Senioren Journaal van woensdag 16 maart
Platform met alles aan sport en cultuur
Om op cultuur- én sportgebied meer ouderen uit de luie stoel te krijgen gaat BoesCool55plus een professionele slag maken, meldt dagblad Tubantia. BoesCool55plus.nl biedt ouderen een platform waar alles te vinden is op gebied van sport en cultuur. “Er haken steeds meer aanbieders aan”, zeggen de kartrekkers.
Pandemie voorproefje op schaarste in zorg
De patiëntenbelangenbehartiger Zorgbelang Fryslân interviewde 240 verpleeghuisbewoners, zelfstandig wonende ouderen en mensen met een chronische aandoening over hun ervaringen met de coronacrisis. Eenzaamheid is volgens de Leeuwarder Courant de grote gemene deler die Zorgbelang Fryslân optekende uit de diepte-interviews, die tot oktober 2021 werden afgenomen.
Zoek het zelf maar uit
Het Sociaal en Cultureel Planbureau zegt wat iedereen die ermee te maken heeft al jaren denkt, schrijft het Haarlems Dagblad in een commentaar: het overhevelen van taken van de rijksoverheid naar de gemeenten – maar dan met een stuk minder geld erbij – werkt niet. Gemeenten staan dichter bij de inwoners, heette het. “Maar gemeenten die elk Wmo-dubbeltje moeten omdraaien, staan nu alleen nog maar tegenover de inwoners, in plaats van naast hen.” Het SCP roept Rutte IV op tot een ‘herbezinning’. Dat zijn volgens de krant andere woorden om te zeggen: het werkt niet, het gaat niet goed zo. Houd dus hiermee op en draai het terug.
Wonen en Zorg ouderen hét verkiezingsitem
“Het onderwerp ‘wonen’ is met kop en schouders het belangrijkste onderwerp in deze verkiezingen.” Dat is ook logisch, gezien de huidige woningmarkt in Nederland, zegt voorzitter Hans Adriani van Taskforce Wonen en Zorg op de website van brancheorganisatie ouderenzorg ActiZ. Volgens Adriana (wethouder Wonen in Nieuwegein) is het voor zorgorganisaties belangrijk om actief in gesprek te gaan met de lokale politiek.
Rijk neemt regie in bouw ouderenwoningen
De woningbouw in Nederland moet sneller en ook de bouw van ouderenwoningen moet in een stroomversnelling komen. Het Rijk gaat nadrukkelijk de regie hierin nemen en wil partijen aanspreken op de bouw van ouderenhuisvesting en denkt eraan om de woonzorgvisies, die nu nog maar matig van de grond komen, voor gemeenten te verplichten, schrijft Zorgvisie. De plannen zijn onderdeel van de Bouw- en Woonagenda.
De stem van ouderen
Op 21 april vindt in het provinciehuis van Groningen de Regiotour Groningen/Friesland plaats. Ouderen, professionals en beleidsmakers komen samen en praten over belangrijke thema’s voor ouderen. Aan het woord komen o.a. Geesje Nijhof en Coen van den Heuvel, beiden lid van Platform Pouwer en de Raad van Ouderen: over ouderenparticipatie en beeldvorming van ouderen.
Gemeente beëindigt kliko-service
De gemeente Dijk en Waard wil af van uitzonderingsgevallen. Daarom worden rolcontainers voor senioren niet meer aan de weg gezet. Dit blijkt volgens het Noordhollands Dagblad uit een recente brief van de gemeente aan bewoners van aanleunwoningen aan de Grundel in Broek op Langedijk. Volgens de gemeente is zo’n service geen primaire taak van de gemeente. ‘Wij vinden het belangrijk om inwoners van Dijk en Waard dezelfde service te bieden. Dat betekent dat wij uitzonderingsgevallen beëindigen.’
Coronavirus nu vooral bij ouderen
Het coronavirus gaat momenteel vooral rond onder ouderen. Het aantal positieve tests in die groepen stijgt snel. Bij jongeren daalt het aantal besmettingen juist, komt volgens WNL naar voren uit de wekelijkse cijfers van het RIVM.
Spaargeld als schip van bijleg
Mensen met veel spaargeld betalen vaak een enorme eigen bijdrage voor langdurige zorg, hoewel dat spaargeld een schip van bijleg is geworden, schrijft Volkskrant-redacteur Peter de Waard in een column over de de box 3-heffing: Iemand met 400 duizend euro spaargeld betaalt elke maand een eigen bijdrage van 2.400 euro, ook als er naast de AOW alleen maar een klein pensioen is. Iemand met 50 duizend vermogen en voor de rest dezelfde inkomsten, slechts 1.000 euro.
Slimme bril laat collega meekijken
In woonzorgcentrum Margaretha in Kampen werken ze sinds een paar weken met slimme brillen. Verzorgenden kunnen zo op afstand exact zien waarmee hun collega’s bezig zijn en elkaar helpen. Op termijn gaan naar verwachting alle veertien zorglocaties van IJsselheem in de regio ermee werken. “Hiermee kunnen we de groeiende zorgvraag een stukje beter aan.”
Schoon huis voor iedereen als uitdaging
Kwetsbare ouderen die naar de rechter moesten stappen om niet te vervuilen in hun eigen huis en een snoeihard rekenkamerrapport dat gehakt maakte van de handelwijze van de gemeente Eindhoven. Van de fouten die de afgelopen vier jaar gemaakt werden, maakten die rondom de toewijzing van huishoudelijke hulp de meeste slachtoffers, schrijft het Eindhovens Dagblad. Ook op andere onderdelen van de Wmo-zorg worden het spannende jaren.
Zelf energietoeslag aanvragen bij gemeente
Huishoudens die recht hebben op een extra compensatie voor de hoge energieprijzen kunnen die vanaf nu zelf aanvragen bij hun gemeente, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid volgens NU.nl. Het gaat om een toeslag van 800 euro. Deze is bedoeld voor lagere inkomens, bijvoorbeeld senioren met een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen, zelfstandigen met een minimuminkomen en werkenden die weinig verdienen.
Nu ook Oma’s Maaltijden
Oma’s Soep (soep gemaakt door eenzame ouderen samen met jonge vrijwilligers) is nu ook begonnen met Oma’s Maaltijden begonnen. “Die verkopen we nu bij Albert Heijn. Daar zijn we erg druk mee.” In de toekomst willen de initiatiefnemers van Oma’a Soep nog veel meer ouderen bereiken, melden zij bij NU.nl. “Het zijn er nu zo’n vijfhonderd per week, dat moeten duizend ouderen worden. En hopelijk lukt het ons ook om uit te breiden naar het buitenland.”
Robot brengt rust en regelmaat
Demente ouderen in een Haags zorgcentrum zijn dol op robot Valentijn, schrijft de Telegraaf. Hij praat met hen, speelt hun lievelingsmuziek en toont hun familiefoto’s. Hij is er altijd”, zegt uitvinder Jeroen Wildenbeest. “De bewoners vinden dat fijn. Ze houden van regelmaat en een bekend gezicht.”
Het delen van mantelzorg
Om de toenemende druk op mantelzorgers te verlichten, wordt in de omgeving van zorgvragers naar mogelijkheden gezocht om zorgtaken met anderen te delen. Veel mantelzorgers lijken hierbij echter een drempel te ervaren. Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie schrijft over een studie waaruit blijkt dat er bij de overwegingen van mantelzorgers om zorgtaken te delen sprake is van “een dynamiek tussen de belasting van mantelzorgers, vraagverlegenheid én de gepercipieerde wensen van zorgvragers, gecombineerd met controle willen houden over de mantelzorg en de vanzelfsprekendheid om het zelf te doen”.