeringsverklaring dat het plan van tafel gaat. Er geldt in de verpleeghuizen nu een minimale personeelsbezetting op afdelingen. In het regeerakkoord staat dat die personeelsnorm onhoudbaar is. Het Centraal Planbureau waarschuwt echter dat bewoners van een verpleeghuis door die ingreep minder en slechtere zorg krijgen.

Handboek ‘Ik ben niet eenzaam’

“Jaarlijks worden er honderden projecten en campagnes bedacht om eenzame ouderen te bereiken. Vaak treffen deze nauwelijks doel omdat ze, onbedoeld, over de hoofden van de mensen gaan.” Communicatiestrateeg Alet Klarenbeek biedt met haar boek ‘Ik ben niet eenzaam’ een “praktische gids voor professionals die effectiever willen communiceren en hun doelgroep daadwerkelijk willen bereiken en betrekken”.

Mens tot mens contact bij gemeente

Het CDA Middelburg maakt zich in het verkiezingsprogramma 2022 – 2026 sterk voor integraal ouderenbeleid, meldt Zeelandnet: Via mens tot mens contact kunnen ouderen bij de gemeente terecht met vragen over zorg, wonen en toegankelijkheid. Ze krijgen daarbij ook ondersteuning bij zaken die digitale vaardigheden vragen.

Baliemedewerker beter te verstaan

De gemeente Berkelland heeft apparatuur aangeschaft om de hulp aan de balie voor slechthorenden te verbeteren. Handig nu de communicatie er door kuchschermen en mondkapjes niet duidelijker op wordt, aldus dagblad Tubantia. Gehoorondersteuning heet het. Slechthorenden kunnen kiezen uit drie mogelijkheden: een koptelefoon, een ringleiding of het aansluiten van de persoonlijke streamer, behorend bij het eigen hoortoestel.

Politieke confrontatie rond AOW

Het nieuwe kabinet stevent vandaag en morgen in het debat over de regeringsverklaring af op een harde confrontatie met de oppositie over de hoogte van de AOW. Volgens de Volkskrant is de toon gezet door 50Plus-senator Martin van Rooijen: een statushouder die bijstand krijgt, ontvangt straks meer dan een oudere met AOW. Intussen gloort er een nieuw pensioenstelsel en dat doet wat het belooft, aldus het AD: De kans op hogere pensioenen is veel groter dan het risico van een lager pensioen.

Koopkracht krijgt knauw

Voor alle huishoudens daalt dit jaar de koopkracht, zo blijkt uit de koopkrachtberekeningen van budgetinstituut Nibud. “Werkenden die een minimuminkomen verdienen en ouderen met alleen AOW en een klein aanvullend pensioen komen echt klem te zitten”, zo vreest directeur Arjan Vliegenthart. AOW’ers met een aanvullend pensioen zien hun koopkracht tussen de 25 en 63 euro dalen. Een stel met alleen een AOW-uitkering gaat er bijna 20 euro op achteruit.

Als 99-jarige een boek schrijven

Als 99-jarige je eerste boek schrijven? Bep Kamphuis-van Delft uit Wijk en Aalburg heeft het gefikst. Maar ze is meer opzichten bijzonder, aldus dagblad BN De Stem: E-mailen, bankieren via de iPhone, zelf koken en rondrijden in de scootmobiel. Eigenlijk doet ze alles nog zelf. Het boek van Bep deel 1, zoals de titel luidt, is een soort biografie over de eerste periode van haar leven. “Ik heb familie en bekenden een e-mail gestuurd om het boek op te halen. Dan heb ik gelijk ook weer wat aanspraak.”

Verpleegkundig leiderschap

‘Vooral tijdens de hoge COVID-19-ziektepieken zag je in de ouderenzorg verpleegkundig leiderschap in optima forma’, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols bij ZonMw. ‘Het is onder meer aan al die verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden in verpleeghuizen te danken dat de meeste bewoners veilig in de verpleeghuizen konden blijven als ze getroffen werden door COVID-19.”

John de Wolf aftrap Silver Starters

Oud-profvoetballer John de Wolf zal op 15 februari online de aftrap van Silver Starters verzorgen. Dit is een gratis online leerprogramma van Leyden Academy en Aegon, waarin vijftigplussers van 15 februari tot en met 7 juni handvatten krijgen om hun idee om te zetten in een eigen bedrijf. John de Wolf was bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid boegbeeld voor de aanpak van werkzoekende ouderen en was ook als ANBO-ambassadeur actief.

Geef oudere waar hij recht op heeft

Ouderen worden na 45 tot 52 jaar werken bestraft omdat zij uitgesteld loon hebben opgespaard en jarenlang premies hebben betaald, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf naar aanleiding van het ontkoppelen van AOW en minimumloon. “Wat is de volgende stap? Iedereen met een zelf betaald pensioen, hoger dan gemiddeld, de AOW afpakken?” In de ‘brief van de dag’ in het AD wordt gesteld dat het ouderwets indexeren van de pensioenen veel zou oplossen. “Het geld is er en ook voor de komende zestig jaar zal er met bijna 1800 miljard in de pot meer dan genoeg zijn.”

Vakantiehuis ideaal voor senioren

Er staan 300.000 woningen met een tuintje in Nederland, maar die vooralsnog enkel aangemerkt zijn als recreatiewoning. Ruim 65 procent daarvan is in particulier bezit (dus geen vakantiehuisje op een commercieel park), schrijft een Telegraaf-lezer. “Deze woningen kunnen op korte termijn nog aan de woningmarkt worden toegevoegd. Ideaal voor (duo-)starters, senioren en alleenstaanden.”