Senioren Journaal van vrijdag 17 december

Keuzehulp onderzoek naar dementie

Onderzoekers van het MUMC+ en het Radboud UMC hebben in samenwerking met Thuisarts.nl een keuzehulp ontwikkeld die mensen met geheugenklachten, hun naasten en huisarts kan ondersteunen bij de beslissing om wel of niet te starten met een diagnostiektraject naar dementie.

‘Woonwensen heel verschillend’

De gemeente Dronten merkt dat ouderen niet alleen behoefte hebben aan appartementen. Er is bijvoorbeeld ook vraag naar huizen met een tuin vlakbij het centrum. Hiervoor zijn nu twee plannen in de maak, meldt De Drontenaar. De gemeente merkt op dat dé senior niet bestaat en dat ouderen heel verschillende woonwensen hebben: Het voldoen aan de woonwensen van ouderen is elke keer een zoektocht. 

Wmo-abonnementstarief op de schop

Er komt een ‘eerlijkere eigen bijdrage’ voor de huishoudelijke hulp. Het huidige Wmo-abonnementstarief gaat op de schop. Het nieuwe kabinet gaat duidelijk afbakenen wat onder jeugdzorg wordt verstaan. Gemeenten krijgen de komende jaren extra geld voor de jeugdzorg, maar niet helemaal in lijn met de uitspraak van de arbitragecommissie, meldt Binnenlands Bestuur.

Wennen aan burgers die mee willen doen

KBO-Brabant vroeg alle afdelingen of hun gemeente de verplichte WoonZorgVisie had opgesteld en of ze daarbij betrokken waren geweest. Een kwart wist er iets van, maar bijna nergens hebben ouderen een actieve rol gespeeld. Dat blijkt uit een artikel in Wijzer Wonen (LVGO). KBO-Brabant  ziet intussen overal proeftuintjes ontstaan, allemaal van onderaf georganiseerd. “Juist die basis willen versterken. Daar ontstaat overigens wel een zekere spanning, want het openbaar bestuur moet nog erg wennen aan burgers die mee willen praten en doen” 

Armste ouderen delen niet mee 

Veel ouderen hadden gehoopt er de komende jaren iets bij te krijgen. Dat lijkt voor een groep AOW’ers niet te gebeuren, aldus het AD. Dat komt doordat het nieuwe kabinet van plan is de hoogte van de AOW niet automatisch mee te laten stijgen met de verhoging van het minimumloon, wat normaal gesproken wel gebeurt met alle uitkeringen. Volgens een commentaar van het AD moet het nieuwe kabinet hier nog eens goed naar kijken: Veel ouderen hebben het echt niet breed, de  allerzwakste ouderen op achterstand zetten, zou een valse start van het kabinet betekenen. Een Volkskrant-lezer schrijft: “Deze denivellering voor ouderen is een bewuste beslissing die aantoont dat het nieuwe kabinet het harteloze beleid van het vorige doorzet.” Een andere Volkskrant-lezer: Voor wie afhankelijk is van de AOW heeft Rutte IV een transparant negeerakkoord gesloten.

Sociale zekerheid pgb-zorgverleners

De rechtbank van Rotterdam geeft zorghulp Carol Kollmann gelijk in haar rechtszaak tegen de UWV. De rechter vindt dat de bepaling die zorghulpen uitsluit van sociale zekerheidsregelingen neerkomt op indirecte discriminatie. Die mag van nu af aan niet meer toegepast worden.  De uitspraak wordt volgens de NOS gezien als een mijlpaal voor pgb-zorgverleners.

Digitaal parkeren: mag het aub simpel?

De gemeente Etten-Leur stapt over op digitaal parkeren. Inwoners voelen zich overvallen, meldt dagblad BN De Stem. “Ze denken dat al die ouderen digitaal vaardig genoeg zijn om via mijn.2park.nl een account aan te maken en kentekens in te voeren? Dat gaat fout”, zegt de KBO-voorzitter van Etten. Zijn vraag aan de gemeente: mag het alsjeblieft simpel? “Je kunt wel een dementievriendelijke gemeente willen zijn, maar Etten-Leur wordt vooral een ouderenonvriendelijke gemeente.” 

Kerstkaart als klein gebaar

Als Ysaline (10) en Avinash (10) hun kerstkaarten voor eenzame ouderen hebben geschreven, op de werkkamer van minister Hugo de Jonge, brengen ze die lopend naar de bewoners van een verpleeghuis in de buurt. Na wat heen en weer gepraat met De Jonge kwam het tot een tekst op de kerstkaart waarin staat ‘ik leef met u mee’, aldus AD Groene Hart. De Jonge vindt het een hartstikke mooie tekst. “We kunnen het probleem van eenzaamheid niet voor iedereen oplossen, maar met een klein gebaar als een kerstkaart maken we voor veel mensen het verschil.” Op 1762 scholen in Nederland werden donderdag kerstwensen geschreven door leerlingen aan ouderen, een actie van het Nationaal Ouderenfonds. 

Woonzorgaanbod gekleurde vergrijzing 

Bij de woonzorgvisies van gemeenten valt volgens Platform 31 op dat er weinig aandacht is voor ouderen met een migratieachtergrond. Om te zorgen voor een goede aansluiting op de vraag, nemen steeds meer ouderen met een migratieachtergrond (of hun kinderen) het heft in eigen hand. Platform31 en expertisecentrum Pharos voeren samen een project uit, gericht op het verbeteren van de positie van ouderen met een migratieachtergrond en een behoefte aan woonzorg of ondersteuning. 

 ‘Gepensioneerden voor kabinet dor hout’

Het nieuwe kabinet beschouwt gepensioneerden als dor hout, schrijft  een lezer van Trouw. “Minimumloon en uitkeringen gaan omhoog, maar niet de AOW. En de pensioenen stijgen ook al tijden niet meer.” 

Oma Diny houdt afstand, oma Gerda knuffelt

Dat coronaminister Hugo de Jonge benadrukt de kinderen niet naar opa en oma te brengen tijdens de schoolsluiting begrijpt Hans van de Sande, massapsycholoog, zegt hij in het AD. Hij is er ook voorstander van. Zelf is hij opa van vijf kleinkinderen die hij zo min mogelijk ziet.

Volgens hem kunnen opa’s en oma’s rationeel begrijpen dat het niet verstandig is hun kleinkinderen te zien, maar emotioneel kunnen ze dat niet aan. “De meeste ouderen zijn doodsbang voor corona, maar denken dat ze het van hun bloedeigen kleinkinderen niet kunnen krijgen. Toch zou het het beste zijn als mensen van boven de 50 zo min mogelijk in contact komen met mensen onder de 50. Maar leg dat maar eens uit aan een oma. Die wil haar kleinkinderen knuffelen.”