Senioren Journaal van donderdag 17 juni

Klimaatverbond wil hitteregisseurs

Het huidige overheidsbeleid is erop gericht om ouderen langer thuis te laten wonen. Dit leidt tot meer eenzaamheid, wat deze ouderen extra kwetsbaar maakt voor hitte, aldus Klimaatverbond Nederland in NRC. “Want wie houdt er een oogje in het zeil of iemand tijdens een hittegolf wel voldoende drinkt en koel blijft?” Het Klimaatverbond pleit voor het aanstellen van hitteregisseurs op alle bestuurlijke niveaus. “En als je je oudere buurvrouw helpt bij het ventileren van de woning, kun je ook meteen een bakkie doen.”

Veel spoedeisende hulpopnames te vermijden

Veel spoedeisende hulpopnames van 65-plussers kunnen worden voorkomen door middel van enkele preventieve maatregelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Deloitte. Het accountants- en adviesbureau voerde het onderzoek uit in samenwerking met zorgorganisaties Goudenhart en GGD GHOR Nederland. Naar voren komt dat de combinatie van de mentale, fysieke én financiële gezondheid voor een groot deel bepaalt of ouderen op de spoedeisende hulp terechtkomen.

In verpleeghuis niet slechter af dan thuis

Verpleeghuizen hebben niet bepaald een glansrijk imago – je moet wel heel ver heen zijn, wil je daar gaan zitten. Onterecht, die opvatting, zegt gezondheidswetenschapper Judith Bom in de Volkskrant. Zij promoveert deze week in Rotterdam op de impact van verpleeghuisopname en de rol van mantelzorg. Haar belangrijkste ontdekking na het vergelijken van grote hoeveelheden studies naar het wel en wee van ouderen en hun mantelzorgers: mensen die worden opgenomen in een verpleeghuis, zijn daar niet slechter af dan thuis.

‘Kwaliteit verpleeghuiszorg sterk verbeterd’

Meer tijd voor aandacht, dat is volgens betrokkenen de belangrijkste opbrengst van de 2,1 miljard euro die de afgelopen vier jaar werd geïnvesteerd voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Demissionair minister De Jonge nam woensdag de publicatie ‘Tijd voor aandacht’ van ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, in ontvangst. In de bundel zijn persoonlijke ervaringen van zorgmedewerkers, verpleeghuisbewoners en zorgbestuurders over de kwaliteitsverbeteringen opgetekend.

‘Hardere afspraken nodig over bouwen’

Er moeten hardere afspraken gemaakt worden over het onlangs gesloten woonzorgakkoord over de bouw van 160.000 ouderenwoningen. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor een nieuw kabinet. Dat zegt John Bos, bestuurder bij Woonzorg Flevoland en namens ActiZ lid van de taskforce die het woonakkoord heeft opgesteld, tegen Zorgvisie. “Het vraagt iets van de wijken en de omgeving als je mensen langer thuis wil laten wonen.”

‘Samen wonen moet makkelijker’

Het zou één van de oplossingen kunnen zijn voor de grote woningnood in de stad Utrecht: wooncoöperaties. Dat is, kort gezegd, een groep mensen (er zou veel animo zijn bij ouderen) die samen woningen gaan bouwen of overnemen, beheren en er wonen. Het beginnen van zo’n wooncoöperatie is nu erg lastig, aldus RTV Utrecht. Vergunningen aanvragen, veel papierwerk en instanties die moeilijk doen. Dat moet makkelijker, vinden de ChristenUnie en GroenLinks.

Betekenisvol contact tussen jong en oud

Het juni-nummer van tijdschrift Gerōn staat in het teken van ontmoetingen tussen generaties en de meerwaarde van contact en wederkerigheid tussen jong en oud. Leyden Academy is gevraagd om hierop te reflecteren en enkele intergenerationele projecten te belichten. Verkend wordt of en hoe intergenerationeel contact de beeldvorming over en weer in positieve zin kan beïnvloeden. De conclusie van de auteurs luidt dat het draait om de kwaliteit van het contact, voorbij de leeftijd.

Zorgboerderijen op de hei

In opdracht van Brabant Zorg ontwierp KAW architecten uit Rotterdam in de groene omgeving van Maashorst bij Schaik een aantal woonzorggebouwen met daarbij een winkeltje waar streekproducten worden verkocht, genaamd ‘De Nieuwe Hoeven’. Verder bevinden zich rondom het boerderijcomplex een voedselbos, een plukroute, teeltvelden voor groenten en een hooiberg. Allemaal met het oog op het welzijn van de bewoners; stimulans om naar buiten te gaan en bewegen.

‘Financiën in eigen handen’

Hoe houd je als oudere in deze tijd je financiën veilig in eigen hand en voorkom je slachtoffer te worden van financiële uitbuiting. In Tubbergen lanceerde Veilig Thuis Twente een bijzonder puzzelboekje ‘Financiën in eigen handen’ voor ouderen vol met tips. Het volgens Tubantia om tips over bijvoorbeeld veilig digitaal bankieren, informatie over babbeltrucs en over een levenstestament, maar ook waar ouderen veilig hulp kunnen vragen wanneer zij merken dat ze niet meer goed in staat zijn om helemaal zelf hun financiën te regelen.

Oplossing inwonende mantelzorger

Stel: je trekt als volwassene opnieuw bij je hulpbehoevende vader of moeder in om mantelzorg te verlenen. Dan kan er een probleem ontstaan op het moment dat pa of ma overlijdt of verhuist, omdat je als inwonend kind officieel meestal geen medehuurder bent. Woningbouwcorporatie Alwel heeft de gemeenteraad van Etten-Leur beloofd in zulke gevallen mee te zoeken naar een oplossing, schrijft BN De Stem.