Senioren Journaal van maandag 16 augustus

Jopie (82) zit vast in haar bovenwoning

De 82-jarige Jopie Glas uit Egmond aan Zee is de wanhoop nabij. Ze lijdt aan reuma, heeft een vergroeide rug en komt nauwelijks nog de trap op en af van haar bovenwoning. Al twee jaar lang probeert ze via de woningcorporatie een woning op de begane grond te krijgen of een woning met een lift. Maar steeds grijpt ze ernaast, aldus NH Nieuws. “Het is om moedeloos van te worden.”

De schoonheid van levenservaring

‘Deze levensfase vergelijk ik met de laatste bonbon uit het doosje: je geniet er extra van,’ zegt een van de 65+ vrouwen die in badpak poseren in AD-magazine Mezzo op verzoek van fotografe Annabel Oosteweeghel. En zo zijn er meer uitspraken: ‘Mijn schoonheid zit in het vertrouwen dat altijd alles goed komt.’

Ouderen vaker gelukkig

Negen van de tien volwassen Nederlanders (88 procent) zeggen gelukkig te zijn. Vooral ouderen zijn vaker gelukkig, net als hoogopgeleiden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit 2019. De 65- tot 75-jarigen hebben met 92 procent een hoger percentage gelukkigen dan overige leeftijdsgroepen (88 of 89 procent).

Deels thuis, deels in het verpleeghuis

In de podcast ExpertCast vertelt Anneke Augustinus van Vilans over de veranderende zorgbehoeften van ouderen, en hoe verpleeghuizen verbeterd kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat ouderen in een verpleeghuis gemiddeld een jaar korter leven dan ouderen die verpleeghuiszorg thuis krijgen. Is thuis wonen beter of is er nog steeds toekomst voor het verpleeghuis?

‘Vakantie? Ik laat moeder niet alleen’

Even op adem komen met een vakantie: veel mantelzorgers lukt het niet. Vervangende zorg regelen is een administratieve dagtaak, dat kan er niet óók nog bij, ze zijn vaak al zo moe. Soms willen ze de zorg ook niet loslaten. ‘Ik ken mantelzorgers die in geen 25 jaar zijn weggeweest’, vertelt directeur van MantelzorgNL Liesbeth Hoogendijk in het AD. Zeven op de tien mantelzorgers geeft bij MantelzorgNL aan geen gebruik te willen maken van vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd.

‘Alstublieft, zorg voor de mantelzorger’

Laten we allemaal een beetje mantelzorgen voor de mantelzorger, schrijft de commentator van het AD: Neem hun zorg over. Geef ze een paar uur, een halve of liefst hele dag vrij opdat ze een keer zichzelf kunnen verwennen en nieuwe energie kunnen opdoen voor al het zorgwerk dat daarna weer wacht. Het zou ook goed zijn als overheid en bedrijven deze ‘onzichtbare’ zorg faciliteren, met steunmaatregelen draaglijker maken.

Hoe wil lhbt+’er oud worden?

Oudere lhbt+’ers blijven vaak onzichtbaar – soms noodgedwongen. Nieuwe woonvormen kunnen bijdragen aan de emancipatie van ‘roze ouderen’, schrijft NRC. Woonprojecten als De Roze Hallen hebben de toekomst. “Het idee dat je bij het ouder worden alleen op je partner en familie kunt terugvallen, is op de langere termijn niet houdbaar. Ook bínnen de lhbt+-gemeenschap zou meer aandacht voor roze ouderen moeten zijn.

App voor oudere die kamer wil verhuren

Een soort Tinder voor eenzame ouderen die nog een kamer over hebben voor een jongere die woonruimte zoekt. Als het aan D66-raadslid Bart Lauwen ligt wordt zo’n relatie-app ingezet als wapen in de strijd tegen de woningnood in Breda, meldt dagblad BN De Stem.

‘Pensioenen lopen 20 procent achter’

Ondermaats werk bij Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank is medeschuldig aan pensioenen die volgend jaar 20 procent achter lopen op de geldontwaarding en – als het aan DNB ligt – nog meer gaan inleveren. Dat schrijft Eduard Bomhoff in The Post Online.

Geen dubbel pensioen

Een gepensioneerde weduwe kreeg in 2018 twee verschillende overzichten van haar aanspraken op een bijzonder nabestaandenpensioen. Ze bleek echter maar recht te hebben op één uitkering. Dat de pensioenverzekeraar een administratieve fout maakte, betekent nog niet dat de vrouw ook recht heeft op dubbel pensioen, wat zij wel dacht. Dat oordeelt klachteninstituut voor de financiële sector Kifid, aldus de Telegraaf.

Bij de kleinkinderen nooit senior

In Amerikaanse dagbladen, veelal van conservatieve signatuur, las Özcan Akyol een intrigerende term, schrijft hij in zijn column in het AD; ze schreven over senior moments om het gedrag van president Joe Biden te verklaren. De columnist moest onwillekeurig aan zijn moeder denken en beschrijft hoe zij de namen van de kleinkinderen makkelijk kan onderscheiden: Bij hen was ze nooit een senior.