Senioren Journaal van donderdag 16 september
Huisbezoek uitgebreid
Het huisbezoek aan ouderen in Heerlen wordt vernieuwd en uitgebreid per 1 oktober. Zo gaat de leeftijd waarop iedere Heerlenaar een huisbezoek aangeboden krijgt, omlaag van 80 naar 75 jaar. Daarnaast kunnen ook mensen van 66 jaar en ouder desgewenst een bezoek aanvragen. Ook zijn de gesprekken anders van aard. De ouderenconsulenten geven meer uitleg over financiële regelingen en mogelijkheden om anderen te ontmoeten in de buurt.
Coronabewijs per post
“Lukt het echt niet, of willen mensen het niet, dan kunnen we coronabewijzen per post versturen”, zegt het ministerie van VWS tegen de NOS over de digitale worstelingen van ouderen om een coronabewijs te bemachtigen. “We hebben inmiddels ruim 60.000 keer zo’n coronabewijs opgestuurd per post. Het is belangrijk dat coronatoegangsbewijzen voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen die minder vaardig zijn met smartphones of computers.”
Ouderenzorg zelf betalen
Je kunt je afvragen welke zorg echt noodzakelijk is en welke zorg meer luxe en franje is en daar kunnen mensen dan wellicht meer zelf een eigen bijdrage aan leveren, aldus EenVandaag over een gisteren verschenen rapport over de onhoudbaar genoemde kostenstijgingen in de zorg. Gezondheideconoom Xander Koolman: “Mijn ouders kunnen hun zorg bijvoorbeeld heel goed zelf betalen”, geeft Koolman als voorbeeld van zorg die via een eigen bijdrage bekostigd kan worden. “Zij krijgen dat nu gesubsidieerd. Het is maar een vraag of dat een keuze is die we straks nog willen.”
‘Koopkracht blijft flink achter’
Gemiddeld steeg volgens cijfers van het CBS de koopkracht aardig, maar gepensioneerden zijn flink achtergebleven, constateert ANBO. “Daarmee wordt nog maar eens duidelijk dat het beleid van de overheid leidt tot een scherpe deling tussen de werkenden en niet-werkenden in ons land.”
‘Pensioenen. Lekker belangrijk.’
Aan een kort debat over het pensioenakkoord deden gisteren in de Tweede Kamer maar vijf van de negentien partijen mee. “Letterlijk een handje vol”, constateert Koepel Gepensioneerden. “Niet meer. Want zo belangrijk zijn pensioenen en zo belangrijk zijn gepensioneerden (niet).”
‘Dit is de ouderenzorg’
“Met de hashtag #ditisdeouderenzorg willen we het verhaal van onze levendige sector vertellen”, meldt brancheorganisatie ActiZ. “Via een digitaal tijdschrift en een ActiZ Instagram-pagina brengen we op een nieuwe, online manier de mooie verhalen uit de ouderenzorg dichterbij.”
Een potje schaken en een wandeling
Burennetwerk in Amsterdam heeft sinds 2016 een samenwerking met Cordaan Thuiszorg in de vorm van de service van de Matchmakers Informele Zorg. Informele zorg is alle zorg die geleverd wordt door mantelzorgers en vrijwilligers in aanvulling op de formele zorg. Een Burennetwerk-reporter laat zien hoe dat in de praktijk gaat.
Zomaar geldezel na selfie
Steeds meer ouderen laten zich al dan niet bewust strikken als geldezel voor criminele bendes. Witwasbestrijder Fourthline ziet volgens de Telegraaf, naast jongeren met een sociale achterstand, een scherpe stijging van 65-plussers die ’hulp’ krijgen van criminelen om bijvoorbeeld bankrekeningen te openen waarmee zwart geld wordt witgewassen.
Juiste keuze hulpmiddel
“Gelukkig zijn er honderden (zorg)hulpmiddelen en materialen die kunnen helpen. Maar om iets te kiezen dat passend is, heb je eerlijke informatie nodig. Onafhankelijk en betrouwbaar.” De Vilans Hulpmiddelenwijzer biedt die informatie.” Vilans geeft tips voor de aanschaf van het juiste hulpmiddel en informatie over vergoedingen.
Ambassadeurs zorgtechnologie
In de regio Utrecht is een aantal zorgprofessionals in de sector Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) gestart met de training ambassadeurs zorgtechnologie. De aanstaande ambassadeurs zorgtechnologie gaan naast hun reguliere werk 6 uur per week hun collega’s onder meer inspireren en begeleiden bij het gebruik van zorgtechnologie.
‘Wees niet woke in dementiezorg’
Zingen doet een beroep op de mogelijkheden van dementerenden, schrijft verpleegkundige Job van Amerongen. “We doen het regelmatig en uit volle borst. Een greep uit ons repertoire: Moriaantje (‘zo zwart als roet’) , Sarie Marijs (‘ik was zo bang dat die kakies mij zou vang’) Waar de blanke top der duinen (‘ik heb u lief mijn Nederland’) en De Zilvervloot (‘Piet Heijn, zijn daden benne groot’). De teksten zijn niet bepaald woke en inclusief. Maar het zingen genereert veel positieve energie. Het duurt nog even voor we de generatie van de Beatles en de Stones ontvangen. Tot die tijd vragen we woke Nederland dispensatie om ‘onze liederen’ te blijven zingen.”
Slimme speaker helpt met ongeveer alles
“Langer thuis blijven wonen is het beleid van de overheid, maar vooral de wens van veel ouderen. De juiste kennis en handigheden brengen dat binnen handbereik.” De Telegraaf geeft een aantal tips, zoals: een robotstofzuiger neemt werk uit handen. Lichtsensoren zorgen bij nachtelijk toiletbezoek voor automatische verlichting. Een slimme speaker helpt met zo ongeveer alles: vraag hem de tijd, om iemand te bellen, welk weer het wordt of om de lichten aan te doen.
‘Nu al met pensioen, moet dat?’
Niet iedere AOW’er die wil doorwerken, mag ook doorwerken. In sommige cao’s en arbeidscontracten is opgenomen dat het arbeidscontract vanzelf eindigt als een werk- nemer de AOW-leeftijd bereikt, schrijft het AD. Wil je toch niet met pensioen? Dan kun je met je werkgever overleggen over een nieuw contract. De AOW’er heeft een gunstige onderhandelingspositie, zegt ouderenbond ANBO. “Bepaalde premies, zoals de pensioenpremie en de premie voor de WW-uitkering, hoeven niet meer te worden ingehouden. Voor hetzelfde nettosalaris is de werkgever dan minder geld kwijt.”