Senioren Journaal van woensdag 16 juni

Rotterdam campagne Verborgen leed

“Zeker in de afgelopen coronatijd is er minder aandacht geweest voor ouderen. Daardoor is, ook in Rotterdam, de situatie van veel ouderen slechter geworden. Zo is er veel leed ontstaan dat lang niet altijd gezien wordt.” Via de campagne ‘Verborgen leed’ wil de gemeente Rotterdam aandacht vragen voor dit probleem. Dat doet de gemeente samen in een alliantie met diverse organisaties in de stad die hulp en ondersteuning bieden aan ouderen, deelnemers aan de Alliantie ouderenmishandeling.

‘Opsporing financieel misbruik vraagt samenwerking’

Financieel misbruik van ouderen is een probleem dat lastig aan te pakken is en dat niet snel aan het licht komt. Diverse instanties zouden daar beter in kunnen samenwerken en meer informatie moeten delen als er een vermoeden is van financieel misbruik. Da zei notaris Kees Krijger uit Leeuwarden gisteren (internationale dag tegen ouderenmishandeling) bij Omrop Fryslân. Ook inLeeuwarden is gestart met een lokale alliantie om met verschillende partijen uit te vinden hoe het beter kan.

‘Hoe kersvers Kamerlid ANBO uitholde’

Wie handig manoeuvreert weet als snel een belangrijk plekje in de polder te bemachtigen. Ook al halveert je achterban omdat de leden het niet eens zijn met de koers, ontdekte onderzoekscollectief Spit over het kersverse Kamerlid Liane den Haan. Toen ze nog leidinggaf aan de ouderenclub ANBO moest alles wijken voor een plek aan de tafel, aldus een groot artikel in Vrij Nederland.

Lang niet alle opleidingsplaatsen gevuld

In 2021 stromen in totaal 151 artsen in bij de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Dit betekent dat er 109 van de 260 beschikbare plaatsen niet worden gevuld. “Met een fors groeiend aantal kwetsbare ouderen, is het tijd om de noodklok te luiden”, zegt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso. Het aantal artsen in de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde stijgt wel, maar niet snel genoeg. “Nu blijven dralen, levert straks een aanzienlijk probleem op. Actie is nu nodig”.

‘Woningbouw richten op 60-plussers’

“Naar aanleiding van de grote woningschaarste en de voelbaar groeiende (over)bevolking zou ik alle politici, projectontwikkelaars, bouwers en overige beslissers nadrukkelijk willen meegeven qua woningbouw niet alleen in te zetten op starters maar ook zeker op de huidige generatie 60-plussers”, schrijft Marjan Bakker in de Telegraaf. “Denk creatief en betrek de 60-plusser zélf bij de plannen.” Wellicht kunnen oude (kantoor-/school)panden worden omgebouwd tot luxe én ruime appartementen. “Een beetje grandeur maakt het allemaal een stuk aantrekkelijker.”

Kritiek op nieuw alzheimermedicijn zwelt aan

Er zijn onder artsen grote zorgen over het nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs de drie artsenverenigingen die betrokken zijn bij de behandeling van mensen met dementie. De Vereniging voor Klinische Geriatrie gaat het middel, dat op de markt komt onder de naam Aduhelm, niet voorschrijven aan de grootste groep alzheimerpatiënten.

Uitbraak na vaccinatie, milde klachten

In verzorg- en verpleeghuis De Eschpoort in Enschede is een corona-uitbraak vastgesteld. De uitbraak is volgens dagblad Tubantia opvallend, omdat het bewoners betreft die allemaal al minstens één vaccinatie tegen Covid-19 hebben gehad. Op een afdeling met15 cliënten bleken 9 mensen positief te zijn. Deze bewoners vertoonden geen ziekteverschijnselen, of hadden slechts milde klachten.

Corona ‘rampzalig’ voor vrijwilligerswerk

Coronajaar 2020 was ‘rampzalig’ voor deelname aan vrijwilligerswerk, meldt de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) aan Omroep Gelderland. Uit cijfers van het CBS blijkt volgens NOV dat nog nooit zo weinig mensen vrijwilligerswerk deden. Vooral oudere vrijwilligers zijn afgehaakt. Ze wilden als kwetsbare groep in coronatijd geen risico lopen.

Verpleeghuis stopt met verplicht mondkapje

Ze zijn nog in de minderheid, maar hun aantal groeit, constateert de Volkskrant. Verschillende zorgorganisaties overwegen om het mondkapje niet langer verplicht te stellen. Zo mogen verpleeghuismedewerkers van Sensire het mondkapje al thuislaten. ‘Het kán, ook volgens onze specialisten ouderengeneeskunde, nu bewoners en personeel voor het overgrote merendeel zijn gevaccineerd.’ Een aantal zorgorganisaties volgt hun voorbeeld of overweegt dit te doen. Maar veel andere willen nog niet van het mondkapje af.

Apatische symptomen herkennen

Apathie of onverschilligheid is een van de meest voorkomende gedragsveranderingen bij ouderen, vooral in de context van aandoeningen zoals dementie en depressie. Marieke Henstra ontdekte bij haar promotieonderzoek dat apathie bij ouderen samenhangt met vallen en functionele achteruitgang en dat de sterkte van deze samenhang varieert met de biologische leeftijd. Ook toonde ze aan dat ouderen geneigd zijn hun niveau van fysiek functioneren te overschatten. Henstra benadrukt dat het belangrijk is dat artsen apathische symptomen bij ouderen herkennen.

KBO-Brabant kunstzinnige Zomerfair

Op donderdag 22 juli organiseert KBO-Brabant de Ons Zomerfair in Veldhoven, bij De Koningshof. “Op deze Zomerfair exposeren KBO-leden hun creaties. Van breiers, houtbewerkers en schilders tot edelsmeden, keramisten, tekenaars en glazeniers. Binnen KBO-Brabant barst het van creatief talent. De ruim 120 deelnemers hebben een podium, stand of kraam waar ze hun kunsten kunnen exposeren, demonstreren en verkopen.”