Senioren Journaal van dinsdag 16 november

‘Uitstellen zorg gaat veel levensjaren kosten’

Ziekenhuisbedden stromen sneller vol dan verwacht, de opnamepiek is nog niet bereikt en het uitstellen van zorg gaat de samenleving flinke gezondheidsschade berokkenen. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding maandagmiddag tijdens zijn eerste persconferentie sinds maanden. Hij vermoedt volgens de Volkskrant dat het uitstellen van zorg meer levensjaren gaat kosten dan er aan winst is geboekt met het bieden van covidzorg.

Onder de 80 pas in januari boosterprik

Ouderen onder de 80 jaar worden waarschijnlijk pas vanaf januari uitgenodigd voor hun boosterprik, van oud naar jong. De prikcampagne gaat tot diep in 2022 duren, voorspelt de GGD volgens de Volkskrant. De GGD verwacht tot zeker half februari nodig te hebben om de derde vaccinatieprik aan 60-plussers toe te dienen. Daarna zijn de jongere leeftijdsgroepen aan de beurt in een prikcampagne, die naar verwachting doorloopt tot mei 2022. Deze week ontvangen de eerste 90-plussers hun uitnodiging voor de boosterprik.

Besmettingscijfers 50-plussers stabiliseren

Het aantal nieuwe positieve tests onder ouderen lijkt te stabiliseren, aldus RIVM-baas Jaap van Dissel. In een presentatie aan de Tweede Kamer liet hij gistermiddag zien dat de razendsnelle toename van besmettingen in de afgelopen week vooral heeft plaatsgevonden in leeftijdsgroepen onder de 50 jaar. Daarboven is het aantal meldingen maar licht gestegen. ‘Niet onbelangrijk, want in deze groepen vinden de meeste ziekenhuisopnamen plaats’, aldus Van Dissel volgens de Volkskrant.

‘Financieel misbruik te laat aangepakt’

De lokale aanpak van financiële ouderenmishandeling stokt juridisch vaak bij vroege signalering. Tijdelijke bewindvoering wordt nog weinig ingezet, meldt Binnenlands Bestuur. ‘We lopen meestal achter de feiten aan’, zegt een ervaren wijkagent. Het aantonen van de noodzaak van een maatregel kost volgens een zelfstandig bewindvoerder veel tijd. Het ministerie van VWS is bezig een ‘expertpool’ op te zetten, waar gemeenten en regio’s expertise kunnen inhuren.

Thuiszorg met tijd en taart

Samantha Gooding (34) deelt op LinkedIn hoe ze cliënten van haar eigen wijkteam Loyal Care Thuiszorg toch ‘die extra aandacht’ geeft; kwaliteitszorg buiten werktijd, zoals ze het tegenover het AD noemt. Ze vertelt ze over de 83-jarige mevrouw Dorsman, een van de cliënten die ze regelmatig iets van haar eigen tijd geeft en bij wie ze ’s middags plotseling op de stoep stond, met taart: het bericht werd door bijna een miljoen mensen bekeken.

Proef met doorstroming succesvol

De proef van Woningstichting Nieuwkoop (WSN) met hSet stimuleren van doorstroming is succesvol verlopen. De gekozen aanpak is nu vast onderdeel geworden van het huisvestingsbeleid, meldt AD Groene Hart. Om de overstap naar een seniorenwoning makkelijker te maken, krijgen ouderen voorrang als zij een sociale huurwoning achterlaten. Daarnaast is de nieuwe huurprijs maximaal 50 euro hoger.

Hoe stroom je door met hypotheekvrije woning?

“Heel veel senioren wonen in een koophuis dat hypotheekvrij is. Op het moment dat ze willen gaan huren, gaan ze er eigenlijk op achteruit”, zegt wethouder Reshma Roopram van Barendrecht in Goedemorgen Nederland over de het bevorderen van doorstromen op de woningmarkt. “Dat komt door de te hoge huurprijzen. Je moet niet alleen een aanbod creëren, maar ook kijken hoe je het aantrekkelijker maakt voor senioren om die stap te wagen.”

‘Koepel pleitte juist hard voor indexatie’

De Koepel Gepensioneerden heeft vanaf het begin af aan stevig gepleit voor snelle indexatie van de pensioenen, schrijft voorzitter John Kerstens in dagblad BN De Stem. “Het is mede die inzet geweest die ertoe heeft geleid dat dat onderwerp nu op de politieke agenda staat.” Kerstens reageert op een opiniestuk waarin werd gemeld dat de Koepel Gepensioneerden zou hebben ‘vergeten harde afspraken te maken over de indexering [van pensioenen].’ Volgens de voorzitter is dat een bewering die de Koepel Gepensioneerden (die zich juist vanaf dag één sterk maakt voor indexatie – en die overigens helemaal geen partij was bij het pensioenakkoord) schade berokkent “doordat een verkeerd beeld wordt geschetst van onze vereniging”.

Zorgcoöperatie begint met inloopochtenden

In Geesteren is een zorgcoöperatie opgericht: ZoCo Geesteren. Vrijwilligers beginnen vanaf 1 januari met twee inloopochtenden in het dorpshuis, meldt dagblad Tubantia. “We zijn van plan straks een gezamenlijke maaltijd aan deze opvang toe te voegen. De theorie is dat de inloop of opvang een preventief effect heeft.’

Obstakels financiering burgerinitiatieven

Het is tijd voor een eenvoudigere en structurelere financiering van zorgzame gemeenschappen. Dat is een belangrijke conclusie uit de eerste Monitor Zorgzame Gemeenschappen 2020 die Nederland Zorgt voor Elkaar, Movisie en Vilans uitvoerden onder ruim 300 burgerinitiatieven in wonen, zorg en welzijn. De monitor laat zien dat de beweging van bewonersinitiatieven groeit en impact heeft.

Prettig Langer Thuis in Ouder-Amstel

In het gemeentehuis van Ouder-Amstel zijn de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar het activiteiten- en ondersteuningsaanbod voor ouderen in Ouder-Amstel. De resultaten geven veel aanknopingspunten voor verbetering en uitbreiding van het aanbod van activiteiten en dienstverlening, zodat dit beter aansluit bij de wensen en behoeften van ouderen zelf, aldus het Weekblad voor Ouder-Amstel.

Specialistische zorg in Ede

Opella heeft een centrum voor specialistische zorg geopend, meldt Ede Stad. In dit centrum kunnen mensen tijdelijk gebruik maken van zorg, behandeling of observatie als thuis wonen even niet mogelijk is na een ziekenhuisopname of bij onduidelijke lichamelijke, psychische of sociale problemen. “We willen dat mensen zo snel mogelijk op een goede manier weer thuis kunnen wonen, met de ondersteuning die nodig is.”

Einde aan ruim 30 jaar Hovo in Rotterdam

Na ruim 30 jaar komt er een einde aan het hoger onderwijs voor ouderen (HOVO) in Rotterdam. Jaarlijks volgen tussen de 1500 en 2000 particulieren een cursus op academisch niveau. Het is voor Erasmus Academie financieel niet langer verantwoord om het cursusprogramma aan te bieden.

‘Versnippering preventie tegengaan’

Huisartsen, ziekenhuizen, ggz-instellingen en ouderenzorgorganisaties pleiten voor meer aandacht voor het sociaal domein bij preventie. Voorafgaand aan een debat op 18 november in de Tweede Kamer over leefstijlpreventie vragen beroeps- en brancheverenigingen om versnippering van preventie te voorkomen. “Het beperken van (zwaardere) zorg is essentieel om de groeiende vraag naar (ouderen)zorg op te kunnen vangen.”